De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf. Wat betekent dit nou eigenlijk? Net alsof je overal invloed op hebt! Sommige veranderingen, daar kan je toch echt niks aan doen. Die overkomen je. Het ontslag van je baan na je burn-out, hoe andere mensen tegen je doen, je partner die bij je weggaat, je chronische ziekte of een auto-ongeluk. Dat zijn dingen waar je niet om vraagt en die je liever niet had gehad. Hoe kan de verandering die je zoekt dan toch altijd in jezelf zitten? Daar gaat deze blog over.

 

Slogan van mijn bedrijf

 

Bij de start van mijn bedrijf heb ik “de verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf” als slogan gekozen. Je komt hem dus overal op mijn website tegen. Daarom leek het me leuk er eens wat aandacht aan te besteden.

Wat doet het met jou? Dat iedere verandering die jij wilt in jezelf zit?
Triggert of prikkelt het? Is het waarheid?
Is er een verandering in jouw leven die je wilt?
En hoeveel invloed heb jij op deze verandering?

 

De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf

 

Verandering werkt van binnen naar buiten

“Everything is created twice, first in the mind and then in reality.”
Robin Sharma

Als er verandering in ons leven is, zijn we gewend naar buiten te kijken, naar de buitenwereld. Stel, er is een reorganisatie en jouw functie verandert ten nadele. Je baalt van je werk en van deze verandering. Je uit je boosheid tegen iedereen en slaapt er slecht van. “Ik wil deze verandering niet! Ik wil gewoon mijn eigen baan behouden. Hoe kan de verandering die ik zoek dan in mijzelf zitten?”

Er is in de buitenwereld een verandering. Namelijk de reorganisatie. Dat creëert onrust in jouw binnenwereld. Je bent aan het vechten tegen je onrust. Misschien voel je je onzeker, heb je twijfels of ben je boos of verdrietig. Dit speelt zich allemaal af in jouw binnenwereld.
En wat jij voelt bij deze verandering heeft te maken met jouw overtuigingen. Jouw conditionering, jouw rugzakje, bepaalt wat jij voelt. Het bepaalt hoe jij omgaat met verandering. Je collega in dezelfde situatie heeft andere overtuigingen, een ander rugzakje. Dus de verandering (reorganisatie) wordt compleet anders ervaren.

 

 

De buitenwereld is een spiegel van jouw binnenwereld

 

Iedereen kijkt naar de wereld door zijn eigen bril. We ervaren het allemaal anders. Ook al is de verandering exact hetzelfde. Want we hebben allemaal onze eigen overtuigingen. Als jij gelooft dat de verandering slecht voor je is, zal je daar bewijs voor vinden. Als jij gelooft dat de verandering goed voor je is, vind je daar de waarheid in.

Vaak baseren we of iets goed of niet goed voor ons is onbewust op ervaringen uit het verleden. Misschien heb je ooit wel eens een mooi liedje gehoord toen je jong was en je heel veel lol had met spelen. Er wordt dan een positieve herinnering gekoppeld aan het liedje. Dit wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen en je weet het misschien niet eens meer bewust. Als twintig jaar later dat liedje weer op staat worden er positieve stofjes aangemaakt en je voelt je goed. Het werkt ten positieve zoals het voorbeeld met dit liedje. Maar het werkt ook zo met negatieve herinneringen. Vaak is onze bril dus erg gekleurd door het verleden. En het is interessant dit te onderzoeken.

 

 

Verandering van jouw binnenwereld

 

Als je dus voelt dat je heftig (gekleurd) reageert op een situatie is het raadzaam om naar binnen te keren. In plaats van naar de buitenwereld te wijzen, keer je in jezelf. Je kunt nu jouw binnenwereld veranderen, jouw overtuigingen onderzoeken en bevragen. Want misschien is er wel een luikje naar jouw langetermijngeheugen opengegaan en reageer je vanuit de oude ervaring. Je bent dan niet neutraal en maakt dan makkelijk een verkeerde beslissing.
Vanuit neutraliteit kun je wel goed reageren. Niet alles hoeft “gekleurd” te zijn. Je voelt het wel aan jezelf of je ergens sterker op reageert. Dit zijn mooie aanwijzingen voor innerlijk werk.

 

Verandering van jouw buitenwereld

 

“Maar Linda, ik wil die baan na de reorganisatie echt niet. Ook al heb ik mijn overtuigingen daarover bevraagd.” Dat hoeft natuurlijk ook niet! Als je neutraal bent kun je helder denken en accepteer je de realiteit. Er is dan geen innerlijke onrust meer, je bent niet boos of verdrietig. Het is misschien niet leuk, maar je bent vanuit die innerlijke rust in staat om je overige opties te bekijken. Zoek je een andere baan? Wil je eens met je baas gaan praten? Wil je er gewoon het beste van maken?
Verandering in jouw binnenwereld geeft je keuzevrijheid in de buitenwereld. En daarmee kun je je buitenwereld veranderen.

 

Voorbeelden van verandering van binnen naar buiten

 

“Ik vind mezelf niet leuk, en ook lelijk. Dit straal je uit en daardoor zul je minder mensen aantrekken.” Je bevestigt onbewust deze overtuiging in jezelf. Ga de overtuiging bevragen. Is dit wel waar, hoe kan ik hem positief veranderen?
Je kunt overtuigingen diepgaand (en niet enkel mentaal) oplossen met EFT. Nu ga je uitstralen: ik ben okee zoals ik ben en ik ben de moeite waard. Dit zal veel meer mensen aantrekken. Mensen voelen namelijk jouw overtuigingen en connecten ook zo.

