Heb je ooit gemerkt hoe vaak we proberen grip te krijgen op alles om ons heen? Of het nu gaat om onze baan, relaties, kinderen, gezondheid of zelfs de toekomst, controle lijkt een soort houvast te bieden. Het geeft ons een gevoel van zekerheid en voorkomt dat we worden overvallen door angst, onzekerheid of falen. Maar wat als het vasthouden van controle juist is wat ons belemmert?
In dit artikel ontdek je wat loslaten voor je kan betekenen, waarom controle vaak een illusie is en hoe je leert vertrouwen op het proces van het leven.

Waarom wilen we de controle vasthouden

Controle voelt veilig. Het is een overlevingsmechanisme dat ons helpt om stabiliteit te ervaren in een vaak chaotische en onvoorspelbare wereld. We denken: “Als ik alles goed plan, kan er niets misgaan.” Maar is dat werkelijk zo?

Onze behoefte aan controle komt niet uit het niets. Het wordt versterkt door:

    1. Maatschappelijke verwachtingen: Sociale media tonen constant perfecte plaatjes – perfecte carrières, relaties en vakanties. Dit voedt de drang om alles strak in de hand te houden.
    2. Cultuur en opvoeding: In veel westerse samenlevingen wordt onafhankelijkheid en perfectionisme hoog gewaardeerd. We leren al vroeg dat hard werken en het najagen van doelen dé sleutel is tot succes.
    3. Angst voor falen: Controle geeft ons het gevoel dat we risico’s kunnen vermijden en fouten kunnen voorkomen.

Maar deze houvast is niet zonder gevolgen. Het streven naar totale controle veroorzaakt vaak meer spanning en stress, wat uiteindelijk juist averechts werkt.

Wat gebeurt er als je loslaat?

Loslaten is misschien een uitdaging, maar het brengt enorme voordelen met zich mee. Hier zijn enkele positieve veranderingen die je zult ervaren:

    1. Minder stress: Je stopt met vechten tegen dingen die je toch niet kunt beïnvloeden, wat zorgt voor meer rust.
    2. Betere mentale en fysieke gezondheid: Controle vasthouden veroorzaakt vaak spanning en burn-outs. Loslaten kan je helpen ontspannen.
    3. Ruimte voor groei: Wanneer je loslaat, ontstaat er ruimte voor nieuwe kansen en onverwachte mogelijkheden.
    4. Flexibiliteit en veerkracht: Je leert meebewegen met veranderingen en aanpassingen makkelijker te maken.

Loslaten geeft vrijheid. Zoals de bekende uitspraak luidt:
“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven, maar degenen die het beste reageren op veranderingen.”

    Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

    Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, (emotionele) blokkades of trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. DIt doen we als wandelcoach in de natuur van Waalwijk, Tilburg of Breda, maar ook online. We begeleiden mensen uit heel Nederland (en buitenland). Daarnaast geven we workshops en trainingen zoals ademhaling, werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement voor particulieren en organisaties.

    Neem gerust contact met ons op
    - plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
    - per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
    - whatsapp of bel: 06-29581081

    Hoe leer je loslaten?

    Loslaten is een proces, geen quick fix. Het vraagt tijd, oefening en bewustzijn. Toch zijn er praktische stappen die je kunt nemen om deze vaardigheid onder de knie te krijgen en de rust te vinden waar je naar verlangt. Hier zijn enkele manieren om te beginnen:

    1. Ontdek de reden achter je controlebehoefte

      Vaak ligt er een (onbewuste) blokkade onder ons onvermogen om los te laten. Dit kan boosheid zijn, verdriet, of – in de meeste gevallen – angst. Het is belangrijk om niet alleen deze onderliggende emotie te ontdekken, maar deze ook daadwerkelijk los te laten. Dit kan door middel van methoden zoals EFT (Emotional Freedom Techniques), IEMT (Integral Eye Movement Therapy), ademwerk, innerlijk kindwerk of regressietherapie.
      Praten kan helpen, maar soms is dat niet voldoende. Als je het los had kunnen laten door er alleen over te praten, had je dat waarschijnlijk al gedaan. Het gaat om het helen van de negatieve emotie die aan de blokkade verbonden is. Door die emotie te verwerken, kun je de koppeling tussen een trigger en je stressrespons losmaken. En dan merk je ineens dat loslaten wél lukt.
      In mijn coachingpraktijk begeleid ik je graag in dit proces en leer ik je ook hoe je dit zelf kunt doen.

