Als jouw dag een pizza zou zijn, hoe groot is het stuk inspanning en hoe groot het stuk ontspanning? Gun jij jezelf ook de tijd voor ontspanning om op te laden? Als je antwoord daarop ´nee´ is én je bent vaak moe en hebt best vaak een kort lontje, dan is energiemanagement waarschijnlijk iets voor jou.

.

Energiemanagement: wat is het en wat kun je ermee?

Energiemanagement betekent: jouw eigen energie zo managen dat je én lekker in je vel zit én een betere balans vindt tussen inspanning en ontspanning.

Herken je jezelf in onderstaande situaties?

  • Vaak moe zijn
  • Energieschommelingen (van energiepieken naar ineens een lege batterij)
  • Piekeren
  • Stress
  • Jezelf leeggetrokken voelen door negativiteit
  • Vergeetachtig
  • Te weinig tijd voor jezelf, partner of het gezin ervaren
  • Lusteloosheid
  • Opgejaagd gevoel
  • Hartkloppingen
  • Hyperventileren
  • Hoge ademhaling
  • Kort lontje ( een signaal dat je over je grenzen aan het gaan bent)

Zo ja, lees dan verder, ik help je graag met het starten van jouw eigen energiemanagement strategie.

energiemanagement


Starten met energiemanagement

.

Doel stellen: wat wil je bereiken met energiemanagement?

 

Verandering start altijd met een verlangen. Wil je bijvoorbeeld fysiek meer energie voelen, dan helpt het om dichtbij jezelf te blijven en te starten met het volgen van jouw bioritme qua eten en slapen. Onderdeel van energiemanagement is het besef dat je altijd een keuze hebt, jij staat zelf aan het roer van je leven. Een goede energiemanagement draagt bij aan focus, leven in het hier en nu, je meer energiek voelen en een betere werk- privébalans.

De eerste stap is heel persoonlijk, maar er zijn een aantal dingen die voor iedereen werken.

.

1. Start met bewegen op een nuchtere maag

Eén van de eerste quick wins om fysiek meer energie te krijgen is vaker bewegen op een nuchtere maag. Wie een aantal keren per week nuchter beweegt, zal binnen korte tijd al merken dat de energie gaat toenemen. Jouw lichaam gaat namelijk vet verbranden in plaats van glucose, je gaat gewicht verliezen en raakt weer gevoelig voor insuline. Kortom: je leert je lijf weer om zelfvoorzienend te zijn in de energievoorziening. Buiten wandelen, thuis sporten of even fietsen nog voor het ontbijt: het zal niet meteen comfortabel en natuurlijk aanvoelen. Toch is dit wat de mensheid miljoenen jaren heeft gedaan. Wij zijn het helemaal niet meer gewend om op een lege maag een activiteit te doen. Eten is altijd voorhanden, en het is vaak ook één van de eerste dingen die we doen als we wakker worden. De oermens dealde dagelijks met hongergevoelens. Het was normaal om na een nacht rust eerst op zoek te gaan naar bessen aan de boom of een wild hert.

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Waarin eerst mijn leven bestond uit veel stress en paniek. Bestaat deze momenteel meer uit acceptatie en positieve energie. Linda heeft mij geleerd goed om te gaan met mijn energie, het behoud, ontvangen en geven ervan. Deze balans was aardig zoek.

De vele tips en tricks hoe om te gaan in bepaalde benauwde situaties waren en zijn nog steeds zeer waardevol. Daarnaast ook goed gekeken naar mijn eetpatroon, waarbij ik nu hardop durf te zeggen dat ik gevarieerder, lekkerder en gezonder eet.

Linda bedankt voor alle fijne sessies in de mooie bossen. Dit heeft me erg goed gedaan!

Tim Bouwmans

Eigenaar van de Kakelclub, www.dekakelclub.nl

2. Neem afscheid van een versnipperde focus

We hebben vaak een versnipperde focus gedurende de dag.

Redenen voor onze versnipperde focus:

  • We zijn constant sociaal verbonden via social media, whatsapp, e-mail;
  • Overstroming van informatie: reclame, wereldnieuws, drukke kantoortuinen met veel geluid;
  • Constant de balans vinden tussen werk- en privéleven, vooral voor wie ook een druk gezin heeft;
  • Onze maatschappij is erg gericht op het mentale, we weten niet meer hoe we de onophoudende gedachtenstroom in ons hoofd moeten stoppen.

Kortom: gedurende de dag houden we in ons hoofd erg veel ballen de lucht. Terwijl wij daar geestelijk en mentaal niet op in zijn ingericht.

