Het is de misselijkmakende knoop in je maag. Dat zware gevoel in je hart. In mijn geval: je duizelig voelen of het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen. Soms wordt je belemmerd door emoties, angsten en blokkades waarbij je niet weet waar ze vandaag komen. En je voelt dit in je lijf. Vaak zit daar een onbewust stresspatroon onder. Een dieperliggende overtuiging die leidt tot angstmomenten, bijvoorbeeld faalangst of perfectionisme. Erover praten helpt, maar sommige zaken zitten zo diep en zelfs opgeslagen in je lijf. Daarvoor helpt dan de Emotional Freedom Technique (EFT). Deze beproefde techniek heeft over de hele wereld al miljoenen mensen van hun emotionele en mentale blokkades afgeholpen. Omdat ik zo het zelf ook wekelijks inzet en erg te spreken ben over de resultaten, hierbij een uitleg over EFT en wat het ook voor jou kan betekenen.

Omdat veel fysieke symptomen een emotionele oorzaak hebben en ook ik ervaar dat veel coachees traumatische ervaringen hebben meegemaakt, merkte ik dat mijn interesse in Emotional freedom techniques groeide. Ik geloof dat je lichaam niet zomaar signalen van ziekte vertoond, er zit bijna altijd iets achter of onder. Om coachees te kunnen helpen om hun stressreacties nog diepgaander op te lossen, ben ik de opleiding gaan doen; de officiële opleiding Optimal EFT bij Novet van Gary Craig. 

Naast de vele 1- op 1 sessies die ik heb begeleid, heb ik meegewerkt aan het boek: : EFT van A tot Z. Dat is een handboek waarin je leert om zelf met EFT aan de slag te gaan.

Wat is Emotional freedom technique?

EFT is begin jaren ’90 ontwikkeld door de Amerikaan Cary Graig. Volgens hem worden al onze negatieve emoties in de eerste plaats veroorzaakt door een energetische verstoring. Met praten alleen kun je deze vastgezette blokkade niet wegnemen, is zijn theorie. EFT is een effectieve manier om emotionele verstoringen in je energiebanen op te heffen. De bekendste manier om dat te doen is via tapping, waarbij je met je vingers op specifieke meridiaanpunten klopt. Ik werk met de nieuwste en snellere methode: optimal EFT.

 

Waarom EFT?

Binnen EFT ga je er vanuit dat alle ziekte en onrust, alles wat niet in vrede is, dat dat te maken heeft met onderliggende stress of trauma. Met EFT heb je een tool in handen waarmee je alle stressresponsen en stresspatronen die opgeslagen zijn in je lijf op te lossen. Het heeft wat weg van EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), dat is wat bekender.

Om Emotional freedom technique beter te leren begrijpen, is het belangrijk om te begrijpen dat stress en trauma zich vast kan zetten in je lijf en in je systeem. Dieren hebben daar minder last van, die gaan heel slim met stress om. Denk maar aan een eend. Stel dat deze stress heeft omdat-ie bijna wordt aangereden door een auto. Wat doet een eend? Die gaat daarna heel wild met zijn vleugels flapperen. Daarna is de stress weg. Mensen doen dat anders. Wij zouden een schrikreactie vertonen waarbij we diep ademhalen en schrikken, en slikken de emotie vervolgens in. We gaan niet daarna bewegen met ons lijf om de stress los te zetten. Met als gevolg dat de stress zich ophoopt als blokkade in je lijf. Hoe langer het daar zit, hoe groter de kans dat er een patroon ontstaat.
Stel dat je met jezelf aan de slag gaat, om je gedrag te verbeteren. Als dit dieperliggende patroon niet wordt aangepakt, dan is het ook lastig om je gedrag te veranderen. En vol te houden.

Waar kun je EFT voor inzetten?

Ondanks dat je graag van een bepaalde stress, angst of dieperliggende overtuiging af wilt, is de kans groot dat je deze onbewust vasthoudt. Want wellicht heb je eigenlijk weerstand tegen genezing. Wat? Denk je. Ja! Dat is omdat je de emotionele problemen vaak jarenlang meesleept en eraan gewend bent geraakt. En stiekem bang bent wat er gebeurt als je het loslaat. Emotional freedom techniques is dan een hele effectieve manier om dit patroon te doorbreken.