    2. Praat erover

      Soms kan het delen van je gedachten en gevoelens met een vriend(in) al een groot verschil maken. Zeker bij kleinere thema’s. Alleen al hardop uitspreken wat je dwarszit, helpt je om dingen te verwerken. Je zult merken dat het met de juiste tijd en afstand makkelijker wordt om de situatie te accepteren. Een ander kan je bovendien helpen een frisse blik op de situatie te krijgen.

    3. Onderzoek of de emotie wel van jou is

      Zeker als je hooggevoelig bent, kun je emoties of energie van anderen oppikken. Vraag jezelf eens af: “Is dit van mij?” Als het antwoord nee is, stel je dan de vraag: “Van wie is dit?” Het kan zijn dat je een emotie of spanning voelt die eigenlijk van iemand anders afkomstig is, zoals een collega die met een deadline worstelt en jouw energie onbewust beïnvloedt.Als je dit herkent, kun je deze persoon symbolisch uit je ruimte zetten. Haal hun druk en gedachten weg en breng je aandacht terug naar jezelf. Je kunt zelfs vriendelijk aangeven wanneer je wel beschikbaar bent: “Ik help je morgennamiddag, oké?” Door jezelf af te schermen, kun je meer rust en balans ervaren.

    4. Word bewust van je copingstrategieën

      De manier waarop je omgaat met stress of controlebehoefte heeft vaak te maken met aangeleerde strategieën. Denk aan perfectionisme, uitstelgedrag, of de neiging om alles zelf te willen doen. Word je bewust van deze patronen en ontdek hoe ze je vasthouden. Hierover heb ik eerder een uitgebreide blog geschreven die je kan helpen om je copingstrategieën te herkennen en makkelijker los te laten. Neem daar gerust een kijkje!

    5. Relativeren

      Een prachtige manier om los te laten is relativeren. Zoom eens uit en bekijk de situatie van een afstand. Vraag jezelf: “Hoe belangrijk is dit over een week, maand of jaar?” Door afstand te nemen en te relativeren, kun je vaak om de situatie lachen of inzien dat het minder zwaar is dan het lijkt. Leren relativeren is een krachtige vaardigheid die je helpt om met meer lichtheid te leven.

    6. Focus op het hier en nu

      Loslaten betekent minder piekeren over de toekomst of blijven hangen in het verleden. Het huidige moment is het enige waar je werkelijk invloed op hebt. Oefen mindfulness of ademhalingstechnieken om je aandacht terug te brengen naar nu.

    7. Oefen vertrouwen

      Geloof dat het leven je brengt wat je nodig hebt, zelfs als dingen anders lopen dan je had gepland. Vertrouwen vraagt oefening, maar zodra je merkt dat loslaten je rust brengt, wordt het steeds makkelijker. Begin klein. Laat eerst iets kleins los – bijvoorbeeld een verwachting of gewoonte – en werk van daaruit verder. Je zult merken dat elke stap je dichterbij een gevoel van vrijheid brengt.

     Linda Hoogendoorn

    Loslaten en burn-outs


    Het niet kunnen loslaten kan grote gevolgen hebben voor je welzijn. Veel mensen die een burn-out ervaren, hebben jarenlang geprobeerd alles in hun leven te perfectioneren. Dit leidt tot uitputting, want controle vasthouden vraagt continu energie.
    Ik spreek uit ervaring. In de aanloop naar mijn eigen burn-out hield ik krampachtig vast aan mijn baan, routine en verantwoordelijkheden. Maar die “veiligheid” bleek een gevangenis. Pas toen ik durfde los te laten, vond ik ruimte voor nieuwe mogelijkheden en meer rust in mijn leven.

    Wil jij leren loslaten?


    Ben je klaar om de controle los te laten en weer in balans te komen? Ik help je graag. Tijdens een gratis inzichtsessie ontdekken we samen wat jou vasthoudt en hoe je dat kunt doorbreken.

