Natuurlijk wil je trouw zijn aan jezelf. Loyaal zijn naar jezelf, eerlijk zijn tegen jezelf. Maar vaak zijn we oneerlijk, niet trouw en luisteren we meer naar ons hoofd dan naar ons Zelf. Met alle gevolgen van dien. Want ontrouw komt met een prijs. In een relatie kun je afscheid van elkaar nemen, maar van jezelf en je hoofd kun je geen afscheid nemen. Deze blog is relatietherapie tussen je hoofd en jezelf. Zodat jullie weer op een lijn komen te liggen aangezien een scheiding niet kan.

 

Een korte anekdote

 

Op een dag zei het Zelf: “ik wil leren skeeleren. Ik ga skeelers kopen, en morgen start ik.” Vol enthousiasme ging het Zelf naar de winkel. Ze kocht prachtige skeelers, een helm en bescherming. Het Zelf ging zelfverzekerd naar de skeelerbaan. Ze deed de skeelers aan en skeelerde weg. Met een voldaan gevoel stopt ze na een uur.

Toen ontmoette ze het Hoofd. En ze gingen een samenwerking aan. Dit is wat er toen gebeurde: het Hoofd werd bazig en nam de leiding. Dit doe je zus, dit doe je zo. Je doet het helemaal niet goed. Ik zal je wel helpen want je bakt er niks van. Het Hoofd nam het helemaal over.

Ze gingen skeeleren, het Hoofd en het Zelf. Bang om te vallen, besloot het Hoofd dat skeeleren gevaarlijk was. Ik zal je wel beschermen zei het Hoofd tegen het Zelf. Zet je helm op je hoofd, draai je om en kom nooit meer terug op de skeelerbaan.

Het hoofd ging door en door en door met beschermen. Overmatig en onterecht. Het Zelf voelde zich niet goed en zocht een uitweg van deze samenwerking. Het ging lichamelijke ongemakken vertonen. Maar ook geestelijk ging het slechter en slechter. Het Hoofd draaide overuren en raakte de kluts kwijt. “Je bent niet goed genoeg” zei het tegen het Zelf.

Het wordt tijd om naar iemand anders op zoek te gaan die het wel snapt. Het Hoofd vertrok en het Zelf krabbelde weer op. Ze trok haar skeelers aan en skeelerde weg. Met een voldaan gevoel kwam ze na een uur terug. “Dat was heerlijk” zei ze. En zo eindigde de samenwerking tussen het Hoofd en het Zelf.

 

 

trouw zijn aan jezelf

 

 

De vraag is, wie ben jij?

Ben jij je denken?
Ben jij je Zelf?
Wat is je Zelf?
Hoe komen gedachten in je hoofd?

Dit waren allemaal vragen die ik had toen ik in mijn burn-out zat:

Hoe leer je te luisteren naar je Zelf?
Hoe leer je trouw te zijn aan jezelf?
Wat is de stem van je hoofd en wat die van jouw zelf?
Wie ben ik? Hoe kan ik trouw zijn aan mezelf als ik niet weet wie ik ben?

 

 

Trouw zijn aan jezelf: Ontdekken wie je bent

 

Al vrij gauw merkte ik dat ik niet de gedachten in mijn hoofd was. Al dacht ik dat daarvoor wel. Maar als je afstand leert te nemen van je gedachten en ze gaat observeren zie je dat dat niet is wie je bent. Je hebt gedachten. Ook héb je een hoofd. Je hebt twee handen. En je hebt een naam. Dat zijn dingen die je hebt, niet die je bent. Je bent niet je gedachten, noch je hoofd. Je bent een ziel in een menselijk lichaam die hier ervaringen heeft.
Op het moment dat je dat gaat voelen verandert er veel. Dat is het moment dat je gaat leren trouw te zijn aan jouzelf. Aan wie jij bent.

 

 

Hoe zit het dan met luisteren naar mijn lichaam?

