Het leven in corona-tijd gaat niet over rozen. Veel activiteiten waar we naar uitzien worden corona-cancelled. We zijn niet alleen kwetsbaar, we voelen ons ook zo. Het coronavirus levert ons behoorlijk wat stress, onzekerheid en sociale isolatie op. Het zet de maatschappij onder druk en is zeer eenzaam voor mensen die alleen wonen. En we weten niet wanneer het over is, en of de wereld ooit nog wel zo zal zijn als deze ooit was. Niemand weet wat ons nou echt nog te wachten staat. Hoe kun je het beste omgaan met stress tijdens deze onzekere situatie? Hierbij deel ik 5 tips van zaken die jij kunt doen om het beste te maken van de corona-crisis en kunt omgaan met stress.

 

1. Leer omgaan met stress

Trek je je terug, ben je sneller geïrriteerd, slaap je slecht, ben je vergeetachtig en lusteloos?

Dat betekent dat je de huidige situatie lastig vindt en last hebt van stress. Een stressreactie is een normale reactie op buitengewone omstandigheden zoals in deze corona-tijd, het is daarom ook logisch dat je stress ervaart. Er gebeurt zoveel om je heen waar je geen invloed op hebt. En even bij een vriend of vriendin langs voor een knuffel om elkaar te helpen is momenteel geen goed idee. En dus moet je zelf een weg zien te vinden voor je stress.

Breathe

De makkelijkste stap om te zetten bij stress is je ademhaling onder controle krijgen. Zoals ik al schreef in het blog over kalmeren bij een opgejaagd gevoel vergeten we vaak juist in momenten van stress om adem te halen. En dat is jammer, want je ademhaling heb je altijd bij je. Als je onderstaande oefening dagelijks doet dan heeft het een rustgevend effect gedurende 6 uur.

 

Stress managen op basis van jouw persoonlijkheid en kleurenprofiel

Jouw persoonlijkheid en karakter heeft veel invloed op hoe je omgaat met stress. En hoe je ervan af kunt komen. Wat voor de één stress oplevert, kan door de ander juist als uitdagend worden ervaren.  Weet jij al wat jouw kleurprofiel is? In mijn blog over stress managen op basis van persoonlijkheid en kleurprofiel vind je een link naar een online kleurentest én tips hoe stress te managen passend bij jouw persoonlijkheid.

 

Maak je (minder) druk

De ontwikkelingen in corona-tijd, de media, de kinderen van de buren, de reorganisatie op het werk: je kunt je er druk over maken, maar hebt er geen invloed op.

Om vast te stellen of je je druk maakt over dingen waar je je beter niet druk over kunt maken, kun je de Cirkel van Invloed van Stephen Covey gebruiken voor het omgaan met stress.

Cirkel van invloed en betrokkenheid

Waar je wel 100% invloed op hebt is op jezelf, jouw standpunten, jouw reactie, je gedrag, gedachten, hoe je voor jezelf zorgt, wat je doet met je tijd.

De kunst is om de aandacht te besteden aan dat wat je wel zelf kunt beïnvloeden. Zo sta je zelf aan het roer van je eigen leven, en dat levert een stuk meer vrijheid en minder stress op.

 

 

2. Zorg extra goed voor jezelf (zo verhoog je automatisch de weerstand)

Selfcare is in corona-tijd extra belangrijk. Niet alleen fysiek, maar ook mentale gezondheid boost je immuunsysteem. Je lichaam en mind beïnvloeden elkaar wederzijds. Dat betekent dat een goede geestelijke gezondheid gekoppeld is aan een verminderde kans op lichamelijke klachten.

Een belangrijke eerste stap – die niet altijd makkelijk is, is jezelf compleet accepteren zoals je bent. Als je dat doet, ga je automatisch meer van jezelf houden en beter voor jezelf zorgen. Je wordt dan eerder aangetrokken tot gezond(er) eten en relaties of vriendschappen die bij je passen. Je leert goed te luisteren naar jezelf en te kiezen wat écht bij jou past.

Als jezelf accepteren nog een brug te ver is, start dan in ieder geval met een goede planning waarin je jouw self-care momenten blokt.

Deze activiteiten horen bij selfcare:

– op een nuchtere maag bewegen in de ochtend voor meer energie
– mediteren zodat je, ook op moeilijke momenten, rustig kunt blijven
– koud afdouchen: dit versterkt het immuunsysteem, stimuleert de bloedsomloop en geeft veel energie
Intermittent fasting is een manier om je immuunsysteem te boosten. Let wel op: als je een beginner bent, kun je er beter niet mee starten tijdens corona-tijd.

