Vaak krijg ik de vraag: hoe gaat een coachingstraject eigenlijk in zijn werk? Voor wie mij nog niet kent: ik ben Linda Hoogendoorn en ik ben vitaliteits-, stress- en burn-out coach in Waalwijk. Ik coach mensen online, in bedrijf én wandelend in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. In dit blog vertel ik jou uit welke onderdelen een coachingstraject bij mij bestaat, wat je allemaal gaat leren en wat de blijvende positieve impact is van een coachingstraject in jouw leven en die van jouw omgeving.

 

 

 

Wie klopt er allemaal bij mij aan en waarom?

 

Ondernemers, ouders, managers, coaches, man, vrouw, jong en oud: ik coach allerlei soorten mensen. Uit de buurt van Waalwijk, in andere delen van Nederland en in het buitenland – zo coach ik online bijvoorbeeld ook iemand die in Spanje woont. 99% van de mensen die bij mij aanklopt zoekt een oplossing voor een probleem. Een klein probleem, of een groot probleem. Fysiek, of emotioneel. Zakelijk of privé. De meeste mensen vinden mij via via, via samenwerkingspartners en of via mijn website.

 

Dit zijn de redenen waarom mensen hulp zoeken bij een coach:

 

 • stressklachten of burn-out;
 • slecht slapen;
 • moeite met loslaten;
 • hartkloppingen;
 • nek- en rugklachten;
 • moeite met mijn leidinggevende;
 • lastige thuissituatie;
 • persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling;
 • geen voldoening meer uit werk halen.

 

Eenmaal in contact, gaat het coachingstraject als volgt in zijn werk.

 

 

 

1. Het kennismakings- en intakegesprek

 

Zodra iemand contact opneemt, bel ik terug om de vraag te beluisteren en vast te stellen of het een vraagstuk is waarin ik kan begeleiden. Daarna plannen we een kennismaking in, wat vaak ook meteen deels de intake is. Dat kan zijn in het bos, in mijn coachpraktijk, op de werkvloer, maar net wat de wens is. De kennismaking duurt maximaal een uur. Ik besteed er veel aandacht aan om mensen op hun gemak te stellen. Als dat eenmaal zo is, dan nodig ik diegene uit om zijn of haar verhaal te vertellen. Dit gesprek is heel belangrijk: daaruit kunnen we samen vaststellen of ik de juiste persoon ben om jou verder te helpen. Ook probeer ik boven water te krijgen wat de oorzaken zijn van de klachten. De reacties die ik krijg na een kennismakinggesprek zijn vaak positief. Vaak weten mensen ergens diep van binnen al wel wat het probleem is, en helpt het om dat bevestigd te krijgen. Ook krijgen mensen nieuwe inzichten die verhelderend zijn. Sommige mensen zeggen na de intake meteen: ik wil aan de slag, anderen laten het even bezinken en nemen daarna contact op, anderen besluiten na de offerte en het plan van aanpak of ze willen starten.

 

coachingstraject

Hier voer ik een intakegesprek in het bos met Kim van Oord-Van Beek. 

 

2. Het plan van aanpak

 

In de offerte die ik daarna toestuur staat het plan van aanpak, de opbouw van het coachingstraject, wat we wel gaan doen en wat we niet gaan doen. In het plan van aanpak staat ook het aantal sessies dat ik denk dat nodig is om jouw doelen te bereiken. Iemand met een klein probleem is misschien in 5 sessies al klaar, waar de ander misschien wel 20 sessies nodig heeft. Ik probeer het altijd zo realistisch mogelijk in te schatten, afhankelijk van hoe lang ik denk dat het duurt om van A naar B te gaan.

 

 

3. Startpunt en doelen

 

Samen gaan we verder in op het hoofddoel van het coachingstraject. Bijvoorbeeld: iemand wil meer energie, meer innerlijke rust, een groter zelfvertrouwen, beter omgaan met stress, leren loslaten, perfectionisme handiger inzetten. Dit soort doelen neem ik beknopt op in het plan van aanpak en dat werken we daarna verder uit. Het kan ook zijn met je bedrijf: de regie in handen nemen rondom jouw bedrijf. Of wat heel vaak voorkomt bij ondernemers: je vrijheid weer terugkrijgen. Het is heel persoonlijk hoe het loopt. Via een oefening stellen we een startpunt vast: waar sta je nu, hoe voelt dat, waar wil je naartoe en hoe voelt dat. Dan gaan we kijken: wat heb je nu het meeste nodig. Zo bepalen we samen een richting en een doel waar we als eerste mee aan de slag gaan.