Voorbeelden van stresspatronen waar je Emotional freedom technique voor kunt inzetten zijn:

 • traumaverwerking (bijv. PTSS)
 • na een ongeluk
 • spinnen- of slangenfobie
 • perfectionisme (de lat heel hoog leggen)
 • veel in het hoofd zitten
 • niet los kunnen laten
 • fysieke klachten
 • stress
 • burn-out
 • laag zelfbeeld na opvoeding met dominante ouder
 • angst om te falen
 • pleasegedrag
 • dieperliggende overtuiging zoals: ik ben niet goed genoeg
 • en meer…

Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je hebt in je jeugd ervaren dat je moeder jou kleineert. Dat doet pijn, daar heb je verdriet van. Je raakt als mens die emotie niet kwijt, en dat slaat naar binnen. Dat wordt een blokkade waar een overtuiging uit kan komen zo van zie je wel: ik ben niet goed genoeg. Dan ga je later in je leven, omdat je diep van binnen gelooft dat je niet goed genoeg bent, daar automatisch voorbeelden bij zien en zoeken. Uiteindelijk zie je in de buitenwereld wat je diep van binnen gelooft. Dat wordt dan ook iedere keer bevestigd dat jij niet goed genoeg bent. En dus heb je later misschien een partner die jou kleineert. Of een werkgever waar je maar geen promotie krijgt. Omdat deze overtuiging jouw leven gaat bepalen, kun je hiervoor hulp zoeken bij een EFT-therapeut.

Emotional freedom technique

Hoe gaat een Emotional freedom technique-sessie in zijn werk?

Ik zet Emotional freedom techniques in bij alle coachingstrajecten, wanneer een coachee hiervoor open staat natuurlijk. Een EFT-sessie duurt meestal ongeveer 1 uur, en hierbij doorlopen we verschillende stappen.

Stap 1: de negatieve emotie meten

Bij de eerste stap kies je een gebeurtenis waar je een heftige emotie bij hebt. Of het nu een trauma is uit je jeugd of de boosheid die je voelt na een ruzie met je partner. Stel we pakken het voorbeeld van iemand die in zijn jeugd door zijn ouders is gekleineerd. En als dat weer gebeurt, al dan niet door iemand anders of in een andere vorm, dan roepen deze situaties zeer heftige emoties en ook lichamelijke reacties op. Als eerste vraag ik je in te zoomen op deze gebeurtenissen en op hoe je je daarbij voelt. Maak er een beeldfilmpje van, een filmpje van een paar seconden waarin iets gebeurt. Bijvoorbeeld als je partner zegt: je bent ook zo´n mislukking. Je voelt een diep verdriet in je hart of in je borstkas. Wanneer je het echt voelt en in dat moment stapt, mag je een cijfer geven aan die emotie. Hoe heftig voelt dat aan voor jou? Je kiest een cijfer tussen 0 tot 10.

Stap 2: een positieve herinnering oproepen

Daarna krijg je van mij de opdracht om naar een fijn en ontspannen moment te gaan. Draai ook dit filmpje af in je hoofd. Denk aan een boswandeling, dat ene moment met je kinderen of iets anders ongecompliceerds wat een glimlach op je gezicht toont. Wanneer je in dat moment bent, krijg je de tijd om hier even in te blijven. Vervolgens nodig ik jouw onderbewustzijn uit om dit verdriet van deze kleinering om dat helemaal voor jou op te lossen. Dat gebeurt terwijl jij inzoomt op die fijne herinnering.

Stap 3: de blokkade wegnemen

In de laatste stap gaan we het gesprek aan. Hoe voel je je? Als je nu terugdenkt aan de emotie, wat is dan de intensiteit van de emotie? De kans is groot dat de emotie minder zwaar en heftig aanvoelt na de stappen die we samen hebben gezet. Als je de emotie qua heftigheid eerste een 10 gaf en nu een 8, dan is deze nog niet genoeg afgezwakt en gaan we opnieuw de stappen doorlopen. We gaan door totdat de emotie die eerst zo heftig is een 0-score heeft. Op die manier heffen we samen de blokkade compleet op door stap 1 en 2 constant te herhalen.

Het bijzondere is, is dat het verdriet heel snel af gaat nemen. De lading die erop zat, die gaat weg. Als die lading onder de 5 is, dan ben je in staat om er iets dieper op in te voelen. Dan vraag ik meestal: waar doet je doet aan denken, waar heb je dat eerder meegemaakt, of zie je een beeld. Vaak is een gebeurtenis, emotie of patroon gecompliceerd en zitten er meer aspecten aan een bepaalde herinnering. Dan vraag ik om daarop in te zoomen. We nemen dan ook de kernovertuiging mee, bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg.

Het resultaat

Na een EFT-sessie ben je veel meer in staat om een diepgaand patroon op te lossen. Jouw neiging om altijd maar hard te werken. Of je te laten kleineren. De eerste sessie zorgt meteen al voor een ontspannen gevoel. Een signaal dat de sessie effectief is, is dat je gaat gapen. Gapen is namelijk één van de signalen dat je negatieve emoties en lichamelijke pijn loslaat. Na elke sessie hef je weer nieuwe blokkades op, waardoor er extra ruimte en kracht vrij om met jezelf aan de slag te gaan. Om je gedrag te veranderen, ten goede! En om dit vol te houden (mijn tips hiervoor kun je ook lezen in dit blog).