Wat kun jij vandaag al doen om ervoor te zorgen dat jouw aandacht niet versnippert?

Leestip: Focus Aan,Uit van Mark Tichelaar en luistertip: Oersterk Podcast aflevering met Mark Tichelaar.

.

3. Kies voor effectief werken in een flow

We horen het overal om ons heen: focus is key. En dat is het ook. Maar focussen, hoe doe je dat? Het antwoord is: less is more. Oftewel: besteed minder tijd aan werken, en meer aan lummelen (stuur deze link gerust ook even door aan je manager 🙂 ). Het is namelijk veel effectiever om minder uren te werken. Fysieke arbeid konden we 8 uur achtereen doen, daardoor zijn de 8-urige werkdagen ontstaan. Maar gefocust computerwerk, dat lukt maximaal 6 uur – en dat is al erg lang. Houd het eens voor jezelf bij. Er zijn handige timer apps, zoals de Gekko uren-app. Hoeveel uur op een dag kun jij gefocust werken? Als jij urenlang achtereen vol focus kunt werken, dan kom je in een flow. En als je in een flow werkt, dan zul je merken aan de output dat deze veel beter is dan wanneer je versnipperd werkt, en constant dingen tussendoor doet.

Zo ziet werken in een flow eruit:

  • Je vergeet waar je bent, waar je mee bezig bent;
  • Het werk veranderd in een hobby: je geniet van wat je doet;
  • Je lost problemen zeer creatief op;
  • Je bent zeer alert, oftewel ´in the zone´;
  • De doelgerichtheid neemt erg toe;
  • Je werkt enorm snel en effectief;
  • Jouw productiviteit gaat omhoog.

40 uur in de week gefocust werken gaat niet. Voor niemand. Hoe graag we het ook zouden willen. Je neemt dan niet genoeg rust en ontspanning om in een flow te komen.

Als je op de piek zit, dan bevindt je je in een flow:

energiemanagement

Afbeelding: beste business events

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

4. Ruimte voor ontspanning en lummeltijd

Mijn trainer Iris Berger heeft een fantastisch boek geschreven over hét ingrediënt om gefocust te kunnen werken: lummelen. Haar boek heet: Plan Flow, Organiseer Indianentijd . Een aanrader voor iedereen die graag een betere werk- privébalans zou willen hebben.

In de tijd dat je ontspant, oftewel jouw lummeltijd, geef je jouw hersenen de kans om te herstellen. Dat zijn de momenten dat je jezelf aan het opladen bent, om daarna weer écht te kunnen knallen.

Tips om te lummelen (voor de échte workaholics die dit vergeten zijn!)

  • Lol maken (wat dacht je van een potje ping pong met je collega´s, of je klant)
  • Geen nieuwe informatie opnemen
  • (lunch) wandelen
  • Even helemaal niets doen
  • Spelen met je kinderen
  • Mediteren
  • Voor je uit staren

Als je de klok loslaat, heb je zeeën van tijd

 

Blijvend meer energie: aan de slag!

Aan deze knoppen kun je draaien om meer energie te krijgen:

Je fysieke energie: manage je jouw fysieke energie goed? Oftewel: zorg jij ervoor dat je goed eet, genoeg slaapt, genoeg beweegt en voedsel eet waar je energie van krijgt?

Mentale energie: hoe manage je de energie in je hoofd, oftewel je mentale kracht? Hoe praat je tegen jezelf op een dag? Als een vriend, of heb je veel beperkende overtuigingen en negatieve gedachten? Hoe je denkt over jezelf kan je energie geven maar ook veel energie kosten.

Emotionele energie:  hoe manage je jouw energie in de omgang met anderen? In hoeverre hoe is je communicatie met anderen, hoe voel je je, hoe ga je om met emoties en verdriet. Je kunt met een gesprek van iemand energie krijgen en mensen kunnen je ook energie kosten, emotioneel, als iets jou raakt. Van wie krijg jij energie?

Bewustzijn en identiteit: doe je het werk waar je energie van krijgt? Ben jij bezig met de juiste dingen qua zingeving, heb je het gevoel dat je daadwerkelijk bijdraagt? Van welke werkzaamheden krijg je energie?

Het antwoord op deze vragen kunnen ook veel energiewinst opleveren! Hoe beter jij je bewust bent van aan wie en waar je jouw energie aan besteed, hoe beter.

