Je holt altijd van de ene in het andere activiteit. Je bent een kei in efficiënt werken, want je houdt van actie in de taxi. Een afgewerkte to-do-lijst? Dopamine shot voor jou. Altijd op de fast lane, met de tijd als vriend én je vijand. Want ook al geniet je van de haast, je raast altijd maar door. Met als gevolg een opgejaagd gevoel, je gunt jezelf ook niet de kans om te ontspannen. Het goede nieuws: deze ´haastziekte´ is te genezen. Hierbij deel ik met jou de 6 stappen van wat ik noem ´Het Kalmeerparcours´.
.
1. Checklist opgejaagd gevoel: herken jij jezelf hierin?
.
Een opgejaagd gevoel kan een voorstadium zijn van stress en een burn-out (lees hier wat daar de symptomen van zijn) .
Heb jij last van een opgejaagd gevoel?
- Altijd haastig bewegen
- Snel eten
- Ongeduldig zijn, nooit ergens lang bij stil kunt staan, steeds onderweg omdat je altijd achterhaald raakt, veel in de toekomst bezig zijn
- Heel tijdgericht zijn, strakke deadlines en haasten als het helemaal niet nodig is
- Meerdere dingen tegelijk doen, koning(in) multitasken
- Vergeten te genieten van dat waar je op dat moment mee bezig bent
- Je gunt jezelf niet de ontspanning
- Grote druk op lichaam en geest
- Tijdgerichte mensen zijn vaak (onbewust) bang om afgewezen te worden als persoon
- Altijd weer op het volgende doel gericht
- Goed gevoel als je veel to-do´s van je lijstje hebt afgestreept
Wie of wat creëert de tijdsdruk?
Voor mij persoonlijk is bovenstaande checklist heel herkenbaar. Zelf was ik altijd druk, met van alles en nog wat tegelijk. Totdat ik in een burn-out raakte en me daarna besefte: een to-do-lijst is nooit af. Zoals Tony Crabbe ook probeert uit te leggen in zijn boek: ´Nooit meer te druk´: ja, we leven in een hectische tijd maar jíj hebt de keuze om aan die (tijds)druk mee te doen. Leg je de lat zelf hoog? Of is het een werkgever of klant die bij jou een tijdsdruk creëert? Wat de reden ook is: je hebt altijd een keuze. Jij staat aan het roer van jouw eigen leven. Natuurlijk kan een verhuizing, een bruiloft, een groot project of de spanning rondom de corona-crisis veel extra belasting geven. Op deze momenten is het extra goed om je eigen grenzen in de gaten te houden en je energie goed te managen. Loslaten en delegeren zijn daarbij belangrijk.
.
2. Ademhaling & contact maken met je lichaam
.
Als je last hebt van een opgejaagd gevoel, is de eerste stap rustig en diep ademhalen. Het is een no-brainer en wellicht denk je: wat een open deur, maar we vergeten vaak juist in momenten van stress om adem te halen. En dat is jammer, want je ademhaling heb je altijd bij je.
Zo kom je lichamelijk tot rust bij een opgejaagd gevoel:
- Body mindfullness: denk aan je waar je voeten zijn, of een ander lichaamsdeel
Op die manier ga je uit je hoofd en maak je contact met je lichaam. Door simpelweg aan een deel van je lijf te denken, ben je meteen uit je hoofd en keer je terug in je lijf. Het is één van de vele mindfullness-technieken.. - Doe een ademhalingsoefening
Is het je wel eens opgevallen dat je je adem inhoudt als je iets spannends meemaakt? Deze ervaring sla je op in onderbewustzijn maar ook in de cellen van je lichaam en je hersenen (neuro pathways). Bijna iedereen haalt op een verkeerde manier adem waardoor je lichaam continue op een waakvlam van de vecht- of vluchtmodus is. Door je ademhaling te verbeteren (breathwork) haal je jezelf uit je ‘denkende mind’, zodat je weer beter verbinding kunt maken met je lichaam. Adem elke dag gedurende 5 minuten, 5 tellen in en 5 tellen uit. De app CALM kan je daarbij helpen. Het rustgevende effect zal 5 tot 6 uur lang aanhouden.
