Vaak hoor ik mensen: ik zou minder stress willen. Eerst moeten mijn problemen opgelost zijn, of iets af zijn. Of ik blijf altijd onrustig, op zoek naar iets beters, nieuws of anders en voel niet die echte vervulling en tevredenheid. Als je dit herkent dan is wat je eigenlijk meer innerlijke rust vinden. Maar wat is de betekenis van innerlijke rust? En waar start je? In dit blog neem ik je mee naar meer innerlijke rust en krijg je praktische tips en oefeningen!
Hoe kun je innerlijke rust vinden?
Innerlijke rust is een staat van ZIJN. Een bewustzijnsstaat waarin je kunt waarnemen en voelen. Waarin alles er mag zijn, precies zoals het zich aandient.
Innerlijke rust vinden betekent tevreden zijn en zorgen voor een kalme en open innerlijke wereld. De dingen die je voelt, triggers (angsten, afwijzing, gedachten en de stemmetjes in je hoofd) observeren en daar op een goede manier mee omgaan. Gevoelens, gedachtes en lichamelijke sensaties komen en gaan, als golven van de zee, zonder dat je daar iets mee hoeft te doen. Je bent je er wel bewust van, en voelt het bewust.
Wat er ook gebeurt in de buitenwereld, het verstoort je innerlijke rust niet, want op de buitenwereld daar heb je niet altijd invloed op.
Heb je innerlijke rust dan ben je in staat om zowel je binnenwereld als de buitenwereld goed te kunnen observeren. Ben je innerlijk onrustig dan heb je geen keuze hoe je reageert en wordt je geleefd door de emoties, triggers en gedachten in je hoofd. Dan identificeer je daarmee te veel mee. Je wordt dan een speelbal, zowel van wat er in de buitenwereld gebeurt en wat er zich in jouw hoofd afspeelt.
Innerlijke rust betekenis
Innerlijke rust is dus een staat van ZIJN, waarin je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel ontspannen en vredig bent. Het betekent dat je een diepe vervulling en voldoening van binnenuit voelt, je bent tevreden. Er is harmonie in je lichaam, een staat van hartcoherentie (in onze coachingstrajecten kunnen we dit zelfs meten! En je op gaan trainen :)). Deze innerlijke rust voel je overigens ongeacht de omstandigheden in je buitenwereld. Innerlijke rustig zijn betekent niet dat er geen uitdagingen of problemen meer zijn, maar het vermogen om hier met een kalme en relaxte manier mee om te gaan. Je ervaart een diep vertrouwen dat je alles aankunt, wat er ook gebeurt en je voelt geen/weinig angst.
Kenmerken van innerlijke rust
- Mentale helderheid
Je hebt focus en helderheid in je hoofd. Geen piekeren en malen, geen kopzorgen, het is rustig en je denkt in oplossingen en uitdagingen in plaats van in problemen. - Emotionele stabiliteit
Je kunt emoties voelen, toelaten en doorvoelen. Je raakt er niet door overweldigd en bent dus emotioneel stabiel, ook bij de moeilijke emoties zoals bang, boos en bedroefd. - Zelfacceptatie
Een gevoel van vrede in jezelf is aanwezig, je accepteert jezelf inclusief al je imperfecties en onzekerheden. - Controle loslaten
Je kunt situaties accepteren zoals ze zijn, zonder onnodig vast te houden aan dat wat je niet kunt veranderen. Je leeft niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen en leiderschap. - Aanwezig zijn in het moment
Volledig in het hier en nu zijn, zonder terug te gaan naar het verleden of naar de toekomst. Geen mindloops, geen analyses over en over again, maar enkel prescence, aanwezigheid.
Ware innerlijke rust vinden
Veel mensen willen innerlijke rust vinden. Wat ik vaak hoor is dat ze zeggen: als ik die baan heb, dan heb ik innerlijke rust. Als mijn problemen opgelost zijn, dan zal ik innerlijke rust vinden. Of als mijn huishouden gedaan is en het weer goed is met mijn kinderen dan is het pas goed. Het bijzondere is dat dit niet is hoe innerlijke rust werkt. Ware innerlijke rust kun je altijd voelen, ook bij moeilijke omstandigheden. Hier is een mooi gezegde van (wat ook mijn kijk op innerlijke rust weergeeft):
“Ego says, “Once everything falls into place, I’ll feel peace.”