 

Natuurlijk moet je luisteren naar de signalen van je lichaam en goed voor je lichaam zorgen. Je lichaam is je richtingaanwijzer. Volg je de richting niet dan kan het lichaam klachten gaan geven. Deze klachten zijn de signalen naar iets onderliggend.
Om deze onderliggende oorzaak op te sporen is het van belang dat je trouw bent aan jezelf.
Waar heb je niet naar jezelf geluisterd?
Ben je over je grenzen gegaan?
Omdat je hoofd zei dat je door moest gaan? Dat je je niet aan moet stellen omdat er altijd mensen zijn die het erger hebben?
Dit zijn de momenten om eerlijk naar jezelf te zijn. Radicaal eerlijk. Want ze zijn zo gewend om het weg te rationaliseren. Voor je het weet heeft je hoofd het al weer goed gepraat.

 

 

Is mijn hoofd dan zo’n slechte raadgever?

 

Dat hangt er vanaf waar het over gaat. Je hoofd kun je prima om raad vragen. Om allerlei dingen en dat is dan vaak een prima advies. Jij beslist dan of je er iets mee doet of niet. Het gaat vaak pas mis als we ons hoofd alles laten bepalen en zelf niet meer voelen of dat is wat we willen of nodig hebben.
Je hoofd kan slechte raad geven als er angst in het spel is. Maar evenwel kan je roekeloze adviezen krijgen. Het is aan jou wat je er mee doet.

Luisteren naar je ziel is trouw zijn aan je zelf.
– Linda Hoogendoorn

 

Ben ik zelf dan de beste raadgever?

 

Het gaat om een goede samenwerking tussen jou zelf, je hoofd en je lichaam. Waarbij het van belang is dat jij bepaalt en je de signalen van lichaam en hoofd mee kunt nemen. Als deze samenwerking goed gaat liggen denken, voelen en handelen op een lijn. En dat is wat je wilt, dat is de beste raadgever, hetgeen je wilt volgen. Als je denken, voelen en handelen op een lijn liggen ben je in verbinding met jezelf en goed afgestemd. Je zult merken dat dingen dan moeiteloos gaan, haast als vanzelf in een soort flow. Het geeft energie en zingeving. Je voelt je er goed bij en kunt dit ook lang volhouden. Zo ben je trouw aan jezelf.

 

 

Trouw zijn aan jezelf: denken, voelen en handelen op een lijn

 

Je denken, voelen en handelen op een lijn brengen lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Het vraagt in het begin wat oefening omdat je de taal van je zelf, je hoofd en je lichaam moet leren begrijpen. Dit vraagt bewustwording. Vaak gaan mensen na een burn-out deze taal leren en er gaat een wereld voor ze open.

De taal van je hoofd is het meest vertrouwd, het meest duidelijk. De stem die je in je hoofd hebt, wat jouw eigen stem lijkt te zijn, dat is je hoofd. Op het moment dat je afstand leert te nemen van je gedachten, door stilte en observatie, ontdek je dat dit niet is wie jij bent.

De taal van jou zelf is zachter. Dit zijn de fluisteringen van de ziel. Altijd ontstaan in het hier en nu en het kan op verschillende manieren tot je komen. Voor de een is het een zachtere stem, altijd liefdevol. Voor de ander is het dat je ergens naar toe getrokken wordt, of juist weerstand voelt. Soms valt je oog op bepaalde zaken, een bladzijde in een boek of iets anders. De een heeft een innerlijk weten, de ander voelt wat sterker. Het is heel verschillend per persoon. Door bewustwording leer je jouw signalen kennen en begrijpen.

De taal van je lichaam werkt weer anders. Soms voelt je lichaam zwaar, soms voel je juist veel energie. Het kan ook zijn dat je fysieke klachten krijgt. Je lichaam is altijd in het hier en nu. Als je goed oplet zal je merken dat je de signalen makkelijker oppikt. Ben je moe, ga je over een grens, wil je beweging, etc.

