Verantwoordelijk zijn is een positieve eigenschap. Totdat het een beetje té wordt, en je te meer verantwoordelijkheid op je neemt dan goed voor je is. Dat zie ik veel gebeuren bij mensen die in een burn-out raken. Zij voelen zich zo verantwoordelijk dat ze te veel taken op zich nemen, alles constant onder controle willen houden. Met als gevolg een te hoge (werk) druk en stress. In dit artikel leg ik uit hoe een te groot verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat, hoe je het herkent en hoe je er goed mee om kunt gaan.

Mijn verhaal

Jaren geleden had ik een burn-out. Ik wilde niets meer, kon niets meer en zat helemaal aan de grond. Door mijn karaktereigenschappen zoals sterk zijn, perfectionisme, pleasegedrag en hoog sensitief zijn, behoor ik tot de risicogroep voor een burn-out. Eén van de karaktereigenschappen die mij nog verder een burn-out in heeft geholpen is mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel.

Ik was moeder van 3 jonge kinderen, we zaten in een verhuizing en verbouwing en voelde mij ook heel verantwoordelijk in mijn baan. Ik beheerde een klantportefeuille bij een gerenommeerde bank en wilde dat allemaal goed laten verlopen. Daardoor nam ik erg veel taken op mij en was ik altijd bezig met mijn werk. Daardoor raakte ik gestrest. Met als gevolg dat ik alles nog meer onder controle wilden houden en niets meer kon loslaten. De angst dat het allemaal mis zou gaan was zo groot!

Totdat het ineens compleet misging met mijzelf.

Zo herken je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Oververantwoordelijkheid is een doorgeslagen variant van verantwoordelijkheidsgevoel. Het is daardoor een valkuil, en vormt een risico voor het krijgen van een burn-out.

Herken jij jezelf hierin?

  • De regie willen houden over bepaalde situaties is voor jou belangrijk;
  • Schuldig voelen als iets mis dreigt te gaan is iets waar jij vaak last van hebt;
  • Wat je zegt dat doe je, je bent iemand van je woord;
  • Wanneer er iets fout gaat loop jij een stap harder;
  • Je loopt de gaten dicht van andere mensen;
  • Als er taken liggen ben jij degene die deze oppakt;
  • Snel dingen doorgronden is iets wat jij goed kan;
  • Je bent het oudste kind thuis;
  • Jij weet binnen no-time wat er moet gebeuren

Herken jij jezelf in bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat je vaak meer verantwoordelijkheid neemt dan van jou gevraagd wordt. Het risico is extra groot als je werkt in een functie met veel verantwoordelijkheid, je ondernemer bent of de zorg draagt voor andere mensen (kinderen, je ouders).

verantwoordelijkheidsgevoel

Over je eigen grenzen gaan

 

Onlangs coachte ik een directeur van een bedrijf die in een burn-out was geraakt. Het bedrijf was de afgelopen jaren enorm gegroeid. Zo hard dat er ´ineens´ 200 man personeel rondliep. Mensen die nog niet volledig waren ingewerkt. Het team was daardoor niet klaar om zijn taken over te nemen. Dus kwam hij in een spagaat: hij had te veel taken, maar kon ze niet beleggen. Ondertussen groeide zijn controlebehoefte, waardoor hij dacht: ik moet het zelf doen want ik doe het goed. Van zijn verantwoordelijkheid nemen en zich verantwoordelijk voelen, werd hij oververantwoordelijk. Met alle gevolgen van dien.

Te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Wat er gebeurt als je verantwoordelijkheidsgevoel te groot is, dan doe je meer dan er van je wordt gevraagd. Je gaat dan over je eigen grenzen heen. En heel belangrijk: ook over die van een ander. Want je gaat taken doen die eigenlijk bij iemand anders horen. Dat lijkt heel nobel, maar dat is het niet. Want hierdoor houd je de ander klein, je ontneemt de ander om het zelf te kunnen en om te groeien. In het geval van de directeur die ik coachte, ontnam hij zijn nieuwe teamleden de mogelijkheid om in hun rol te groeien. Door zelf constant alle taken te blijven uitvoeren, sta je de ander dus eigenlijk in de weg. Dat geldt voor het huishouden, neventaken in een bedrijf en de taken voor je klanten als ondernemer.

