Vaak hoor ik mensen: ik wil minder stress willen. Als dat is wat je wilt, dan wil je eigenlijk meer innerlijke rust. Maar wat is dat eigenlijk, innerlijke rust? En waar start je? In dit blog leg ik dit uit.

 

Innerlijke rust: wat is dat eigenlijk?

We zijn gewend om dingen die we meemaken te labelen als “leuke én de minder leuke dingen”. Innerlijke rust is een staat van ZIJN. Een bewustzijnsstaat waarin je kunt waarnemen. Waarin alles er mag zijn, precies zoals het zich aandient.

Innerlijke rust betekent zorgen voor een kalme en gecontroleerde innerlijke wereld. De dingen die je voelt, triggers (angsten, afwijzing, gedachten en de stemmetjes in je hoofd) observeren en daar op een goede manier mee omgaan.
Wat er ook gebeurt in de buitenwereld, want daar heb je niet altijd invloed op.

Heb je innerlijke rust dan ben je in staat om zowel je binnenwereld als de buitenwereld goed te kunnen observeren. Ben je innerlijk onrustig dan heb je geen keuze hoe je reageert en wordt je geleefd door de emoties, triggers en gedachten in je hoofd. Dan identificeer je daarmee te veel mee. Je wordt dan een speelbal, zowel van wat er in de buitenwereld gebeurt en wat er zich in jouw hoofd afspeelt.

 

Hoe ziet een leven vol innerlijke rust eruit?

 

Je accepteert wat is. Of iets nou leuk, of niet leuk is. Je leeft vanuit rust, en accepteert naar wat er is. Je oefent invloed uit daar waar je dat op kunt uitoefenen, waar je dus wel iets kunt veranderen, en laat je los wat niet. Dat geeft jouw regie over jou leven.

A new way of living staat voor mij symbool voor innerlijke rust. Dat geeft vrijheid en keuzevrijheid over hoe je reageert. Het is een hele bewuste manier van leven, op alle gebieden van je leven. Zowel in werk, privé, relatie, vriendschappen als opvoeding: je observeert en laat jezelf meevoeren met de stroom.

 

burn-out coach

Hoe krijg je meer innerlijke rust?

 

Tijdens de coachingstrajecten help ik mensen met de rode draad voor meer innerlijke rust: dichtbij jezelf blijven. Soms is dat een ontdekkingstocht, vooral wanneer je jezelf door een burn-out bent kwijtgeraakt. Als je trouw bent aan jezelf dan ben je ook innerlijk rustig. Je bent dan eerlijk tegen jezelf en luister je daar naar. Op het moment dat jouw denken, voelen en handelen op één lijn zijn, dan gebeurt er iets magisch. Dan stroomt het en klopt het gewoon, en ga je mee in de flow van het leven.

Het is een kwestie van leren om afstand te nemen van je gedachten. Dan kun je jouw leven zien als een film. Er zijn spannende scenes waarin je hartkloppingen voelt, je weet: het is maar een film. Je neemt er afstand van. Ondanks dat je spannende emoties ervaart, laat je je niet meeslepen. Je oordeelt minder en blijft rustig. Wat er gebeurt, is dat je dan echt kunt genieten. Net als van een film, waarin je weet: het is maar een film. Ook wanneer het leven soms even een rollercoaster is.

 

Oefening voor meer innerlijke rust

 

Tijdens een oefening voor meer innerlijke rust laat ik mijn coachees vaak 3 cirkels tekenen.

In de binnenste cirkel staat de I am. Ik ben, het bestaan. Dat is wanneer je geboren wordt, dan ben je één met alles om jou heen. Dan ben je niet bezig met: wie ben ik of wat vind ik daarvan. Of ben ik wel goed genoeg. Je bent gewoon.

Dan tekenen we de tweede ring, dat is de observerende zelf. Je ziet ineens je handen, je voeten. Je gaat zien: mijn ouders lachen naar me. Je begint te praten. Er wordt gezegd: die bal is van mij. Je leert bezit kennen. Zo leer je de wereld om jou heen kennen. Je gaat observeren, je gaat dingen labelen. Zo leer je via een filter naar de wereld te kijken. Dan heb je én een binnenwereld en een buitenwereld.

Dan groei je verder op, en als je volwassene bent dan heb je een buitenste ring en dat is jouw zelfbeeld. Dat is de derde ring: hoe jij over jezelf denkt. Misschien denk je: ik ben heel ambitieus, heel gedreven, superslim, misschien denk je: ik ben mislukt, ik ben niet goed genoeg.  Alle zelfbeschrijvingen zitten in die buitenste cirkel. Als jij jezelf identificeert met hoe jij over jezelf denkt, dan ga je in al jouw acties proberen om dat zelfbeeld hoog te houden. Zo hebben we allemaal verschillende rollen. Daar raak je soms een beetje in verstrikt. Een negatief zelfbeeld is sowieso niet handig, maar een positief zelfbeeld kan ook veel energie kosten. Hoe meer je los komt van jouw zelfbeeld, hoe meer  keuzevrijheid je hebt in wie je bent.

 

Tips voor meer innerlijke rust

 

Dit zijn mijn tips voor meer innerlijke rust.

 • Meer zelfliefde;
 • Meer zelf acceptatie;
 • Ga terug naar de binnenste ring, de observerende zelf. Je gedachten, emoties, en gevoelens. Hoe je over jezelf denkt, welke zelfbeschrijving je hebt;
 • Meditatie;
 • Gesprekken en oefeningen tijdens een coachtraject;
 • Jezelf leren kennen: wie ben je écht, wajt wil je echt. Iedereen die dat goed weet en trouw blijft aan zichzelf zal meer innerlijke rust ervaren;
 • Prikkelingen minimaliseren: niet meer zo in de waan van de dag leven;
 • Ruimte maken om naar binnen te keren;
 • Mindset. Leestip: de 4 vragen van Byron Katie, en The work van Byron Katie. In mijn academie ga ik daar ook op dieper op in.
 • Leren terugkeren naar het zijn. Van overleven naar leven. Van doen naar zijn. Van hoofd naar hart. Van moeten naar willen. Van Human Doing naar Human Being.
 • Deep work door innerlijke blokkades op te heffen. Dit kun je het beste doen via EFT: een techniek die dieperliggende blokkades in jouw lijf, ziel en geest oplost. Ik heb als EFT-specialist al veel mensen geholpen om trauma’s en dieperliggende overtuigingen op te lossen.

 

 

Hulp nodig bij minder stress en innerlijke rust?

Wil je graag een adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.