(06) 29 58 10 81Leren loslaten en accepteren zorgt ervoor dat je het jezelf een stuk minder moeilijk maakt. Heel veel mensen hebben moeite met loslaten, omdat niet loslaten een vorm is van controle willen houden. Hoe kan ik leren loslaten, vragen veel mensen mij. In dit blog leg ik uit wat loslaten precies inhoudt en hoe je het kunt leren.

Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don’t care what they’re going to say
Let the storm rage on

Ken je dit nummer uit de film Frozen? In deze kinderfilm schuilt een belangrijke boodschap voor ons allen, namelijk een les in loslaten:

´Princes Elsa heeft jarenlang handschoenen gedragen om haar superkrachten te verbergen. Maar op het moment dat ze haar krachten eindelijk accepteert en haar angst loslaat gaat er een wereld voor haar open. Ze is eindelijk in staat om zichzelf te zijn, na al die jaren´.

Boos op jouw burn-out

Je krachten accepteren en je angst loslaten. Daar heb ik al veel mensen met een burn-out in begeleid. 

Wat er als eerste gebeurt als je in een burn-out terecht komt, is dat je boos bent op de situatie. Boos bent op je burn-out. Je wilt niet accepteren dat je wordt stilgezet en dat dit jou overkomt! Je verlangt ernaar om weer je gezonde, zorgeloze zelf te zijn. En bent bang dat het nooit meer ´normaal´ wordt.

Zelf heb ik dit ook gevoeld en meegemaakt toen ik in een burn-out zat. Ik wilde het maar niet accepteren.
Toch is het accepteren van de situatie, van je overspannenheid, de eerste stap om eruit te komen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat ik mijn coachees altijd op het hart druk is: a
ccepteer simpelweg dat jij een tijd lang in die burn-out zult zitten. Laat het los. Het is wat het is. Hoe meer je ertegen verzet hoe zwaarder je het voor jezelf maakt. Dat is hetzelfde als wanneer je vastzit in drijfzand, wat moet je dan doen om eruit te komen? Juist niet bewegen, dan werk je jezelf alleen maar verder in de nesten. 

Loslaten kun je leren

Waarom vinden we loslaten eigenlijk zo moeilijk?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel en heeft alles te maken met de normen en waarden die jij hebt als persoon. In alles wat jij moeilijk vindt om los te laten, zit een waarde van jezelf verscholen.

Gezond zijn en leven is voor veel mensen een belangrijke waarde. Wie in een burn-out raakt kan het niet accepteren en loslaten dat hun lijf de controle overneemt, bijvoorbeeld door de tintelingen en hartkloppingen. Je hebt geen controle meer over je lichaam, omdat deze aan de noodrem trekt. 

Loslaten is niet makkelijk, maar je kunt er beter in worden. Wat helpt is om beter te begrijpen hoe loslaten precies werkt. 

 

1. Vechten of vluchten voor verdrietige of boze gevoelens

Hoe ga jij problemen uit de weg? En houd jij de controle? Durf jij nare en vervelende gevoelens toe te laten, of vermijd je ze? Wat er vaak eerst gebeurt met iets wat je niet accepteert, is dat je ervoor gaat vluchten en tegen gaat vechten. Zo probeer je de situatie toch onder controle te houden, of juist te vermijden. 

Tijdens een coachingssessies breng ik in kaart welk pad iemand vaak kiest als een nare situatie zich voordoet: vechten of vluchten.

  • Vechten. Het is heerlijk om blije emoties te ervaren. We gaan verdriet en boosheid het liefst uit de weg te gaan. Je vecht ertegen, omdat je de situatie niet kunt accepteren.

 

  • Vluchten. Situaties en negatieve emoties vermijden komt heel veel voor. Je trekt je terug uit je sociale leven, verdoofd jezelf met alcohol, roken, drugs of chocola of zoekt afleiding in Netflix of iets anders. Ook een klassieker: je stort jezelf op je werk zodat er minder tijd is voor ontspanning. Want als je ontspant, dan start je met voelen. Liever ga je jouw gevoelens uit de weg. 

 

loslaten

2. Stel jezelf altijd de vraag: heb ik hier controle over?

Relativeren helpt om gevoelens of een probleem naast je neer te kunnen leggen.

Een manier om dit te doen is door te controleren waar je wel en geen invloed of controle over hebt. Het weer, keuzes van familieleden, corona, het verleden, je uiterlijk: we hebben er niet altijd controle over. Dus waarom zouden we ons er veel zorgen over maken? 

Relativeren is een kwestie van bij elke situatie jezelf de vraag stellen: ´Heb ik hier controle over´?

        Heb ik hier controle over?                         Ja? Maak een plan om de situatie te verbeteren.

        Heb ik hier invloed op?                             Nee? Laat het los.

Als het je vaker lukt om los te laten, wordt je leven probleemlozer, word je rustiger en accepteer je negatieve situaties makkelijker.

Oefening 1: jouw wetten en regelboekje

Wat ik trouwens vaak tegenkom, is dat het niet eens altijd nare situaties zijn die zorgen voor verdriet of spanning. Vaak maken we het onszelf ook onnodig moeilijk, omdat we onszelf zoveel wetten en regels opleggen. We zijn zo streng voor onszelf!
Tijdens de coachingssessies geef ik daarom dikwijls de opdracht om eens op te schrijven wat je eigenlijk allemaal van jezelf moet. Wat moet jíj allemaal van jezelf? En zijn er ook regels die je misschien zou willen loslaten?

Oefening 2: de Cirkel van Invloed

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid maakt in 1 oogopslag duidelijk dat je niet overal invloed op hebt. Ook al denk je dat soms wel, of voelt het zo. Kijk dus goed op welke zaken jij invloed hebt, en laat de rest los. 

loslaten

 3. Accepteer het verdriet en laat het los

De kunst van loslaten is eigenlijk de kunst van kunnen omgaan met vervelende gevoelens. Ze er gewoon laten zijn. Toestaan en accepteren dat je je verdrietig of boos voelt. Stoppen met ontkennen dus.

Ik legde al uit dat vechten of vluchten geen zin heeft. En dat het ook zinloos is om je druk te maken over zaken waar je toch geen invloed op hebt. 

Werkelijk loslaten is vaak pas mogelijk als je hetgeen dat je graag wilt loslaten eerst durft vast te pakken.

Ga naar de pijn toe. Duik diep naar binnen. Observeer wat je voelt, toon interesse. Geef jezelf toestemming om écht te voelen, in plaats van te vechten of vluchten voor wat je voelt.

Over je burn-out bijvoorbeeld. Luister naar je lijf, accepteer dat deze burn-out er is. Dat is de eerste stap naar loslaten, acceptatie en ook genezing. Van daaruit kun je weer opklimmen.

Let it goooooo

Ik hoop dat ik je wat meer inzicht heb gegeven in het proces van loslaten. Loslaten is een proces dat tijd kost. Gun jezelf ook die tijd. Wandel in de natuur en zorg voor ontspanning om gevoelens te voelen en te accepteren.

Als je een situatie, emotie of gedachte tegenkomt die niet overeenkomt met jouw waarden, laat deze dan met de wind mee gaan.

The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn’t keep it in, heaven knows I’ve tried
Don’t let them in, don’t let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don’t feel, don’t let them know
Well, now they know
Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don’t care what they’re going to say
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway

Let it gooooo, Let it gooooooo.

Duwtje in de goede richting nodig?

Wil je graag een persoonlijk adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.