Spirit says, “Find your peace, and then everything will fall into place.”―
Hoe ziet een leven vol innerlijke rust eruit?
Je accepteert wat is. Of iets nou leuk, of niet leuk is. Je leeft vanuit rust, en accepteert naar wat er is. Je oefent invloed uit daar waar je dat op kunt uitoefenen, waar je dus wel iets kunt veranderen, en laat je los wat niet. Dat geeft jouw regie over jou leven.
Mijn eigen manier van rust vinden
Mijn vitaliteitsprogramma A new way of living (of eigenlijk vooral de uitvoering daarvan) staat voor mij persoonlijk symbool voor innerlijke rust. Dat helpt je met je vrij voelen en keuzevrijheid over hoe je reageert. Het is een hele bewuste manier van leven, in balans op alle gebieden van je leven (fysiek, emotioneel, spiritueel/zingeving, mentaal en qua leiderschap). Zowel in werk, privé, relatie, vriendschappen als opvoeding. Jij staat aan het stuur van je leven en voelt die balans en rust! Het kan helpen om je regelmatig te herinneren aan dat je terug mag keren naar jouw rustige staat. Dat kan je doen door een eigen anker te bedenken, je mag uiteraard ook mijn programma gebruiken als anker. Via zo’n anker kan je gemakkelijker terugkeren naar je innerlijke evenwicht. Er zijn veel dingen die symbool staan voor innerlijke rust of vrede, om je een beetje op weg te helpen volgen er hier een aantal (en hierna in de blog zijn er nog wat praktische oefeningen).
Symbool innerlijke rust
- Amethist: deze edelsteen kun je ergens in huis neerzetten, een steentje bij je dragen of als sieraad dragen. Deze dieppaarse steen draagt bij aan meer kalmte, innerlijke rust en harmonie.
- De mediterende buddha met de handen in elkaar (beeldje). Deze symboliseert bescherming en innerlijke rust.
- Voel eens bij jezelf wat jou innerlijke rust geeft, en kijk hoe je dat tot symbool kan maken!
Hoe krijg je meer innerlijke rust?
Tijdens de coachingstrajecten help ik mensen met de rode draad voor meer innerlijke rust: dichtbij jezelf blijven. Soms is dat een ontdekkingstocht, vooral wanneer je jezelf door een burn-out bent kwijtgeraakt. Als je trouw bent aan jezelf dan ben je ook innerlijk rustig. Je bent dan eerlijk tegen jezelf en luister je daar naar. Op het moment dat jouw denken, voelen en handelen op één lijn zijn, dan gebeurt er iets magisch. Dan stroomt het en klopt het gewoon, en ga je mee in de flow van het leven.
Je leven zien als een film
Het is een kwestie van leren om afstand te nemen van je gedachten. Dan kun je jouw leven zien als een film. Er zijn spannende scenes waarin je hartkloppingen voelt, je weet: het is maar een film. Je neemt er afstand van. Ondanks dat je spannende emoties ervaart, laat je je niet meeslepen. Je oordeelt minder en blijft rustig. Wat er gebeurt, is dat je dan echt kunt genieten. Net als van een film, waarin je weet: het is maar een film. Ook wanneer het leven soms even een rollercoaster is. Ik deel je hierna nog wat waardevolle oefeningen.
Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek
Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.
Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081
Uitleg en oefening voor meer innerlijke rust
Tijdens een oefening om meer innerlijke rust te vinden laat ik mijn coachees vaak 3 cirkels tekenen. Dat is uiteraard vaak in het zand, waarbij we met een tak tekenen omdat de coaching meestal buiten in de natuur is. Deze oefening is ook meteen een stuk psycho-educatie en helpt in het begrip waarom we zo ontevreden/innerlijk onrustig zijn.
Binnenste cirkel: Het zelf
In de binnenste cirkel staat de I am. Ik ben, het bestaan. Dat is wanneer je geboren wordt, dan ben je één met alles om jou heen. Dan ben je niet bezig met: wie ben ik of wat vind ik daarvan. Of ben ik wel goed genoeg. Je bent gewoon.