Ervaringen met EFT

Emotional freedom technique

Mijn eigen ervaring:

´Vorige week was ik ineens heel duizelig. Dat ben ik eigenlijk nooit. Ik dacht: wat is er toch aan de hand. Mensen vroegen: gaat het wel goed met je, want ik stond te wankelen op mijn benen. Binnen de EFT trainingsgroep vertelde ik: ik ben zo duizelig, waar kan dat mee te maken heeft. Toen zei mijn trainster: duizelig zijn is eigenlijk angst om te vallen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dus heb jij misschien iemand zien vallen, letterlijk of figuurlijk waardoor dit getriggerd is? Mijn antwoord was ´nee´. Later besefte ik dat ik in gesprek met iemand, herinneringen kreeg aan mijn jeugd en dat ik als kind veel flauwviel. Mijn ouders begrepen dit niet altijd en mijn vader lachte mij hierom ook wel eens uit. Uiteindelijk heb ik al die herinneringen met EFT naar 0 gebracht.´

Ervaringen van één van mijn coachees (anoniem)

Ik merk dat ik mij vaak niet begrepen voel door anderen en denk dat ik alles zelf moet oplossen. Dat komt omdat ik compleet anders ben dan mijn ouders en bovendien heel streng christelijk door ze ben opgevoed. Terwijl vrijheid, en ook vrijheid in denken, juist heel erg belangrijk voor mij is. Het terugdenken aan mee moeten naar de kerk riep bij mij heftige emoties op. Daar wilde ik vanaf, want ik hou heel veel van mijn ouders.

Tijdens een online EFT-sessie mocht ik deze emoties een cijfer geven en gingen we daarop aan het werk door het doorlopen van de stappen. Wat ik heel erg bijzonder vind aan werken met Linda, is dat ze heel goed aanvoelt wat mijn emoties zijn en waar ik sta. Ze voelde op een gegeven moment ook in haar eigen lichaam waar ik de pijn voelde. Los van dat ze precies weet wat ze doet, heeft Linda voor mijn gevoel ook helende krachten. Daar blijft ze zelf heel erg nuchter onder, wat ik erg fijn vind.

Ik kan iedereen die zich wel eens laat meeslepen door zijn emoties en rondloopt met een blokkade of angst, zonder te weten waar deze vandaan komen, een EFT-sessie met Linda aanraden.

Ervaring van Jeanette Monshouwer – EFT ingezet bij burn-out gerelateerde klachten

Recensies Linda Hoogendoorn

EFT als mijn EHBO doosje

Dit vind ik het fijne van EFT. Ik kan het zelf gebruiken als dat nodig is om de eerste opkomende symptomen aan te pakken en te verminderen. Ik heb een burn out te pakken en had veel last van angsten, hartritme stoornissen en hoofdpijnen. Ik heb geleerd hoe ik een paniekaanval zelf kan stoppen met EFT en hoe ik de eerste symptomen van een hoofdpijnaanval kan herkennen en er voor zorgen dat deze minder hard doorkomt.

Voor de diepere oorzaken van deze klachten en burn out kan ik bij Linda terecht. Zij helpt me daar dan mee. Om het op een dieper niveau op te lossen. Op deze manier in samenwerking gaat het ook sneller dan alleen met iemand praten. Mijn hartritme stoornissen zijn zo goed als weg en ook hoofdpijn heb ik al een paar maanden niet meer gehad. Ik begin weer of misschien wel voor het eerst van mijn leven vertrouwen te krijgen, in mezelf en in mijn lichaam.

Steeds meer kies ik, in plaats ven medicijnen, voor het gebruik van EFT. Dat heeft geen bijwerkingen. Op deze manier zie ik EFT als EHBO doosje. Ik gebruik zelf EFT waar dat kan en voor moeilijkere zaken ga ik naar de dokter/ in dit geval therapeut. Linda dus.

Linda heeft naar mijn mening goed inzicht en invoelingsvermogen om mij goed te begrijpen en te zien wat ik nodig heb om te kunnen groeien. Ik voel me veilig en gerespecteerd door haar.

Wil je graag nader kennismaken met EFT?

Bij mijn coachingstrajecten komt ook meestal EFT aan bod. Eerst starten we met: hoe kun je meer energie krijgen. We kijken daarbij naar jouw voeding, ademhaling en meditatie. Alles om de cortisol en stress in jouw lichaam te verlagen. Pas daarna gaan we aan de slag met de diepere lagen: we doen een familie-opstelling en gaan de blokkades wegnemen met EFT. Zodat je echt de grootste problemen uit het onderbewuste weg kunt halen. Soms zijn we net een luchtballon die vast zit aan zandzakken. EFT is de manier om die zandzakken, die overbodige ballast die je nog met je meedraagt, los te laten zodat je daarna weer vrij kunt vliegen.

Benieuwd wat coaching en EFT kan doen voor jou in jouw situatie? Bespreek het gerust met mij. Ik kan je vertellen hoeveel sessies je nodig hebt en hoe ik te werk ga. Tijdens een intakegesprek kunnen we beide bepalen of we een klik hebben.

Wil je graag een persoonlijk adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op 06 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Emotional freedom technique

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.