Geloven in jezelf: als je zelfvertrouwen hebt dan werkt dat positief door op alle gebieden van je leven. Ook al faal je een keer, het is nog oké. Want je leeft vanuit een basisvertrouwen dat jij oké bent. Als je niet in jezelf gelooft, dan vertoon je eerder een controlebehoefte, pleasegedrag en vind je het lastig om grenzen te stellen. Hoe werkt dat eigenlijk, geloven in jezelf? En hoe kun je meer zelfvertrouwen opbouwen? Lees het in mijn blog.

Ik kan het niet!

Iedereen denkt wel eens: ik kan dit niet. Soms denk je dat onbewust. Je merkt dan dat je ergens een remming op hebt, en stopt het uit angst weg. Vaak heeft dit te maken met een eerdere ervaring waardoor je een bepaalde beperkende overtuiging hebt aangenomen.

Voorbeeld over mijzelf. Als kind was ik best verlegen. Ik haalde altijd goede cijfers, maar vond spreekbeurten houden erg spannend. Dat bleef toen ik ging werken: een presentatie geven, of in de groep iets zeggen.. Dat deed ik liever niet. Daarvoor geloofde ik (nog) niet genoeg in mijzelf. Ondertussen was ik wel altijd hard aan het werk en constant aan het bewijzen dat ik het wel kon. Het waren mijn prestaties waar ik mijn identiteit aan ontleende. Het bewijs dat ik het wel kan, dat ik oké ben. Totdat ik een burn-out kreeg.

Het is dankzij mijn burn-out dat ik écht ben gaan geloven in mijzelf. Althans, tijdens het traject van herstel. Nu geloof ik écht van binnenuit in mijzelf dat ik oké ben zoals ik ben. Zonder dat ik het moet bewijzen. Ik weet nu: ik ben goed genoeg. Sindsdien leef ik meer ontspannen. Ik kan nu veel meer genieten van de reis van het leven. Ik werk met veel meer plezier. Voor een groep spreken vind ik niet meer zo eng. Wekelijks train ik groepen en ik ben ook een online academie gestart. Ik hoef niks meer te bewijzen, ik hoef alleen maar mijn passie te volgen. Ik leef niet meer vanuit mijn hoofd, maar vanuit mijn hart. Dat klinkt goed toch? Dit is het kado wat een burn-out je kan geven!

 

Wanneer geloof je in jezelf

 

Hoe kun je nu herkennen of je genoeg in jezelf gelooft? Iedereen is wel eens onzeker of heeft wat twijfels toch? Wanneer is het dan handig om aan de slag te gaan met jezelf en de mate waarin jij in jezelf gelooft? Hieronder heb ik een opsomming gemaakt wanneer geloven in jezelf lastig voor je is. Herken je hier veel van, lees dan vooral verder bij de tips hoe jij kunt zorgen dat je weer in jezelf gelooft!

Herkenningspunten van niet geloven in jezelf

  • Je vraagt vaak om bevestiging (wat vind jij, is dit goed?)
  • Je kunt een compliment niet echt ontvangen en wuift het weg
  • Bij een ander vind jij jezelf vaak de mindere, de ander is leuker, grappiger, slimmer, beter
  • Jij vergelijkt jezelf veel met anderen
  • Vermijding ligt op de loer: als een ander het wil doen vind je dat fijner
  • Je maakt jezelf kleiner en onderschat jezelf vaak
  • Gedachten als: “ik kan dit niet”, “ik ben niet goed genoeg” of “ik verdien dit niet” komen vaak in je op

Niet geloven in jezelf heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Daarover heb ik een hele uitgebreide blog geschreven. Lees meer in de blog: meer zelfvertrouwen door praktische oefeningen.

 

Geloof in jezelf

 

Tips en oefeningen om te geloven in jezelf

Niet in jezelf geloven zit vaak erg diep, dus er is geen truc om dat even te ‘fixen’. Als dit jou in de weg zit, dan is mijn advies: ga erover in gesprek! Boek bijvoorbeeld een kennismakingssessie met mij, daarin kan ik jou al een aantal persoonlijke tips geven.

Hierbij een aantal tips en oefeningen:

Meditatie geloven in jezelf

In deze begeleide meditatie maak je een innerlijke reis naar jouw kleine zelf heeft geleerd om niet meer in zichzelf te geloven. Een helende meditatie waarin je oude overtuigingen en vastgezette emoties loslaat. Door deze meditatie vaker te herhalen zul je ervaren dat je steeds meer op een diepere laag kunt komen.