Tweede ring: observerende zelf
Dan tekenen we de tweede ring, dat is de observerende zelf. Je ziet ineens je handen, je voeten. Je gaat zien: mijn ouders lachen naar me. Je begint te praten. Er wordt gezegd: die bal is van mij. Je leert bezit kennen. Zo leer je de wereld om jou heen kennen. Je gaat observeren, je gaat dingen labelen. Zo leer je via een filter naar de wereld te kijken. Dan heb je én een binnenwereld en een buitenwereld. Je leert wat je wel en niet fijn vindt, wat wel en niet goed is.
Derde ring: het zelfbeeld
Dan groei je verder op, en als je volwassene bent dan heb je een buitenste ring en dat is jouw zelfbeeld. Dat is de derde ring: hoe jij over jezelf denkt. Misschien denk je: ik ben heel ambitieus, heel gedreven, superslim, misschien denk je: ik ben mislukt, ik ben niet goed genoeg. Alle zelfbeschrijvingen zitten in die buitenste cirkel. Als jij jezelf identificeert met hoe jij over jezelf denkt, dan ga je in al jouw acties proberen om dat zelfbeeld hoog te houden. Zo hebben we allemaal verschillende rollen. Daar raak je soms een beetje in verstrikt. Een negatief zelfbeeld is sowieso niet handig, maar een positief zelfbeeld kan ook veel energie kosten. Hoe meer je los komt van jouw zelfbeeld, hoe meer keuzevrijheid je hebt in wie je bent. Als je me een mailtje stuurt op linda@lindahoogendoorn.nl dan stuur ik de oefening aan je toe via een praktisch werkblad.
Tips en oefeningen voor het vinden van meer innerlijke rust
Dit zijn mijn tips voor meer innerlijke rust.
- Meer zelfliefde;
Let eens op hoeveel je oordeelt over jezelf op een dag. Besluit wat meer van jezelf te houden en vergeef jezelf voor het oordelen. Wat meer zelfliefde en compassie doet wonderen. Koop ook eens wat liefs of leuks voor jezelf. Zo heb ik iemand begeleid die wekelijks naar de markt in Den Bosch gaat om daar een latte macchiato te drinken en een bos bloemen voor zichzelf te kopen. - Meer zelf acceptatie;
Dit gaat meer over de gebreken en imperfecties. Accepteer dat je fouten maakt, dat je soms boos wordt en dat je gewoon ok bent zoals je bent, met al je mooie en minder mooie kanten. - Oefening met de cirkels
Ga terug naar de binnenste ring, de observerende zelf. Je gedachten, emoties, en gevoelens. Hoe je over jezelf denkt, welke zelfbeschrijving je hebt.
Een mooie bewustwordingsoefening! - Meditatie;
Mediteer dagelijks. Bouw het in je dagelijkse structuur. Zelf mediteer ik dagelijks 45 minuten tot 1 uur, en dit helpt mij zo enorm! Het helpt om je gedachten te kunen observeren en er afstand van te nemen, het zorg voor rust in je hoofd en in je emoties. En dus ook voor innerlijke rust. - Gesprekken en oefeningen tijdens een coachtraject;
Gun jezelf een goede coach of therapeut zodat je echt serieus stappen kunt gaan zetten op dit gebied. Zij zijn de specialist. - Jezelf leren kennen: wie ben je écht, wat wil je echt.
Iedereen die dat goed weet en trouw blijft aan zichzelf zal meer innerlijke rust ervaren - Prikkelingen minimaliseren:
Niet meer zo in de waan van de dag leven; zet je schermpjes uit en ga een boswandeling maken. - Ruimte maken om naar binnen te keren
Niet altijd maar aan willen staan, maar kies eens ervoor om uit te staan en te reflecteren. - Mindset.
Leestip: de 4 vragen van Byron Katie, en The work van Byron Katie. In mijn academie ga ik daar ook op dieper op in. - Leren terugkeren naar het zijn.
Van overleven naar leven. Van doen naar zijn. Van hoofd naar hart. Van moeten naar willen. Van Human Doing naar Human Being. - Deep work door innerlijke blokkades op te heffen.
Dit kun je het beste doen via EFT: een techniek die dieperliggende blokkades in jouw lijf, ziel en geest oplost. Ik heb als EFT-specialist al veel mensen geholpen om trauma’s en dieperliggende overtuigingen op te lossen.
Hulp nodig bij minder stress en vinden van innerlijke rust?
Neem contact op voor een adviesgesprek!
Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!
Je kunt meteen inplannen in de agenda.
Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.
Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.
Recente reacties