 

 

4. Terug naar jouw basis

 

Beter voor jezelf zorgen

 

Wat het probleem ook is, ik kijk allereerst naar de levensstijl en het energieniveau van mijn coachees. Ik weet uit eigen ervaring, en zie dit ook constant terug bij coachees: wanneer je start om beter voor jezelf te zorgen, gaat je energieniveau omhoog. En de veranderingen die je daarna doorvoert beklijven ook beter. Als we niet samen eerst aan een stevige basis werken, dan val je daarna makkelijker weer terug in oude patronen. Eerst wil ik dat mensen goed voor zichzelf gaan zorgen. Dat helpt om duidelijker je patronen te zien en om vervolgens te werken aan een duurzame gedragsverandering.

 

 

Gezonder leven

 

Om helder te krijgen hoe goed iemand voor zichzelf zorgt, start ik met een leefstijlscan. Ik kan bijvoorbeeld een hartcoherentietest doen om het stressniveau te meten en heb een slimme weegschaal die veel duidelijk maakt over hoe het er fysiek met je voorstaat. We kijken dan samen naar thema´s als bewegen, trainen, voeding, slaap en hormonale balans. Op basis van hoe je ervoor staat, geef ik tips om jouw persoonlijke gezondheidsupgrade te starten. Eerst ga je fysiek met jezelf aan de slag. Bij de één zit het punt van aandacht wat meer op beweging, bij ander vergt gezonder eten aandacht. Ik bepaal altijd waar het zwaartepunt ligt en wat er nodig is ter verbetering. Als mensen iets met meditatie en mindfulness hebben, dan begeleid ik daar mensen ook in.

 

 

 

Barsten van de energie

 

Welke mensen en relaties krijg jij energie? Wat zijn de energielekken? Door deze inzichten op te doen en daarmee aan de slag te gaan, krijg je behalve fysiek meer mentaal meer energie. En die energie heb je hard nodig om aan de diepere lagen en problemen te werken tijdens het coachingstraject.

 

 

 

coachingstraject

Hier leg ik Pamela de Hart, kindercoach van HartinKracht, uit wat haar vetpercentage en spiermassa. Dit is in mijn praktijkruimte.

 

5. De diepere oorzaak van je probleem

 

Als het energieniveau weer op peil is, de lichamelijke klachten zijn verdwenen en je bent weer bij je gevoel dan gaan we verder. Dan komen we bij de oorzaak van de klachten verder duidelijk krijgen. Dat doe ik door te luisteren en door te vragen. Tijdens een coachingstraject krijg je dus best veel vragen. En misschien ook vragen waar je niet eerder over na hebt gedacht. Vragen waar je echt even over na moet denken, en waarbij je vooral gaat voelen en ervaren. Als iemand bijvoorbeeld slecht slaapt, dan ligt de oorzaak vaak aan aantal lagen dieper. Is er sprake van stress? Een lage eigenwaarde? Een slechte leefstijl? En wat is daar dan weer de oorzaak van? Mijn taak is de befaamde ui afpellen op basis van de informatie die ik krijg. Waarom zorg je niet goed voor jezelf? Wat maakt dat je niet kiest voor de appel maar voor de chocoladereep? Waarom leg je de lat zo hoog voor jezelf? Daar zit vaak een diepere laag onder en die probeer ik boven water te krijgen.

 

Voorbeelden van dieperliggende oorzaken achter symptomen:

 

 • Perfectionisme (perfectionisten hebben een groter risico op een burn-out trouwens, lees in mijn blog over burn-out en karakter);
 • Te hoog verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Pleasegedrag;
 • Altijd willen winnen;
 • Hoogsensiviteit, HSP;
 • Trauma;
 • Verkeerde omgeving;
 • Interne factoren;
 • Mindset;
 • Beperkende overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg”
 • Angsten.

 

In de eerste gesprekken zoomen we in op de dieperliggende oorzaak van jouw problemen en symptomen. Stel, je hebt last van een vastzittende nek. Dan kun je steeds naar de masseur of fysiotherapeut gaan om je los te laten masseren. Maar als je de onderliggende oorzaak (misschien een te grote verantwoordelijkheid) niet aanpakt, dan blijf je in hetzelfde rad doordraaien. En de onderliggende oorzaak zit vaak op een ander niveau dan waar het zich uit.