In de tijd dat ik zo hard werkte bij de bank zei een collega: ´Linda, dit kan ik toch ook wel doen?´. Dan voelde ik mij zo verantwoordelijk dat ik dacht: ´Nee, ík moet dat doen, want anders loopt het mis.´ Alsof ik alles beter kan. Maar dat hoeft niet zo te zijn. En al is het wel zo, dan nog doe ik iets niet goed. Want ik was op dat moment niet in staat om te delegeren.

 

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Wat is verantwoordelijk zijn?

 

Verantwoord of verantwoordelijk zijn is een waardevolle eigenschap. Het kan een kernkwaliteit van je zijn (jouw superpower) en het kan ook een kernwaarde van je zijn (dat wat jij heel belangrijk vindt, waar jij voor staat). Al met al is verantwoordelijkheidsgevoel hebben erg belangrijk op de werkvloer. Het is dan ook een veelgevraagde eigenschap in vacatureteksten. Om uit te leggen wat verantwoordelijk zijn is, gebruik ik de kernkwadranten van Ofman.

Het kernkwadrant van Ofman verantwoordelijkheid

Kernkwadranten Verantwoordelijk

Kernkwaliteit Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid betekent dat jij je aansprakelijk voelt voor iets (of dat ook echt bent, bijvoorbeeld juridisch gezien). Je bent weloverwogen, doet niet zomaar iets. Je zet je met zorg en toewijding in voor een project of taak, vaak net dat stapje meer. Je hebt of voelt de verplichting om ervoor te zorgen dat iets goed verloopt en je handelt hier ook naar.

Functies met verantwoordelijkheid

In een functie met veel verantwoordelijkheid heb je meer aansprakelijkheid en verplichtingen. Een directeur heeft meer verantwoordelijkheid dan een gastvrouw. In deze blog ga ik het vooral hebben over jouw eigen persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel. Dus in hoeverre voel jij je verantwoordelijk voor iets. Dat is wat anders dan de objectieve verantwoordelijkheid die je hebt in je functie. Een gastvrouw die verantwoord is zal zich serieus inzetten in haar werk en dit met veel commitment doen. Ze zal de neiging hebben het werk echt te zien en ook makkelijk meer op te pakken dan bij haar taken hoort. Ze zal zich ook sneller schuldig voelen als het niet goed is gegaan. Hoe dit werkt leg ik hieronder verder uit. Maar goed te weten is als je een verantwoord persoon bent, het fijn is om dingen aan jou over te laten. Jij zorgt wel dat het goed komt! Jou lukt het om meer dan gemiddeld dingen voor elkaar te krijgen. Mensen komen ook steeds vaker naar je toe, want ja, jij regelt het wel! Je wilt graag helpen en je voelt je ook verantwoordelijk om te zorgen dat het werk allemaal goed loopt. Je bent eerlijk, betrouwbaar en conscientiëus. Draagt zorg voor de taak, de mensen, het project, de omgeving, etc etc.

 

Valkuil 1 Teveel hooi op je vork nemen

Als je té verantwoordelijk bent dan neem je teveel hooi op je vork. Je valkuil is als je teveel van het goede hebt, iets waar je bijvoorbeeld als je onder druk werkt, makkelijk de neiging toe hebt. Het is dan geen kernkwaliteit meer van je, maar je kunt er last van gaan krijgen. Als je teveel hooi op je vork neemt kan je namelijk oververmoeid raken, over je grenzen gaan en uiteindelijk zelfs burn-out gaan. Je bent zo voor alles en iedereen aan het zorgen, dat je je jezelf vergeet. Er zit nog een ander nadeel aan deze valkuil. En dat is dat je ook het gras voor de voeten van de ander wegmaait. Je bent zo ijverig en verantwoordelijk bezig dat je de neiging hebt meer op te pakken dan de bedoeling is. En hiermee ontneem je een ander zijn groei, want je collega bijvoorbeeld heeft nu niet de kans om het op te pakken. En lekker makkelijk is dat, als jij het toch wel doet. Doordat jij alles oppakt weet iedereen jou te vinden echt voor vanalles. En voor je het weet heb jij alle apen op je schouder en kom je nauwelijks meer toe aan jouw échte taken. Misschien goed voor je ego als je zoveel oppakt en oplost, maar lange termijn is dit voor niemand goed.

Valkuil 2 Veeleisend zijn

Hoe het té verantwoordelijk (of oververantwoordelijk) zich oook kan uiten is dat je veeleisend wordt. Doordat je degene bent die ziet hoe alles moet, hoe het hoort, hoe het het beste is etc, zie je echt overal het werk liggen. Als het dat wat drukker is dat merk je dat je niet meer relaxt bent maar heel veeleisend gaat worden. In eerste instantie voor jezelf, maar dit kan ook zijn naar je collega’s. Doordat je zo veeleisend bent heb je de neiging om alles op je te nemen (en dan zijn we weer terug bij teveel hooi op je vork nemen).