 

 

trouw zijn aan jezelf

 

 

 

De beste tips om trouw te zijn aan jezelf

 

 

1. Leer jezelf kennen.
Luister naar jezelf. Wat heb jij nodig? Hoe voel je je? Ben radicaal eerlijk tegen jezelf.

2. Zoek de stilte op.
Met een vol hoofd en een drukke agenda zonder tijd voor jezelf gaat het lastig worden. Zoek daarom dagelijks de stilte op. Een mediatie, mindfulness, een ademhalingsoefening, een wandeling in de natuur, naar de vogeltjes kijken, vissen, sporten, alleen zijn. Kies wat bij jou past en gun jezelf wat stilte.

3. Stel jezelf goede vragen.
Goede vragen leiden tot waardevolle inzichten. Stel jezelf de vragen:
Ben ik trouw aan mijzelf?
Waar ben ik niet trouw aan mijzelf?
Waarom is dat?
Waar heb ik op dit moment het meeste last van?

4. Investeer in jezelf.
In de dagelijkse waan van de dag is het soms lastig om bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling. Gun jezelf de tijd maar investeer ook in jezelf. Een goed boek, opleidingen, cursussen, ontwikkeltrajecten. Ze zijn er voor gemaakt om jou verder te helpen groeien, maak er gebruik van.

 

 

Voorbeelden van trouw zijn aan jezelf

 

 

Misschien denk je dat het ingewikkeld is om denken, voelen en handelen op een lijn te zetten. Maar ik zal je wat voorbeelden geven:

Peter denkt: “ik wil Anna ten huwelijk vragen”. Hij voelt veel liefde voor haar en dat hij de rest van zijn leven met haar door wil brengen. Hij gaat op zijn knieën en vraagt haar.

Mieke denkt: “ik wil vaker gaan sporten”. Ze voelt dat ze er zin in heeft want haar lichaam voelt stijf aan van het zitten. Ze reserveert de padelbaan en gaat sporten.

Zo simpel kan het zijn en zo behoort het ook te zijn. In de praktijk echter zul je ervaren dat je te maken krijgt met beperkende overtuigingen, mitsen en maren, twijfels, verwarrende emoties etc. Als je bezig gaat met persoonlijke ontwikkeling kom je hier los van en zul je steeds minder interne obstakels ervaren. Je leert trouw te zijn aan jezelf en in de moeiteloosheid te stappen.

 

 

A new way of living

 

In de academie A new way of living is de rode draad trouw zijn aan jezelf. Je wordt hier stap voor stap in begeleid, op jouw eigen tempo. Het heeft al veel mensen geholpen om dichter bij zichzelf te blijven.

Hier kun je meer over het programma lezen. Dit programma is het resultaat van jarenlange ervaring met coaching en training. De beste tools en tips heb ik hierin verzameld na een jarenlange zoektocht.

Er is ook een variant met 1 op 1 coaching. Dit is dan jouw stok achter de deur maar ook help ik je door de grootste blokkades heen. Ben je niet zo van een online programma (blended leren), lees dan hieronder verder want ik geef ook volledig 1 op 1 coaching.

 

Vragen

 

Heb je een vraag naar aanleiding van mijn blog of wil je graag contact met mij? Zoek je iemand die jou kan helpen in het proces? Neem gerust contact met mij op, ik probeer binnen 24 uur jou te antwoorden. Behalve coachingssessies in de natuur van Waalwijk, zijn er ook online coachingssessies voor professionals en ondernemers. Daarnaast geef ik trainingen en workshops op het gebied van vitaliteit, stress, werkdruk, werkplezier en energiemanagement. Neem hierover tevens even contact op of plan een afspraak in mijn agenda.

Wil je een kennismaking inplannen om te kijken of de 1:1 coaching iets voor je is? Dat kun je meteen plannen in de agenda van Linda: agenda. Linda werkt vanuit Waalwijk in de Loonse en Drunense Duinen.
Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen bij vitaliteitscoach Mariëlle via haar agenda. Mariëlle werkt in de omgeving Vlijmen, Drunen, Den Bosch.
Voor ons beiden geldt dat online natuurlijk ook kan.

 

Liefs,

Linda

 

trouw zijn aan jezelf

 

Leefstijl Selfcare Vitaliteit Waalwijk

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.