 

Het is mijn taak om te achterhalen in welke laag en in welk aspect (fysiek, emotioneel, zingeving of mentaal bijvoorbeeld) het probleem zit, en alles samen met jou weer terug in balans te brengen.

 

 

6. Zelfinzicht en oude patronen doorbreken

 

Als je jouw energie weer terug hebt, weer beter voor jezelf zorgt, en de oorzaken zijn duidelijk, dan hebben we elkaar ook beter leren kennen en kunnen we door naar de diepere lagen. Het draait dan om oude patronen doorbreken en nieuw gedrag aanleren. Dit deel is heel persoonlijk, en daarin gaan we samen echt de diepte in.

 

In dit stadium leer je onder andere:

 

 • Beperkende, negatieve overtuigingen omzetten naar helpende;
 • Pijn en trauma’s verwerken;
 • Van moeten naar willen, van denken naar voelen;
 • Wat zijn jouw talenten en kernkwaliteiten;
 • Wat jouw natuurlijke gedrag is, wie je écht bent;
 • Jouw valkuilen en allergieën;
 • Grenzen aangeven;
 • Autonomie: zelf de regie.

 

7. Nieuw gedrag leren en integreren

 

Wanneer je oude patronen hebt doorbroken, is het tijd om nieuw gedrag aan te leren. Tijdens het coachingstraject ben ik er voor je om je hierin te begeleiden. Maar het is belangrijk dat je ook na het coachingstraject jouw nieuwe gewoontes en gedrag écht gaat integreren in je leven en deze gaat volhouden. Het begint allemaal bij het bewustzijn, het denken (dat wat jij diep van binnen gelooft), dan gaan we naar het voelen. Zodra jouw gedachten en gevoel op één lijn zijn, dan volgt daaruit ook het handelen, oftewel jouw gedrag. En zodra je start met nieuw gedrag, dan liggen de uitdagingen op de loer. Reacties vanuit jouw omgeving, of terugvallen. Ik help je hierbij verder, onder andere door alle tools en inzichten te herhalen.

 

 

8. Vrijer en met meer vertrouwen in het leven staan

 

Jezelf vrij, onafhankelijk en sterk voelen. Superlekker in je vel zitten, vertrouwen op en luisteren naar je lichaam en intuïtie, jezelf en jouw talenten volledig kunnen inzetten. Dat is hoe ik afscheid van mensen wil nemen. Wat het initiële probleem ook is, ik neem het liefst pas afscheid als mensen weer vertrouwen in zichzelf en in het leven hebben. Dan zit mijn taak als coach erop. Ik loop gewoon (vaak ook letterlijk in de bossen van Waalwijk) een periode met iemand mee. Totdat je het weer helemaal zelf kan doen. Hoe mensen dat hebben ervaren lees je hier.

 

 

Waarin wil jij jezelf ontwikkelen?

 

Heb je burn-out of stressklachten of wil je je persoonlijk ontwikkelen? Zoek je handvatten om persoonlijk en professioneel te groeien? Wil je iets op een andere manier gaan zien?

 

Waarin wil jij qua zingeving, fysiek, emotioneel en mentaal groeien of weer de balans gaan vinden?

 

coachingstraject

 

Laat het mij weten! Vul het contactformulier in op mijn website of stuur mij een sms of whatsapp via 0629581081. Bellen mag natuurlijk ook.
Je kunt ook direct een kennismaking/intakegesprek inplannen in mijn agenda. Dit gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Wil je een kennismaking inplannen om te kijken of de 1:1 coaching iets voor je is? Dat kun je meteen plannen in de agenda van Linda: agenda. Linda werkt vanuit Waalwijk in de Loonse en Drunense Duinen.
Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen bij vitaliteitscoach Mariëlle via haar agenda. Haar emailadres is Marielle@lindahoogendoorn.nl. Mariëlle werkt in de omgeving Vlijmen, Drunen, Den Bosch.

Een coachingstraject is een groot cadeau aan jezelf waar je de rest van je leven plezier van gaat hebben. Zowel privé als zakelijk gaat jouw kwaliteit van leven er enorm op vooruit. En die van jouw omgeving, want ik merk dat veel mensen de inzichten delen met degenen van wie ze houden. En zo verspreidt het geluksvirus zichzelf als het ware. Dit is het type virus waarvan we in deze tijd wél willen dat die zich verder verspreidt 😉

 

Liefs,
Linda

 

 

 

leefstijl vitaliteit coach

Leefstijl Selfcare Vitaliteit Waalwijk

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stress-vrij en vitaal leven?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stress-vrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.