3. Kies ervoor om goed voor jezelf te zorgen
.
Hoe druk je huishouden en (werkend) leven ook is, alles loopt veel soepeler als je de drukte afwisselt met ontspanning en momenten voor jezelf.
Momenten waarop je stilstaat bij wat jij nodig hebt. Een reflex bij een opgejaagd gevoel is jezelf troosten met chocola, alcohol of iets anders. En voor een keertje is dat natuurlijk ook helemaal prima. Maar beter is het om activiteiten te kiezen waardoor je daadwerkelijk ontspant.
Ideeën voor een passieve ontspanning:
- massage met etherische oliën
- heet bad
- middagdutje
- meditatie
- muziek luisteren
- ontspannende aroma’s
- lezen
- kleuren of tekenen
- een serie of film kijken
- naar de film gaan
Ideeën voor actieve ontspanning:
- yoga
- shia-tsu
- tai-chi
- qi gong (aanrader: Qi Gong lessen aan die je vanuit huis kunt volgen bij mijn naamgenoot Linda)
- vissen
- wandelen
- sporten (niet competitief) zoals joggen, fietsen, zwemmen en door de natuur wandelen.
- koken
- een vriend of vriendin bellen
Lees ook mijn blog over energiemanagement voor meer tips over het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning gedurende de dag.
´Ik heb geen tijd voor ontspanning´, hoor ik vaak.
Dat is een logisch excuus, maar het effect van ontspanning is juist tijdswinst. Wanneer je 1 ding per keer oppakt met focus, werk je sneller, foutloos en lever je werk af van goede kwaliteit. Na een moment van ontspanning kun veel beter en effectiever werken. Veel moderne bedrijven springen op die wetenschap in en helpen medewerkers te ontspannen via tafeltennistafels, airhockey en pooltafels op de werkvloer.
Een zaag of mes die je niet onderhoudt, die wordt na verloop van tijd bot. Waardoor het snijden of zagen langer duurt. Hetzelfde geldt voor jouw output als je maar doorrent.
.
Een opgejaagd gevoel kan ook van voeding komen!
Is er geen wolkje aan de lucht maar heb je toch een erg opgejaagd gevoel? Kijk dan eens goed naar je voeding. Mogelijk komt het opgejaagde gevoel daaruit voort.
- Koffie. Drink minder cafeïne en begin later op de dag met koffie. Vlak nadat je wakker wordt piekt het stresshormoon cortisol kort. Als je er dan nog koffie bovenop drinkt maak je de piek extra hoog, wat al snel leidt tot een opgejaagd gevoel.
- Lactose of gluten intolerantie. Als je voor bepaalde voedingsmiddelen intolerant bent dan verbruikt je lichaam veel energie en kun je een opgejaagd gevoel krijgen. Een allergietest of een bezoekje aan de mesoloog kan je inzicht geven of dit inderdaad voor jou bijdraagt aan een opgejaagd gevoel.
- Suiker. Zorg dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft gedurende de dag en eet weinig snelle suikers.
In mijn coachingstrajecten starten we altijd eerst met jouw fysieke situatie. Pas als deze helemaal op orde is, kunnen we doordringen tot een positieve verandering in de diepere lagen, zoals bijvoorbeeld jouw emoties.
.
4. Uitzoomen: wat is er nou écht aan de hand?
Jouw opgejaagde gevoel komt ergens vandaan en heb je niet zomaar. Er is dus iets aan de hand. Belangrijk is om te achterhalen wat dit zou kunnen zijn, om daar dan een oplossing voor te vinden. Een natuurlijke neiging is om nu in te zoomen op het probleem. Het tot in detail te analyseren en misschien ook bespreken, om zo tot een oplossing te komen.
Waar ik je bij deze stap tot uitdaag is om juist een stapje terug te zetten, even te kijken naar het grotere geheel. Uit te zoomen dus. Stress komt vaak voort uit micro-gebeurtenissen, kleine en korte momenten. Uitzoomen helpt om deze momenten te relativeren, om boven het probleem te gaan staan.