Uitdaging Loslaten en Jezelf op een zetten

De uitdaging is om te leren loslaten en jezelf op een te zetten. Als je wat makkelijker kunt denken over dingen, iets minder zwaar, serieus, veeleisend, dan kun je loslaten. Ook helpt het als je jezelf meer op een leert te zetten. Zo geef je niet meer al je energie weg aan anderen of aan de taken waar je ijverig mee bezig bent maar houd je deze meer voor jezelf. De uitdaging loslaten en jezelf op een zetten is hetgene waar we in coachingstrajecten vaak op werken. Doordat je deze vaardigheden gaat trainen, word je kernkwaliteit verantwoordelijk nog sterker. Je kunt hem nu namelijk in balans houden doordat je ook kunt loslaten én jezelf op een kunt zetten. Ook groeit je team/omgeving beter doordat je meer ruimte laat voor de ander. Supermooi toch!

Allergie Onverantwoordelijkheid, luie en egoïstische mensen

Het tegenovergestelde van iemand die heel verantwoordelijk is is iemand die onverantwoordelijk is. En ook wel iemand die lui of egoïstisch is. Een losbol, een lapzwans, iemand die er een potje van maakt. Er zijn allerlei namen voor. Denkt niet teveel na over de taken en voelt niet de verplichting zorg te dragen dat het goed loopt. Voelt zich niet schuldig als het verkeerd gaat. Maar laat het gewoon los. Zet zichzelf helemaal op een en denkt niet aan het project of de ander. Dit is natuurlijk in extreme versie beschreven maar vermoedelijk is iemand die verantwoordelijk is echt zwaar allergisch voor deze mensen. Ze zijn er in verschillende gradaties en vaak niet zo heftig als ik hier omschrijf. Toch is het leuke dat je kan leren van luie mensen, of onverantwoordelijke mensen. Zij kunnen namelijk wel erg goed loslaten en zichzelf op een zetten. Dus een kleine tip, kijk de kunst eens af! Want vermoedelijk zullen zij niet zo snel met een burn-out thuis komen te zitten. Wat niet betekent dat je deze kant uit hoeft te gaan, het gaat allemaal om de balans. Je wilt vooral je kernkwaliteit verantwoordelijkheid in blijven zetten.

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Wat is de grens van gezond verantwoordelijkheidsgevoel naar een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel?

Voor veel mensen is de grens van wanneer iets nou jouw verantwoordelijkheid is of niet heel lastig te bepalen. Want ja, als je veel verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dan maak je je ook van veel dingen verantwoordelijk. We hebben geleerd om vooral naar ons eigen aandeel te kijken in een situatie. Wat had JIJ anders kunnen doen? Wiens schuld is het? Vaak zie ik ook dat mensen het heel leuk vinden om veel verantwoordelijkheid te nemen, zichzelf uit te dagen. Of probleemoplossend bezig te zijn. Dat geeft toch ook gewoon een goed gevoel? Vaak heb je dan helemaal niet door dat je over je grenzen bent gegaan en weer eens teveel hooi op je vork hebt genomen. Of dat je omgeving je irritant ging vinden, of juist lui werd, omdat jij alles op je nam. De grens wanneer je naar een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel gaat is als jij of je omgeving er last van heeft. Jij kunt er last van krijgen doordat je oververmoeid raakt. Je omgeving kan je irritant gaan vinden, overijverig of je ontneemt hun de persoonlijke groei. Op het moment dat jij niet meer de regie hebt over je eigen gedrag, ben je de grip kwijt. Dan is het té geworden. Als je dit opmerkt, is het tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag, een stapje terug te zetten en de regie weer te nemen. Rekeninghoudend met wat jij nodig hebt. Check eens wat vaker bij jezelf in, en stel jezelf de vraag, wat heb ik nu nodig?

10 Oorzaken van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Er kunnen veel oorzaken zijn waarom je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. In onze coaching richten we ons enerzijds in het oplossen van de onderliggende oorzaken door bijvoorbeeld inzicht en traumaverwerking én anderzijds op het hier en nu, pas je gedrag aan en neem concrete acties. Dit is naar mijn mening de beste weg om te genieten van een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel zonder dat je in je valkuilen stapt en je verantwoordelijkheid té groot wordt. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van oorzaken van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit is gebaseerd op mijn jarenlange ervaring van het werken met mensen met stress- en burn-out klachten.