“Ik moet alles alleen doen en niemand helpt mij.” Als je dit denkt en voelt ga je hier bewijs voor vinden. Los deze overtuiging op en ontdek vanuit neutraliteit dat je bijvoorbeeld ook hulp kunt vragen, of dat het wel meevalt dat je alles alleen moet doen.

“Mijn kinderen luisteren niet naar me.” En je wilt hier verandering in. Tijd om naar binnen te keren, alle lading te neutraliseren en ontdekken welke opties er zich ontvouwen. Je zult verrast zijn!

 

De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf

 

In deze blog heb ik nu uitgelegd hoe verandering werkt. Je overtuigingen shiften zorgt voor een paradigmaverschuiving. Het is alsof je een andere bril opzet. De wereld ziet er ineens anders uit. Maar jij bent het zelf die innerlijk veranderd is.

“Yesterday I was clever so I wanted to change the world.  Today I am wise so I am changing myself”

Er zijn veel verschillende tools om innerlijk werk te doen. Van Omdenken naar re-birthing sessies. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Voel wat bij jou past.
En: “BE the change you want to be in the world.”

 

verandering

 

 

 

Verandering van denken en voelen

 

 

Zoals ik heb uitgelegd gaat er bij een trigger (iets waar je onrust door ervaart) een luikje naar je vaak onbewuste langetermijngeheugen open. Dit noemen we in regressie gaan. Dit gaat razendsnel en vraagt bewustzijn om dit in de gaten te hebben.
Op het moment dat er sterke emoties zitten op een overtuiging zal je deze niet enkel met je denken kunnen oplossen. Het is dan van belang te gaan voelen en de vastgezette emoties te ontladen. Enkel dan kun je de overtuiging veranderen en loslaten. In mijn werk als coach in de natuur werk ik hier veel mee. Ik werk met milde maar effectieve technieken zodat je overtuigingen écht kunt loslaten.

 

Nee zeggen

 

 

We hebben allemaal een bepaalde negatieve kernovertuiging. Dit kan zijn: ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg of ik mag er niet zijn. Deze negatieve kernovertuiging vormt de wortel van een hele hoop andere overtuigingen. Deze los je echter pas op na heel veel innerlijk werk. Als je aan de slag gaat met innerlijk werk, merk je dat je makkelijker nee kunt zeggen. Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Je gaat jezelf meer op de eerste plek zetten. En je staat het jezelf toe om bijvoorbeeld meer ontspanning te hebben. Je hoeft niet meer zoveel van jezelf. En daardoor kom je in balans. Balans geeft rust.

 

 

De 6 beste manieren om aan je overtuigingen te werken

 

1. Start met bewustwording. Ga je overtuigingen opschrijven. Dit kan je doen door een week lang je gedachten op te schrijven (niet de dubbelingen). Uit die gedachten kan je je overtuigingen herleiden.

 

2. Familieregels. Ga eens na wat bij jou thuis vroeger de regels waren. Wat is er tegen je gezegd, wat heb je overgenomen? “Niet klagen, maar dragen.” “Je moet hard werken anders word je ontslagen.” “Een dubbeltje kan nooit een kwartje worden.” We zijn vaak klein gehouden. En dan bereik je niet je potentieel.

 

3. Meditatie en Mindfulness. Hiermee oefen je jezelf in het observeren van je gedachten. Dit helpt je om het onbewuste bewust te maken zodat je er iets mee kunt gaan doen. Het helpt je ook uit je hoofd te komen en meer te gaan voelen. Zo voorkom je dat je overtuigingen weg rationaliseert.

 

4. Schrijf je verlangens op. Als je dit doet zul je merken dat het stemmetje in je hoofd meteen aan slaat. Als je bijvoorbeeld opschrijft: “Ik wil een rijk en gelukkig leven.”, zegt je stemmetje: “Dat is niet voor mij weggelegd.” Dan kun je hier verder op gaan en ontdekken welke overtuigingen eronder zitten. Hiermee haal je je zelfsabotage mechanismen weg.

 

5. Maak het een prioriteit! Je overtuigingen staan aan de basis van je gehele welzijn en geluk. “How you see the world depends on how you look.” Het is dus van essentieel belang om met je overtuigingen aan de slag te gaan (de bril waarmee jij naar de wereld kijkt).

 

6. Ga naar een goede coach of therapeut die met overtuigingen werkt. Zij zijn hierin gespecialiseerd. Voor vervanging van onderdelen van je auto ga je ook naar een garage en zoek je de specialist op.

 

A new way of living

 

In de academie A new way of living gaat het veel over overtuigingen. Je leert hoe je ze zelf diepgaand kunt transformeren. De technieken die ik als coach gebruik, leer ik dan aan jou.

Wil jij aan de slag met de verandering van jezelf?

Ben jij klaar voor een diepgaande transformatie?

Hier kun je er meer mijn programma lezen. Dit programma is het resultaat van jarenlange ervaring met coaching en training. De beste tools en tips heb ik hierin verzameld na een jarenlange zoektocht.

Liever persoonlijk contact? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

 

Liefs,

Linda

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.