    Bij aarzeling: laat het los ;-). Je bent welkom!

    Neem contact op voor een adviesgesprek!

    Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

    Je kunt meteen inplannen in de agenda.
    Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
    WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
    Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

    Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

    Het meest complete online trainingsprogramma bij burn-out en stress

    Eigenlijk zouden we allemaal eens een keer in ons leven op ´stressles´ moeten. Stress hoort erbij, en is in principe gezond. Toch kun je er last van krijgen als je te lang met zware stress leeft. Er zijn veel goede manieren om om te gaan met stress, alleen weet niet...

    Burn-out symptomen herkennen doe je zo

    Hartkloppingen, een hoge ademhaling, niet meer kunnen slapen en paniekaanvallen. Als burn-out coach herken ik klachten van iemand die overspannen is meteen. Toch is een burn-out vaak een grijs gebied. En dat is jammer, want maar liefst 1 op de 6 werknemers in...

    Gevangen in de dynamiek: Waarom empathische mensen vallen voor narcistische trekjes

    Het gebeurt vaker dan je denkt: een empathische, zorgzame vrouw valt voor een charmante man, die later narcistische trekjes blijkt te hebben. Hij verdraait kleine dingen, waardoor zij aan zichzelf gaat twijfelen. Hij verdraagt geen tegenspraak, reageert heftig boos en...

    Hoog in je energie zijn, de beste tips

    Hoog in je energie zijn, wat betekent dat en hoe doe je dat? Als je laag in je energie bent, voel je je snel moe, somber of lusteloos. Je ziet de dingen makkelijker negatief. En je bent net een spons. Je trekt negatieve gebeurtenissen makkelijker aan. Het is net als...

    Een moeilijke tijd: 5 tips om er het beste van te maken

    Het leven in corona-tijd gaat niet over rozen. Veel activiteiten waar we naar uitzien worden corona-cancelled. We zijn niet alleen kwetsbaar, we voelen ons ook zo. Het coronavirus levert ons behoorlijk wat stress, onzekerheid en sociale isolatie op. Het zet de...

    Mindful tekenen: ontspannen op een leuke en creatieve manier

    Ben je al bekend met mijn online academie? Daarin neemt Ceciel van der Pas, oprichter van het creatieve bedrijf Ceciel Maakt, via een les mindful tekenen ons mee in de wereld ontspannen met pen, papier en kleur. Zij is een getalenteerd illustrator die tijdens haar...

    Door het coachingstraject met Linda kan ik eindelijk weer zeggen: ‘het gaat goed met mij’!

    Sharon helpt met haar bedrijf en winkel alle vrouwen met een grote cup maat aan de perfect passende bh of bikini en daarmee zelfvertrouwen. Toen haar bedrijf tijdens de coronacrisis hard werd geraakt, belandde ze zelf in een burn-out. In dit blog vertelt Sharon hoe ze...

    Investeren in je gezondheid

    Persoonlijke ontwikkeling Investeren in je gezondheid, vitaliteit, geluk en persoonlijke ontwikkeling is altijd goed. Dit levert je altijd wat op. Natuurlijk is het fijn als je werkgever alles of een gedeelte vergoedt. In veel gevallen zijn hier mogelijkheden voor....

    Veerkrachtiger worden, hoe doe je dat?

    Veerkrachtiger worden kan je helpen om beter met de moeilijke dingen in het leven om te gaan. Je kunt de klappen van het leven beter opvangen en veert weer terug omhoog. Je herstelt sneller dan iemand die niet zo veerkrachtig is. Veerkrachtiger worden werkt door op...

    Zo start je weer met sporten en bewegen tijdens een burn-out

    Tijdens een burn-out is meer bewegen heel belangrijk. Tijdens het sporten en bewegen maak je namelijk het geluksstofje endorfine aan, waar je blij van wordt en je de kracht geeft om beter voor jezelf te zorgen. Mandy Glaudemans is personal trainer en geeft in mijn...
    Hoe kan ik je helpen?

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    En ontvang gratis het ebook met de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

    Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

     

    You have Successfully Subscribed!