Je kunt uitzoomen door jezelf de volgende vragen te stellen:
– Visualiseer jezelf op de maan, en kijk naar de aarde. Hoe groot is jouw probleem?
– Waar heb ik zelf controle en invloed op in deze situatie?
– Wat kan ik hiervan leren?
– Is dit over 5 jaar nog belangrijk?
Tijdens mijn coachingssessies doe ik een oefening waarbij we wat dieper ingaan op situaties die jou stress veroorzaken, op basis van jouw persoonlijke overtuigingen.
Voor iedere negatieve emotie en pijn is de magische pil zelfliefde. Beter voor jezelf zorgen en meer van jezelf houden.
Als je daar ook in gelooft, dan is de volgende stap om goed te gaan letten op hoe je je zelfliefde kunt vergroten. En door te observeren welke manieren jij nu zoekt om voor jezelf te zorgen of jezelf te troosten.
Dingen waar je waarschijnlijk nu naar neigt maar niet nodig hebt:
- verdovende middelen zoals alcohol of drugs
- social media likes
- jezelf overladen met werk, sport of andere activiteiten
- het voornemen om het nu écht anders te doen
- je compleet richten op de ander op zoek naar externe waardering
Ren dus niet weer verder als een kip zonder kop, maar stel jezelf de vraag: wat heb ík NU nodig?
Zo kom je tot het antwoord:
- Doe je ogen dicht
- Adem rustig in en uit
- Probeer bij je gevoel te komen
- Wacht geduldig op een antwoord, het besef kan ook later komen
Tijdens coachingssessies merk ik dat het antwoord op deze vraag voor iedereen vaak veel dieper wegligt dan je nu beseft. Het afpellen van de beroemde ui! En wat vaak de kern is, is dat iedereen zich geliefd en geaccepteerd wil voelen. Een besef dat jij in de basis perfect bent hoe je bent, ook al voel je dit nog niet zo.
.
5. Vertraaaaagen
De lijst is nooit af, dus begin maar gewoon ergens en geniet. Je gaat leren om van doelgericht en prestatiegericht naar procesgericht te gaan.
Tijdens mijn coachingssessie in het bos, laat ik coachees een renoefening doen. Als je hard rent, zie je dan écht iets van je omgeving? Geniet je dan nog wel van het proces? Als je in het moment durft te zijn en de tijd neemt voor jouw collega, klant of project, dan geniet je er zelf niet alleen meer van maar ga je ook leven met meer impact. Een klacht van een klant bijvoorbeeld, kun je supersnel afwerken. Maar hoe mooi is het om een klacht te gebruiken als een opening: erkenning geven voor de feedback die hij geeft. Stilstaan en luisteren kost meer tijd, maar de verbinding die aangaat is onbetaalbaar.
.
Leven vanuit het vertrouwen dat alles goed komt
Ik hoop dat ik je verder heb geholpen met mijn tips om het opgejaagde gevoel te verminderen. Ik hoop dat je de rust in jezelf terug kunt vinden. Want dan heb je vertrouwen dat het goed komt, ook al zijn er dingen in de buitenwereld die misschien uitdagend voor je zijn.
Een opgejaagd gevoel komt voort uit een gat tussen de werkelijkheid en wenselijkheid. Als je leert om te leven vanuit een basisvertrouwen, dan kun je meer tevreden zijn en rustig zijn in het hier en nu. En natuurlijk wordt je dan ook nog vaak heen en weer geslingerd tussen je wens en je omstandigheden, maar wel vanuit een rustige houding. Je hebt een fundament van onderliggende rust, een basisvertrouwen. Het maakt niet zo veel meer uit wat er in de buitenwereld gebeurt want je voelt van binnen het komt goed, je maakt je niet meer zo druk, je kunt loslaten, je leeft niet meer vanuit de angst.
Hoe mooi zou de wereld eruit zien als we allemaal dat basisvertrouwen zouden hebben?
Wil je een persoonlijk adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!
Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!
Je kunt meteen inplannen in mijn agenda. Of vul onderstaand contactformulier in, mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.
Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.
Liefs,
Linda
Recente reacties