Fixed mindset naar growth mindset

We zijn gewend om vrij zwart-wit te denken als het gaat om fouten maken. Maar fouten maken zijn juist de grootste leermomenten. Als je er zo naar kijkt, dan zijn dingen eerder een uitdaging en is het niet erg als ze niet lukken zoals misschien de bedoeling is. Dan heb je een growth mindset, oftewel een groei mentaliteit. Wil je hier meer over leren, lees dan het boek van Carol Dweck hierover. In mijn coaching en trainingen werken we ook aan het krijgen van een groei mentaliteit.

Loskomen van je identiteit

Werken aan een positiever zelfbeeld helpt ook om meer zelfvertrouwen op te bouwen. We hebben allemaal beelden van onszelf en overtuigingen over hoe je moet zijn. Het is goed om daar los van te komen. Dat doe je door contact te maken met wie jij werkelijk bent, en alle rollen die je vervult soms even los te laten. De meditatie hierboven helpt je daar ook mee! Dus het is goed om deze vaak te doen.

EFT trauma release of een familie opstelling

Praten over je gebrek aan geloof in jezelf helpt, maar sommige zaken zitten zo diep en zelfs opgeslagen in je lijf. Daarvoor helpt dan de Emotional Freedom Technique (EFT). Deze beproefde techniek heeft over de hele wereld al miljoenen mensen van hun emotionele en mentale blokkades afgeholpen. Omdat ik zo het zelf ook wekelijks inzet en erg te spreken ben over de resultaten.

EFT is zelfs al jarenlang de meest bijgeboekte sessie van mijn cliënten! Na een coachingstraject vinden veel mensen het fijn om af en toe te blijven komen. Gewoon, omdat het fijn is met een professional te praten. Vaak zetten we dan EFT in om meteen in de diepte de blokkade, het trauma, de trigger of de sabotage mechanisme los te laten.

Daarnaast werk ik veel met familie opstellingen. Een familie opstelling legt haarfijn bloot hoe jij beïnvloed wordt door het systeem van jouw ouders. Vaak kan daar de oorzaak van niet geloven in jezelf al gevonden worden én opgelost worden.

Ook met cupping werk ik met trauma release. Veel overtuigingen en blokkades liggen opgeslagen in het lichaam. Door een combinatie van cupping en healing kunnen we zo op de diepste lagen werken en alles loslaten wat jou belemmert om in jezelf te geloven.

Lees hieronder verder voor nog meer waardevolle tips!

Recensie van Sharon Richheimer

Het traject, wandel- en burn-out coaching, heeft Sharon uit de modder getrokken. ‘Ik had geen verwachtingen van het traject. In de gesprekken met Linda gingen we helemaal terug naar mijn jeugd, en kwam er toch nog veel oud zeer boven,’ vertelt ze. ‘Ik ben niet opgegroeid met vertrouwen in de mensheid, maar Linda gaf mij vanaf de eerste seconde vertrouwen, waardoor ik mijn ziel en zaligheid aan haar durfde blootgeven. Ze is zo rustig, intelligent, integer en empathisch, dat ik haar dingen durfde vertellen die niemand anders van mij weet.’

Sharon is blij dat Linda een compleet andere aanpak had dan dat ze tot nu toe gewend was. ‘Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik echt tot de kern ben teruggegaan. Ik kende mijn issues wel, en wist wie ik ben, en ben nooit bang geweest om bij mijzelf naar binnen te kijken. En toch zijn er nog heel veel kwartjes gevallen. Ik snap nu waarom ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe. Dat betekent dat ik ervoor kan kiezen om op een andere manier te reageren. Plus: ik kan weer voelen! En die gevoelens vervolgens accepteren. Ik zeg niet dat ik nooit een slechte dag heb, maar als dat zo is dan accepteer ik het. Dan ga ik niet door. Maar bel naar de zaak en zeg: ik kom vandaag niet. Dat is voor mij als workaholic en verantwoordelijk persoon een hele grote stap.’

