Als vitaliteit- en burn-out coach help ik al jarenlang mensen met stress- en burn-out klachten. Uit al die honderden gesprekken met mensen over stress, heb ik zeer scherp welke negatieve gevolgen langdurige stress kan hebben op je gezondheid. En bijna iedere professional heeft er wel last van. In de afgelopen jaren heb ik mensen bij de Belastingdienst, gemeentes, woningcorporaties, accountantskantoren en onlangs ook in samenwerking met Holland Fit bij de Tweede Kamer, middels wandelcoaching en trainingen over stress geholpen om beter met stress om te gaan.
Wanneer je onder druk staat, neemt de behoefte aan controle toe
Kees (naam is gefingeerd) is leerkracht wiskunde op een middelbare school. Hij is getrouwd en heeft 2 jonge kinderen van 4 en 6. Hij is dol op zijn gezin en hij doet graag aan fitness. Echter, de laatste jaren is er op zijn school veel veranderd. Meer werk doen in minder tijd en hij start daardoor iedere ochtend om 8 uur met werken. Daarnaast zijn zijn beide ouders ernstig ziek, waardoor hij op dit moment veel mantelzorg taken heeft. Het sporten schiet er bij in, want zijn ouders en school gaan op dit moment voor.
Kees heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil graag ook alles onder controle houden. Als hij onder druk komt te staan, neemt die behoefte aan controle toe. Met als gevolg dat hij langzaam maar zeker steeds harder gaat werken, minder werk uit handen kan geven. Hij start als eerste, en is als laatste weg, want zijn werk wil hij wel goed af hebben. Een lege takenlijst geeft hem een gevoel van voldoening.
Altijd ´aan´ blijven staan, ook tijdens de vakantie
Kees merkt dat hij fysieke klachten krijgt. Hij is doorlopend verkouden, heeft keelpijn en een kuchje. Ook slaapt hij slecht, en is hij meer en meer aan het piekeren. Thuis is Kees strenger en meer kortaf tegen zijn kinderen aan het worden. Ze moeten hun rommel opruimen, netjes eten en beter luisteren. Hij blijft “aan” staan, en kijkt uit naar de volgende vakantie, die hij dan ook maar gauw boekt. Dan zal het wel weer goedkomen. Eenmaal op vakantie heeft hij een leuk huisje geboekt aan zee. Echter, hij wordt de eerste dagen ziek, hij krijgt hoofdpijnen en is ontzettend moe. Einde van de week gaat het wel weer, dus Kees begint vol goede moed weer aan zijn werk en mantelzorg. Hij heeft zich voorgenomen zijn werk sneller en efficiënter te doen zodat hij meer tijd over heeft.
Constante irritatie over je partner, kinderen en collega´s
Kees merkt dat zijn klachten snel terugkomen en sterker worden. Hij krijgt nu ook hartkloppingen, wat hem flinke onrust geeft. De huisarts kan niks vinden en hij wordt goed onderzocht. Nu krijgt Kees ook angst- en paniekaanvallen, en hij heeft steeds meer moeite om normaal te slikken door zijn pijnlijke keel. Hij heeft veel ruzie met zijn vrouw, want zij moet de kinderen veel beter opvoeden. Hij ergert zich aan zijn collega’s, want zij snappen er niks van waardoor hij zoveel moet doen.
Even rusten en het gaat wel weer, of tijd voor hulp?
Een vriend van Kees heeft een burn-out, en als Kees dat verhaal hoort, schrikt hij. Want er komen wel heel veel van zijn klachten overeen met die van hemzelf. Het is een hele drempel om uiteindelijk hulp in te gaan schakelen. Het is niet makkelijk om deze stap te zetten vindt hij, want hij heeft nog geen burn-out, zo erg zal het wel niet zijn, even rusten en het gaat wel weer. Al met al heeft hij heel wat redenen om het niet te doen. Maar nadat zijn vrouw bij hem aandringt om wel contact op te nemen, plant hij toch een kennismaking is via mijn agenda.
Erover praten: een feest van herkenning!
We spreken af in de Loonse en Drunense Duinen voor een gratis en vrijblijvende wandeling. Ik vraag Kees hoe het met hem gaat en wat zijn hulpvraag is. Hij vertelt zijn verhaal, en ik vraag wat door. Ik leg hem uit hoe stress werkt en wat de gevolgen zijn van stress. In dit blog kun je hier trouwens ook meer over lezen.
En het is een feest van herkenning. “Ooh, dus dat is waarom ik zo kortaf reageer op de kinderen, normaal ben ik heel geduldig”, “Oh, daarom slaap ik zo slecht”, “Ja, ik ben best wel perfectionistisch”. Einde van de wandeling hebben we gelachen om alles, en voelt hij zich een stuk beter. Hij voelt zich begrepen, en er zijn veel inzichten gekomen in waar zijn klachten vandaan komen. En wat hij er aan kan doen. Ik bedank hem voor het fijne gesprek, en stuur hem die avond nog een behandelplan toe. Dit plan bespreekt hij met zijn werkgever om als preventieve interventie in te zetten.
Twee weken later starten we het vitaliteit- en burn-out traject. Na 3 maanden zijn we klaar en ik vraag hem of hij zijn stressklachten nu kan zien als een cadeau. Wil je weten wat de reacties zijn na een coachtraject? Lees dan hier hoe anderen de sessies met mij hebben ervaren.
Wil jij verder praten over de gevolgen van stress?
Wil je graag een adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!
Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!
Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.
Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.
Uit alle gesprekken kan ik zeggen dat een grotere rode draad is dat je heel trouw aan moet blijven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe je dat doet dat heb ik in meerdere blogs al beschreven. Je kunt hierover meer lezen in mijn blogs:
De 8 stappen naar jouw gelukkigste leven
Trouw zijn aan jezelf, hoe doe je dat?
Recente reacties