 

1. Angst

Angst is veelvoorkomende reden dat mensen een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Misschien ben je zo bang dat het misgaat en wat de gevolgen zijn dat je daardoor angstvallig probeert alles onder controle te houden en op je neemt. Leren wat relaxter te worden en je angsten te leren dragen kan je helpen. Je gaat dan meer vertrouwen op dat dingen op hun pootjes terecht komen, ook zonder dat jij intervenieert.

 

2. Te hoge werkdruk

Als er langdurig sprake is van een te hoge werkdruk dan ben je geneigd om in de valkuilen te schieten. Onder hoge druk denk je niet meer zo helder na, je hebt geen afstand meer en veel mensen schieten dan vooral in de proactieve stand van alles op zich nemen. Natuurlijk is iedereen anders maar als je al iemand bent met verantwoordelijkheidsgevoel dan is het logisch dat je dit nog meer hebt als je onder tijdsdruk werkt. Het is immers belangrijk voor je en je bent er goed in. Tip: neem vaker even wat afstand. Adem bewust in en uit en observeer je eigen gedrag.

 

3. Bewijsdrang

Wat ik ook heel veel tegen kom is bewijsdrang. Ik wil bewijzen dat ik het kan dus ik zet dat stapje extra. Zeker bij wat jongere mensen of als je net een nieuwe functie hebt. Vaak komen dit soort thema’s vanuit de jeugd, een kritische vader, je school niet afgemaakt en daardoor voel je je minder, gevoel niet goed genoeg te zijn, faalangst, perfectionisme. Vanuit het tekort in jezelf ga je overcompenseren en heb je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Tip: ga met een therapeut of coach aan de slag om ook onderliggende oorzaken op te lossen. Dan wordt het makkelijker en voel je niet meer steeds de drang om je te hoeven te bewijzen. Je bent immers al goed zoals je bent.

 

3. Uitdaging nodig hebben

Wat ook kan is dat je iemand bent die veel uitdaging nodig heeft. Je hebt heel wat in je mars en je krijgt er energie van om dingen op te lossen en te zorgen dat alles goed loopt. Jij zet maar al te graag die stapjes extra en je kunt het ook goed. Het geeft je een goed gevoel, je wordt uitgedaagd en je hebt het idee dat je heel goed bezig bent. Heel goed ook, tenzij je jezelf erin verliest en over je grenzen gaat. Tip: stel je zelf eens vaker de vraag, wiens verantwoordelijkheid is dit? Want misschien ben jij weer alle apen op je schouder aan het nemen in je enthousiasme.

 

4. Je wilt het graag goed doen

Wil je graag het goede doen en is dat eigenlijk op een normale manier onmogelijk? Grote kans dat je dan naar een te groot verantwoordelijkheidsgevoel overstapt en over je grenzen gaat. Het niet goed doen is namelijk geen optie voor je. Je laat dingen toch niet op zijn beloop of in de soep lopen? Zo hoort dat niet, je geweten speelt op. Wat je doet, dat hoor je goed te doen. En als dat niet lukt binnen de normale tijd, dan blijf je wel wat langer zitten, geen probleem, dan is het tenminste goed.
Je intentie is er goed echter hiermee kan het zijn dat je een probleem in stand houdt. Even extra inzet is natuurlijk super en niks mis mee, echter langdurig dan wordt voor jou het risico op stressklachten steeds groter. Tip: kaart het eens aan en maak het bespreekbaar.

 

4. Je bent perfectionistish

Nog een heel veel voorkomende oorzaak waarom mensen een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Jij bent perfectionischtisch. Jij ziet als geen ander wat er beter en anders kan en je wilt dat het perfect is. Jij gaat voor de 10, de 100%, en het liefste 200%. Echter in de meeste arbeidsmarkten is er niet zoveel tijd en ruimte voor zoveel perfectionisme en moet er soms iets makkelijker gedaan worden. Natuurlij is perfectionisme een kwaliteit. Als je interieurbouwer bent is het superfijn dat je zo’n oog voor detail hebt. Echter op veel plekken kan dat niet, is er geen tijd voor. En dan heb jij de neiging toch meer apen op je schouder te nemen omdat je perfectionistisch bent.