Jiska van Winden

Stress- en burn-out coaching traject

Ik weet het nog heel goed. Het moment was daar. Ik kon niks meer… mijn grens was bereikt. Ik was op. En dat op 23 jarige leeftijd. Ik dacht dat de wereld instortte inclusief ikzelf. Ik wist niet waar ik moest beginnen. En naar een psycholoog wilde ik niet. Zag het al weer voor me… aan een tafeltje zitten en praten. Ik wilde iets wat bij me past en waar ik zelf achter stond. Ik besloot een intake te doen met Linda.

Vanaf moment 1 voelde dit vertrouwd en goed. Ik besloot ervoor te gaan. In het begin 2 x per week. Het waren fijne momenten samen buiten in het bos. De buitenlucht is erg fijn. Ik was blij met de hulp die ik van Linda kreeg. Ik kon alles tegen haar vertellen en als ik vragen had mocht ik ze altijd stellen. Dat voelde vertrouwd en dat was nou net iets wat ik nodig had, om een nieuwe weg in mezelf te zoeken en het anders te doen.

Zo verliep mijn traject verder, en elke keer kwam ik een stukje dichter bij mezelf. Door de EFT methode kan ik nu makkelijker dingen loslaten. 1 op 1 is dit een fijn moment en Linda begeleid je hier goed doorheen. Ik kan zeggen dat ik er nu sta en dat ik weer straal. Zonder Linda had ik dit niet gekund.

Linda is een top coach en weet wat ze doet. Linda bedankt voor alle leerzame lessen. Je bent een topper! 

Roel van Osta

Vorig jaar liep ik, als leerkracht basisonderwijs, al een tijdje rond met burn-out klachten. Naast vermoeidheid en psychische klachten, kreeg ik steeds vaker ook lichamelijke klachten en stond ik op het punt om thuis te komen zitten. Daarnaast had ik, mede dankzij een aantal ziektegevallen in mijn directe omgeving, last van hypochondrie.
Ik kwam terecht bij Linda Hoogendoorn en kon al snel terecht voor een intake. Tijdens dit gesprek kwam ze heel respectvol over en sprak ze veelal uit eigen ervaring. Na dit intakegesprek mocht ik al snel starten met de eerste sessies. Linda maakte een ‘behandelplan’ en de eerste weken had ik 2 sessies per week, in de natuur!

Linda heeft het talent om je op een respectvolle manier aan het denken te zetten en te prikkelen waar nodig. Ze houdt je een spiegel voor, wat soms erg confronterend is. Maar daarnaast kan ze geweldig luisteren en geeft ze je talloze handreikingen waar je die week mee verder komt.

Als perfectionist ben ik niet makkelijk te overtuigen, maar al haar tips en handreikingen zijn theoretisch en vaak ook wetenschappelijk onderbouwd. Het is een vakvrouw, met een hart van goud!
Ben je op zoek naar een (burn-out) coach, neem contact op met Linda! Je gaat er geen spijt van krijgen.

 

Stap vaker uit je comfortzone 

Doorbreek een keer je eigen regels. Daag jezelf eens uit. Doe eens iets wat je normaal niet doen. Dan ga je merken als je discomfort voelt, dat je daarna weer meer zelfvertrouwen opbouwt. Door gewoonweg meer te gaan doen, ontwikkel je meer geloof in jezelf!

Schaduwwerk

Als er iets in je leven gebeurt wat je niet bevalt…

Als je vast zit in een bepaald patroon

Dit zijn momenten die je als spiegel voor jezelf kunt gebruiken om eens te onderzoeken wat jouw overtuigingen zijn die deze situaties wellicht uitlokken.

Waar doet de situatie je  aan denken? Intuïtief vallen dan vaak de antwoorden binnen. Vaak zijn dit situaties uit je jeugd. Door de bewustwording en het doorvoelen van de emoties, kun je deze patronen loslaten en jouw gedrag veranderen door de volgende keer op een andere manier te reageren.

Schaduwwerk is het werken op dat wat in de schaduw staat. Vaak hebben we geleerd het lieve meisje of de brave jongen te zijn. We moeten netjes zijn en spontaan zijn. Maar als we ons niet spontaan voelen bijvoorbeeld, stop je daarmee weg wat in de schaduw staat: jouw pijn, jouw donkerte. Met schaduwwerk ga je juist deze pijn en donkerte aan, wat zorgt voor heling.

 

Verder praten?

Wil jij aan de slag met dit onderwerp?

Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op 06 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Liefs

Linda

Hoe kan ik je helpen?
Leefstijl Selfcare Vitaliteit Waalwijk

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.