Je gedrag veranderen is een mooie reis waar ik dagelijks mensen bij help. Wandelend door de bossen, of in gesprek in mijn praktijk. Binnenkort kun je in mijn online academie ook lessen volgen. Wat ik merk in de coachtrajecten is dat nieuw gedrag lastiger vol te houden is dan je van tevoren denkt. Hoe komt dat en hoe kun je borgen dat je ook echt zo leeft als je wilt leven?

Zijn wie je bent, doen wat bij je past

Het gedrag dat het lastigst vol te houden is, bestaat uit acties die niet in lijn zijn met wie jij echt bent. Bijvoorbeeld als creatieveling een Excelsheet nauwkeurig bijhouden. Of als timide persoon salesgesprekken moeten voeren. De vraag is dan of de activiteiten die je uitvoert, en de vaardigheden die daarbij nodig zijn wel bij jou passen. Tijdens een coachingstraject help ik jou om je kwaliteiten te gaan ontdekken. Dat je gaat begrijpen hoe je dicht bij jezelf blijft. Dicht bij jezelf blijven klinkt als iets heel groots en misschien wel wat zweverig, maar het is zo simpel als ontdekken wat jouw kernwaarden zijn en naar de signalen van je lichaam leren luisteren. Eerlijk zijn naar jezelf. Word je gedreven door de liefde? Door vrijheid? Vind je humor belangrijk, of is jouw familie het allerbelangrijkste voor jou? Als je weet hoe je diep van binnen over belangrijke thema´s denkt, dan kun je op basis daarvan jouw leven vormgeven. Daarom is één van mijn huiswerkopdrachten het schrijven van een persoonlijk statuut. Ik heb er zelf ook eentje geschreven, voor mijzelf en samen met mijn partner. Eens in de zoveel tijd halen we die er weer eens bij. Het helpt mij borgen om de dingen te doen waar ik energie van krijg. Goed in de gaten houden waar jij energie van krijgt en waar niet van, is een kwestie van blijvend observeren. Misschien krijg je geen energie van de functie die je nu uitvoert, en zou ander werk beter bij jou passen. Of sleep je jezelf altijd met tegenzin naar de sportschool maar past paardrijden veel beter bij jou. Samengevat: als je weet wat bij jou past en daar jouw activiteiten op selecteert, dan houd je dat gedrag automatisch beter en langer vol.

gedrag veranderen

 

Zelfdiscipline hoort er ook bij

En dan zeg je natuurlijk: leuk Linda, maar wat ook bij mij past is elke dag een reep chocola eten, een wijntje drinken met vriendinnen en hele avonden op de bank Netflix kijken. Natuurlijk is dat lekker en op zijn tijd ook gewoon fijn om te doen. Maar om lekker en vitaal in je vel te zitten zijn er nu eenmaal dingen die wat discipline vragen. Die horen er gewoon bij, en dat zijn vooral de lastigste dingen om vol te houden.

Gezond eten, mediteren, sporten en vaker ontspannen tussen werk door zijn dingen waarvan je weet dat het goed voor je is. Alleen zijn dat juist de activiteiten die we overslaan als we gestrest zijn. Dan werken we liever eerst een to-do-lijst af in plaats van eerst goed voor onszelf te zorgen. Die uitdaging heeft iedereen, ik ook.

Wat mij heel erg helpt is het bijhouden van een bulletjournal. Dat is een dagboek die ervoor zorgt dat je focus houdt op je doelen en persoonlijke ontwikkeling. Om de doelen die jezelf stelt ook echt vol te houden. Het werkt zo ontzettend goed, dat ik zelf als coach ook een bullet journal heb ontwikkeld. Die kun je binnenkort downloaden in mijn online academie.

gedrag veranderen door journal

Omring je door mensen die bij jou passen

Eén van de oefeningen die ik vaak meegeef voor het gedrag veranderen is om eens op een rijtje te zetten van welke dingen en van wie je allemaal energie krijgt. En welke vrienden, familie, collega´s en kennissen jou inspireren. Die jou energie geven, jou zien zoals je bent en dat ook vieren. Hoe meer je je omringt met mensen die het gedrag vertonen dat jij ook wilt vertonen, hoe makkelijker je het jezelf maakt. Wil je sportiever leven? Omring je dan met sportfanaten. Wil je groeien als ondernemer? Meld je dan aan voor een ondernemersclub met inspirerende ondernemers aan wie je je kunt optrekken. Andersom geldt hetzelfde. Wil je minder alcohol drinken, maar spreek je vaak af met vrienden die echte kroegtijgers zijn? Dat is dat de kat op het spek binden, dan maak je het jezelf wel heel erg moeilijk om je nieuwe gedrag vol te houden en je doelen te bereiken. Blijf je bij de werkgever de functie uitoefenen waar je geen energie van krijgt totdat je burn-out raakt, of kies je toch voor je eigen geluk door van bedrijf of functie te switchen? Of toch Zzp’er te worden, zoals Cecile dat durfde te doen na een coachingstraject met mij.

sporten tijdens burn-out

Lees hier hoe Mandy na een burn-out weer ging sporten

Zelfliefde en zelfzorg

Selfcare is momenteel nogal een modewoord, en misschien is dat maar goed ook. Want je kunt nog zoveel goede voornemens hebben, de sleutel naar gedrag veranderen volhouden is: meer zelfliefde. Dat betekent ook op momenten dat je niet alles volhoudt, toch kunnen denken: het is goed zoals het is. Je bent dan niet meer zo streng voor jezelf en accepteert jezelf. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf, en in de wereld.

Wil jij nu écht je gedrag veranderen?

Heb je last van stress, een burn-out of vind je het tijd om nu écht te investeren in jouw eigen vitaliteit, droomleven en meer rust? Woon je in de buurt van Waalwijk en houd je van wandelen? Misschien zijn mijn wandelcoachsessies dan iets voor jou. Als je niet in de buurt woont, dan zijn online coachingssessies ook mogelijk. Zo heb ik ook een coachee die coaching bij mij volgt vanuit Spanje.

Wat jouw verlangen ook is, maak gerust een connectie met mij via LinkedIn of stuur mij een berichtje via de contactpagina. Je mag ook meteen een intakesessie inplannen in mijn agenda.

Liefs,

Linda

p.s. wil je een seintje krijgen wanneer mijn online academie open gaat? Meld jezelf dan hier aan, dan krijg je een seintje zodra de deuren open gaan!

gedrag veranderen door coaching

 

Leefstijl Selfcare Vitaliteit Waalwijk

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste blogs?

 Je kunt je hier inschrijven en dan ontvang je de informatie voortaan in je mailbox.

 

Je bent succesvol ingeschreven en ontvangt de nieuwste blogs. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.