 

5. Je bent een controlfreak

Ja ja, veel mensen zijn controlfreaks (en noemen zichzelf ook zo). Alles onder controle houden, het overzicht hebben. Precies weten wat er speelt en alles precies op een bepaalde manier doen. Want dan klopt het en loopt alles goed. Het liefst alles op jouw manier, want jij kan het het beste. De ander vergeet misschien iets of doet het niet zo goed als jij wilt. Dan kan je het beter zelf doen, dan gebeurt het tenminste goed. Door deze gedachtegang neem je meer werk op je dan goed voor je is. Je vindt het moeilijk het los te laten en over te dragen aan iemand anders. Tip: ga hier eens mee aan de slag en leer de controle los te laten. Begin met kleine dingen om ervaring op te doen en zo werkt het ook door op de meer belangrijke dingen.

 

5. Je bent een pleaser

Als je graag wilt dat iedereen het naar hun zin heeft en het goed heeft. Als je de ander graag tevreden stelt en alles voor de ander goed doet. Dan neem je makkelijk werk over  om te willen helpen en pleasen. Te zorgen. Superlief maar je gaat hiermee heel makkelijk over je grenzen. Je bent je waarschijnlijk niet zo bewust ervan dat jij ook grenzen hebt want als pleaser ben je redelijk grenzeloos. Niks is te gek. Kom maar, dat doe ik wel voor je. Kom maar, ik werk deze dag wel dan ben jij vrij. Nee zeggen komt niet voor in je woordenboek. Want als je nee zegt dan stel je de ander teleur en dat kan niet. Tip: ga hier mee aan de slag en leer je grenzen kennen!

 

6. Trauma

Als je een traumatisch verleden hebt dan ben je mogelijk snel getriggerd op allerlei zaken. Je hebt bijvoorbeeld ervaren wat pesten met je heeft gedaan en je wilt daardoor voorkomen dat jouw vriendin op school dit ook mee maakt. Of je collega, of je buurvrouw. Je gaat de ander willen beschermen tegen de pijn die jij hebt gehad. En daardoor neem je meer verantwoordelijkheid op je. Of je hebt als kind ervaren hoe je vader met een alcoholprobleem je moeder mishandelde. Jij wilt voorkomen ooit in zo’n situatie terecht te komen en gaat extra hard je best doen. In mijn praktijk werken we veel met trauma. Vaak kan ik iemand met een of enkele sessies al goed hier vanaf helpen. Tip: ga er mee aan de slag, je hoeft hier niet mee rond te blijven lopen.

 

7. Je hebt het inkomen nodig

Soms zijn er mensen die financieel in een moeilijke situatie zitten. Een alleenstaande moeder bijvoorbeeld die echt het inkomen nodig heeft van haar werkgever. Ze wil dan wel grenzen aangeven maar is te bang om haar baan kwijt te raken. En gaat daarom stelselmatig over haar grenzen. Ik kan niet anders, ik moet wel want anders raak ik misschien mijn baan kwijt, is de gedachtegang. Er zijn veel schrijnende en minder schrijnende situaties waarbij dit speelt. Angst voor verlies van baan, van zekerheid, van inkomen. Je blijft zo in een survival mode zitten en gaat daardoor meer verantwoordelijheid op je nemen om te voorkomen dat.

 

8. Opvoeding

Als je in je opvoeding veel kritiek hebt gekregen of je hebt er al jong alleen voor gestaan dan heb je waarschijnlijk een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Misschien is er sprake van parentificatie of was het gewoon nooit goed. Zo zijn er patronen in jouw systeem gekomen die maken dat je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Dit soort diepe imprints in je onderbewustzijn kan je het beste met hulp van een coach of therapeut oppakken. Ik werk veel met familie opstellingen waarin we dit soort patronen zichtbaar maken én oplossen.

 

8. Slecht management

Als het management niet de verantwoordelijkheid neemt die het moet nemen dan komt het bij het team te liggen. Slecht management is een veel gehoorde reden waarom mensen meer verantwoordelijkheid op zich nemen dan ze eigenlijk kunnen of willen. In een coachingstraject kijken we altijd naar jou, het gedrag in jou. Soms kan het echter zijn dat ik ook contact opneem met de manager om duidelijke afspraken te maken over de taakverdeling. Als iemand standaard overbelast wordt en steeds meer op zijn bordje krijgt is het lastig om grenzen te blijven stellen.

 

9. Groeiend bedrijf

Bij een sterk groeiend bedrijf is er vaak veel gelegenheid om extra verantwoordelijkheid om je te nemen. Overal zijn kansen, ook groeikansen voor jou. Misschien maakt dat dat je meer verantwoordelijkheid op je neemt. Het werk moet immers toch gebeuren. En de extra handjes zijn er nog niet. Je komt zo in een lastige situatie en besluit de verantwoordelijkheid te nemen. Hartstikke mooi en waardevol, pas wel goed op jezelf.

