Start jij je werkdag met buikpijn of voel je energieke kriebels en goede zin? Werk neemt een groot deel in van je leven en daarom is werkgeluk ook zo belangrijk. Wat is werkgeluk? Volgens werkgelukdeskundige Inge van de Pol van BHappy@work bestaat werkgeluk onder andere uit een algeheel gevoel van plezier op het werk. En weten dat je werk er toe doet voor jezelf, voor je organisatie en daarbuiten. Binnenkort kun je een masterclass van haar volgen in mijn online academie. In dit blog lees je waarom werkgeluk zo belangrijk is en hoe je daarin kunt investeren.

Eerlijk is eerlijk… De term “werkgeluk” is nogal een containerbegrip, en klinkt voor sommigen misschien weer als de zoveelste hype. Toch is het werken aan werkgeluk een goede investering. Er veel onderzoek gedaan naar het effect van werkgeluk op je algemene gezondheid en geluk, en uit veel onderzoeken blijkt dat het ontzettend belangrijk is dat je werk doet wat bij je past en waarin je kunt bijdragen.

Werkgeluk: zin geven aan jouw werk

We wonen in een land waar de mogelijkheden qua werk legio zijn. Dat is aan de ene kant luxe, aan de andere kant kan het ook keuzestress opleveren. Hoe weet je zeker of het werk dat je nu doet het beste bij jou past? En dat het nut heeft wat je doet?

Hoe gelukkig je bent op je werk, hangt af van een aantal factoren. Daarbij is zingeving één van de belangrijkste pijlers.

Inge van de Pol denkt dat werkgeluk een kwestie is van mindset, namelijk hoe je zelf aankijkt tegen hoe nuttig jouw werkzaamheden zijn.  Inge: ´Stel, je hebt een baan als toiletjuffrouw. Hoe ga je naar je werk? Denk je elke dag: bah, ik moet de troep van een ander opruimen of zie je jezelf als een belangrijke schakel in het verbeteren van de hygiëne in een gebouw?´

Hoe zinvol vind jij zelf het werk dat je doet? Die vraag is dus cruciaal. Inge: ´Wat jij zinvol vindt, heeft veel te maken met jouw normen en waarden en jouw identiteit. Zoeken naar werkgeluk is daarom een kwestie van jezelf beter leren kennen. Zo ben je in staat om betere keuzes te maken, omdat je beter weet wat jouw voorwaarden zijn om je werk beter en vol energie te kunnen doen. Dit geeft meer vertrouwen, lef en zorgt ervoor dat je jouw toegevoegde waarde in je werk vergroot.´

We hoeven niet allemaal een Greta Thunberg (klimaatactiviste) te zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan het leven van de ander en aan de maatschappij.

Inge heeft zelf ook geworsteld met het thema werkgeluk. ´Binnen 2,5 jaar herkende ik mezelf niet meer en kon ik me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst met een stralende lach op mijn werk had gezeten´. Lees hier hoe Inge van de Pol het roer omgooide en nu veel werkgeluk en voldoening haalt uit haar werk als werkgelukdeskundige.

Jouw zekerheden durven opgeven

Voor wie in een burn-out is geraakt, misschien juist vanwege werkdruk en het ontbreken hieraan, is de verbinding met zichzelf verloren. Op dit moment sta je op standje overleven, en ben je (tijdelijk) jezelf kwijt, en wat belangrijk voor jou is. Zodra de verbinding weer is hersteld, ontstaat er ruimte om je leven opnieuw vorm te geven.

Inge merkt dat veel meer dan vroeger professionals bewust kiezen om te werken aan hun werkgeluk. Inge: ´Jouw werkgeluk vergroten is een proces. Je kunt niet zomaar even de knop omzetten. Het kost tijd om te weten wat je zoekt in een baan, en de stap te zetten naar een positieve verandering. Soms kan het comfortabeler lijken om niet je zekerheden op te geven, om vast te houden aan het oude. Omdat ik professionals begeleid in dit proces, zie ik wat er kan gebeuren als je je angsten onder ogen ziet en wél durft te kiezen om de stap te maken. Als je doet waar je goed in bent, en gelooft in jouw bijdrage aan het grote geheel, dan ontstaat er een ongelooflijke kracht. Een aantrekkingskracht ook, voor klanten of werkgevers, om voor jou te kiezen. Je durft dan grenzen over te gaan, landsgrenzen soms zelfs.´

Een mooi voorbeeld van iemand die na sterker uit een burn-out kwam en daarna haar zekerheden durfde opgeven is Ceciel van der Pas. Zij is ontzettend creatief, maar kon die creativiteit niet kwijt in haar baan.  Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de bouw, gaf ze haar zekerheden op en startte haar eigen creatieve bedrijf Ceciel Maakt. Hier lees je hoe ze het aanpakte.

werkgeluk

Aan de slag met jouw werkgeluk?

Verlang jij naar meer werkgeluk? Neem dan binnenkort een kijkje bij de masterclass van Inge in mijn online academie. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan laat ik jou weten wanneer de masterclass live staat. Zit jij in een burn-out en ben je de verbinding met jezelf verloren? Wil je een kennismaking inplannen om te kijken of de 1:1 coaching iets voor je is?

Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op 06 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Wil je liever begeleiding bij het zetten van de volgende stap in jouw carrière? Dan kun je het beste contact opnemen met Inge van der Pol via het contactformulier op haar website.

Liefs,

Linda

werkgeluk

p.s. Ik ervaar zelf als burn-out coach ontzettend veel werkgeluk. Vind het zo bijzonder dat ik elke dag anderen weer mag helpen naar een meer betekenisvol en rustiger leven. Hier kun je lezen waarom ik zelf zo graag mijn werk doe als burn-out coach in Waalwijk.

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.