 

Een (virtuele) testwandeling voor meer energie

En dan nog een laatste advies! Voer de veranderingen om meer energie te krijgen in kleine stapjes door. De neurologische paden in jouw brein, bijvoorbeeld het olifantenpaadje waar je altijd overheen bent gelopen, kosten tijd om te veranderen. Vooral als je er sprake is van veel negatieve stress en zelfs een burn-out (dit zijn de meest voorkomende burn-out symptomen). Soms is 1 maand genoeg, voor sommige veranderingen moet je 3 maanden je nieuwe patroon volhouden voordat het een gewoonte is. Het hangt ook af van je motivatie: hoe sterk zet je in op de verandering, wat voor patroon was het, hoe sterk zijn jouw valkuilen en triggers.

Hopelijk heb ik jou via dit blog geholpen om jouw energie beter te managen gedurende de dag, de week en in 2020. Of je nou weinig of veel energie hebt, jouw energie is van jou! 

Ben je op zoek naar meer energie en een betere balans tussen inspanning en ontspanning? Gun je jezelf een coach om jou te helpen naar een blijvende verandering? Plan gerust een intake met in.

Neem contact op voor een adviesgesprek!

Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in de agenda.
Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Meer zelfvertrouwen door praktische oefeningen

In deze blog deel ik een aantal praktische oefeningen met je over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Na het lezen van de blog kun je hier meteen mee aan de slag. De oefeningen zijn makkelijk uit te voeren en heel effectief. Ervaar jij dat je soms een gebrek aan...

Energie-management is het nieuwe tijdmanagement

Energiemanagement is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. "Manage your energy, not your time" is het veel gehoorde uitspraak. Als je energie hoog is krijg je namelijk meer gedaan én ervaar je meer voldoening. En als je energie laag is, dan komt er niks...

Een gezonde leefstijl om beter met stress om te kunnen gaan

Een gezonde leefstijl hebben gaat je zéker helpen om beter met stress om te kunnen gaan. Goed en genoeg slapen, gezonde voeding, veel beweging, ontspanning en een goede mindset zijn een belangrijke basis. Helaas hebben veel mensen niet echt een gezonde leefstijl. Dit...

Stevig staan in plaats van meebewegen

Wil jij stevig leren staan, vanuit zelfvertrouwen communiceren en handelen vanuit wat voor jou belangrijk is? Vind je het moeilijk om je ruimte in te nemen en pas je je steeds aan? Cijfer je jezelf net wat te vaak weg? Pas je je aan om de vrede te bewaren? Of ga je...

Trots op jezelf zijn, gewoon, omdat dat mag!

Trots op jezelf zijn wordt makkelijk geassocieerd met arrogant zijn, naast je schoenen lopen of over het paard getild zijn. "Zo, die .. vindt zichzelf nogal wat" hoor ik dan zeggen. Interessant is dat, wanneer iemand meer eigenwaarde ontwikkelt of je steekt met je...

Veerkrachtiger worden, hoe doe je dat?

Veerkrachtiger worden kan je helpen om beter met de moeilijke dingen in het leven om te gaan. Je kunt de klappen van het leven beter opvangen en veert weer terug omhoog. Je herstelt sneller dan iemand die niet zo veerkrachtig is. Veerkrachtiger worden werkt door op...

Meer rust: de kracht van water en waarom dit jou kan helpen

Je verwacht het misschien niet, maar water kan je helpen om meer rust te ervaren in je leven. We bestaan immers voor 70% uit water. Onder invloed van de maan ontstaat er eb en vloed, de getijden. De maan heeft ook invloed op ons lichaam. Maar er is meer te vertellen...

Coaching in Brabant, in de natuur van Waalwijk, Raamsdonksveer en De Moer

De laatste jaren is mijn werkgebied behoorlijk uitgebreid. Niet enkel mensen uit omgeving Waalwijk komen naar mij toe voor begeleiding, steeds meer mensen uit heel Brabant weten me te vinden. Coaching in Brabant vanuit de Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide en...

Nee zeggen, waarom is dat zo moeilijk?

Waarom is nee zeggen eigenlijk zo moeilijk? Want nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Nee zeggen levert ons meer rust en balans op. En zorgt ervoor dat we meer dingen doen die we wel willen. Simpel toch, zou je denken? Gewoon vaker nee zeggen en...

Hoog in je energie zijn, de beste tips

Hoog in je energie zijn, wat betekent dat en hoe doe je dat? Als je laag in je energie bent, voel je je snel moe, somber of lusteloos. Je ziet de dingen makkelijker negatief. En je bent net een spons. Je trekt negatieve gebeurtenissen makkelijker aan. Het is net als...
Hoe kan ik je helpen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang gratis het ebook met de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

You have Successfully Subscribed!