10. Onervaren team om je heen

Als je met een team aan iets werkt en jij bent een van degenen met de meeste capaciteiten dan is de kans groot dat dit een té groot verantwoordelijkheidsgevoel triggert. Je collega’s kunnen het immers (nog) niet. Je zit in een spagaat want je wilt ze wel inwerken en alles uitleggen, maar het moet ook snel gebeuren. Dus vaak doe je het net zo lief even snel tussendoor dan kost het minder tijd. Je wordt heel de dag door gevraagd door iedereen en er komt dus ook best wel wat verantwoordelijkheid bij jou te liggen. Dit vind je leuk en het is fijn dat jij alles goed kan, toch is het voor jezelf belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen. Maak het bespreekbaar.

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Zo kun je het beste omgaan met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel

Ben jij iemand die zich snel verantwoordelijk voelt, en begin je daar last van te krijgen? Bijvoorbeeld door stress, werkdruk en het niet kunnen loslaten van de controle? En wil je hier echt graag verandering in?

Als je graag relaxter wilt leven en minder taken op je wilt nemen, dan raad ik je het volgende aan.

1. Ga bewuster om met jouw verantwoordelijkheden

Als je eenmaal doorhebt dat je iemand bent met een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel, dan kun je jezelf trainen om hier beter in te worden. De eerste stap is het herkennen van jouw te grote verantwoordelijkheidsgevoel. Probeer je de komende tijd bij elke situatie jezelf af te vragen: is dit míjn verantwoordelijkheid, of die van de ander? Dit geldt zowel voor concrete taken, als voor niet tastbare dingen. Bijvoorbeeld als het niet goed met iemand gaat. Je kunt er dan voor iemand zijn, maar je bent niet verantwoordelijk voor iemands geluk. Je kunt het leven van een ander niet fixen.

2. Leg de verantwoordelijkheid vaker bij de ander

Wanneer je anderen ziet worstelen met bepaalde taken die jou makkelijk afgaan, dan is het makkelijk om deze op te pakken. Je helpt er de ander mee, denk je, en weet zeker dat het goed komt omdat je het werk zelf uitvoert. Dit is een mooie oplossing voor de korte termijn. Maar gevolg is wel dat je al snel alle apen op jouw schouders hebt zitten. En steeds meer werkdruk voelt en hebt. Je denkt dat je goed bezig bent, maar je loopt én jezelf én de ander voor de voeten met jouw te grote verantwoordelijkheidsgevoel.

 3. Schrap taken van jouw to-do-lijst

Een manier om inzichtelijk te maken wat nu echt jouw verantwoordelijkheid is, en dat van de ander is het aanleggen van een to-dolijst. Je maakt een lijst met alle activiteiten die je doet, en overal waar jij je voor verantwoordelijk voelt.
Zet daarna achter elke taak of dit jouw hoofdtaak is, of dit een neventaak is. Of misschien wel de taak van iemand anders. Je kunt er ook bijschrijven welke taken je wellicht kunt uitbesteden en aan wie.
Zet bij alles waar je je voor verantwoordelijk voelt, of dit iets is wat in jouw controle ligt. Zo niet, dan ligt de controle of bij iemand anders, of ergens anders. En dan is het beter om dit los te laten.

 4. Bewaak je grenzen

Teveel verantwoordelijkheid nemen betekent dat je over je eigen grenzen heen gaat. En ook over die van de ander. Bedenk in elke situatie bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Is dat eenmaal duidelijk, laat de verantwoordelijkheid daar waar die is.

 5. Laat het los

Iemand die goed kan loslaten, is ook iemand die goed met een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel kan omgaan. Binnenkort geef ik in een ander blog advies over hoe je dit doet.

6. Stel jezelf de vraag: Moet ik dit nu doen?

Bij ieder iets wat je op wilt pakken, vraag je jezelf dit af: Moet Ik Dit Nu Doen? En ieder woordje apart laat je even goed in je doorklinken. Dus het woord moet, het woord ik, het woord dit, het woord nu en het woord doen. Een prachtige vraag waar je heel snel bewustwording mee creëert. Let maar eens op wat er gebeurt als je dit gaat doen…

We vinden het leuk om met je in contact te komen!

Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in de agenda. Of vul onderstaand contactformulier in, mail op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.