In mijn blog over ´kalmeren kun je leren´ geef ik nog extra tips over activiteiten voor actieve ontspanning en passieve ontspanning.

 

3. Spreek af in de natuur

We merken dat online vergaderen effectief kan zijn, maar het kost soms ook meer concentratie omdat er techniek bij komt kijken waar we nog niet allemaal mee kennis hadden gemaakt. Ook valt de non-verbale communicatie voor een groot deel weg, en dat maakt het communiceren lastiger.

Een goed alternatief is vergaderen of vergaderbellen in de natuur. Bewegen maakt 60% productiever (Colzato, 2013 en Opezzo & Schwartz, 2014) en tijd doorbrengen in de natuur vermindert stress en verkleint de kans op ziektes (dat blijkt onder andere uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen).

Dat wetende, is het organiseren van weetings (wandelmeetings in de natuur) een zeer effectieve manier van vergaderen met je klanten of collega´s.

Als fysiek afspreken niet lukt of ´mag´, dan kan het ook bellend met je headset op. Wandelend langs zee, in het bos of in een park zorgt ervoor dat je stress verlaagt en zorgt voor een meer kalme communicatie. Het brengt ook de creatieve processen op gang, waardoor je op andere ideeën kunt komen samen.

Op de website Weeting kun je op basis van je plaats of adres een mooie route uitstippelen.

 

Wandelcoaching tegen stress

 

4. Wees extra lief voor elkaar

Sociaal contact loopt nu vaak via de digitale weg. De ontmoetingen met klanten, collega´s, vrienden en familie zijn nu vaak beperkt tot telefoongesprekken, WhatsApp-contact, voice-audio´s en virtuele meetings waarin we elkaar treffen in de digitale vierkantjes van Zoom, Teams of Google Hangout.

Het gezellige koffiemomentje of de spontane gezelligheid is daardoor beperkt tot een minimum. Aan de andere kant is er door het thuiswerken wel weer meer tijd over om door te brengen met je gezin of partner. Dat geldt niet voor als je alleen woont, dan is het risico op eenzaamheid groter.

Mijn tips om de verbinding niet te verliezen:

  • Deel vaker een grapje in een appgroep die je anders zou delen bij de koffie
  • Bel elkaar vaker
  • Stuur kaartjes
  • Doe boodschappen voor iemand uit de buurt
  • Deel extra veel van jezelf, durf je kwetsbaar op te stellen, daardoor zoek je de verbinding extra op

 

5. Vind een nieuwe, meer relaxte manier van werken

Recent gaf ik Energytalks namens Holland Fit voor de Waterschappen. Wat mij opviel is dat mensen het thuiswerken in corona-tijd best lastig vinden.

Veel op een beeldscherm, moeilijk om een team online te leiden, de creativiteit vloeit minder omdat men normaal gesproken werkt met post-it’s en een gezamenlijke brainstorm voor het uitwerken van ideeën. Ook is het veel stiller. Je gedachten zijn duidelijker aanwezig en dat is wennen als je normaal altijd veel afleiding hebt. Piekeren neemt daardoor toe en je voelt je minder sociaal gesteund.

Voor de één is thuiswerken meer effectief, voor de ander is het juist moeilijker om geconcentreerd te blijven. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het niet naar kantoor gaan betekent dat je verplicht een andere structuur moet aanhouden. En ik denk dat juist hier ook een kans ligt om de manier waarop we werken te innoveren.

We kunnen namelijk veel plezieriger en effectiever werken als we samen durven toegeven dat de 8-urige werkdag behoorde tot de industriële revolutie. En dat je werk doen als kenniswerker, met andere woorden achter de laptop, een andere structuur en manier van werken vereist. Want 7 a 8 uur achtereen gefocust werken achter je computer, is niet te doen. Ons brein heeft rust en pauzes nodig om daarna extra goed te kunnen presteren. Omdat het thuis een stuk stiller is, is het makkelijk om afleiding te zoeken in whatsapp of video´s. Maar dat is eigenlijk geen échte ontspanning.

In mijn blog over energiemanagement leg ik uit hoe je jouw eigen energie zo managen dat je én lekker in je vel zit én een betere balans vindt tussen inspanning en ontspanning. Dit doe je door vaker tussendoor te lummelen en daarna uren te blokken om gefocust te werken. Zo kom je in een flow, een state of being waarin je de tijd vergeet en de allerbeste output levert die jij kunt leveren. Zo kun je ook beter omgaan met stress.

Omgaan met stress

 

Erover praten?

Wil je een persoonlijk adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda. Of vul onderstaand contactformulier in, mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

Liefs,
Linda

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.