“Ik weet niet meer hoe het verder moet” zegt ze in haar kennismakings-wandeling. De laatste 5 maanden heb ik Janine begeleid in een stress- en burn-out traject. In deze blog vertel ik je meer over hoe dit is gegaan, zodat je meer beeld krijgt bij hoe een traject verloopt. En natuurlijk ook zodat je beter begrijpt wat de gevolgen van stress kunnen zijn. Misschien inspireert het je om hulp te gaan zoeken of ga je zelf aan de slag met jouw stress.

 

Gevolgen van stress

Janine is een slimme, ondernemende dame. Ze heeft al meer dan 20 jaar een bedrijf gespecialiseerd in galakleding. Het is haar passie en haar hobby, zo vertelt ze. Samen met haar man runt ze het bedrijf waarbij haar man vooral de webshop beheert. Het stel heeft geen kinderen en hun leven heeft zich vooral rondom het werk gecentreerd. Sinds de lockdowns hebben ze het moeilijk. Haar man heeft tijdelijk elders werk moeten zoeken om financieel rond te kunnen komen. Janine beheert nu zowel de webshop als de winkels. Ze heeft alles over genomen en ze voelt een zware last op haar schouders.

De afgelopen twee jaar voelt ze dat ze heel de tijd “aan” staat. Ze is meer aan het piekeren en malen, valt niet meer snel in slaap. Anderhalf jaar geleden merkte ze dat ze hevige hartkloppingen kreeg, uit het niks. Janine is flink geschrokken en ging naar de huisarts die kon niks vinden. De hartkloppingen gaven haar veel angst en het leek af en toe alsof ze een angst of paniekaanval kreeg. Haar ademhaling zat hoog, haar spieren bleven gespannen. Ze kon niet meer huilen omdat het voelde alsof ze op slot zat.

“Ik moet doorgaan” dacht ze vaak, omdat haar bedrijf anders kapot zou gaan. Dit heeft ze zo nog lang volgehouden. Tot het moment dat ze wel moest erkennen dat ze in een burn-out was geraakt. Zelfs nu werkte ze nog gedeeltelijk door, zo gaat dat soms bij ondernemers. Als ik in loondienst was geweest dan was ik allang ziek thuis geweest zegt ze, maar dat kan nu niet. 

Janine dacht vooraf dat ze niet het hele uur van de kennismaking kon wandelen, ze had zo’n slechte conditie op het moment en was snel moe en kortademig. Eenmaal aan het lopen praat ze voluit. Voor ze het weet hebben we een uur gelopen. Haar ademhaling is gezakt. Haar wangen gloeien. Ze ziet er opgelucht uit. Ze begrijpt de gevolgen van stress nu beter. Dank je wel zegt ze, dit was fijn.

 

Ik moet doorgaan

Een week later starten we het coachtraject. We gaan eerst aan de slag met het lichamelijke herstel. “Zie het als een soort gezondheidskuurtje voor jezelf” zeg ik. “Je hebt jarenlang roofbouw gepleegd op je lichaam, en je mag nu even extra aandacht aan je lijf geven”. Lange wandelingen, meditatie, mindfulness, ademhaling, gezonde voeding, ontspanning, leren voelen, ik kijk waar Janine de meeste winst te behalen heeft.

Alle trajecten zijn maatwerk en voor de een werkt sporten goed, de ander heeft meer met ademhalingstechnieken. Het valt me op dat ze weinig energiegevers heeft, haar leven bestaat vooral uit werken. Ze besluit na de sessie weer contact op te nemen met een oude vriendin. We komen tot een goed ritme voor Janine en we zoomen helemaal in op wat voor haar werkt. Dit helpt echt zegt ze tegen me, het is zo fijn mijn verhaal kwijt te kunnen, en het scheelt dat jij dit zelf hebt meegemaakt. Het “ik moet doorgaan” komt even stil te liggen, ze komt langzaam maar zeker in ontspanning. Ze komt weer in verbinding met zichzelf.

 

Onderliggende oorzaken

Als Janine weer wat meer lichamelijk hersteld is, zie ik haar steeds meer ontspannen en in het hier en nu komen. Ze begint de omgeving waar te nemen. “Wat is het mooi hier” zegt ze, “Kijk eens, een roodborstje”. We doen een familie opstelling, en Janine ontdekt dat ze geparentificeerd is. En dan komen de tranen, allerlei dingen vallen nu op zijn plek. Dit is de eerste keer dat ik weer kan huilen sinds lange tijd, snikt ze. Ze ziet hoe ze al als jong meisje de verantwoordelijkheid op zich nam door te zorgen voor haar ouders. Hoe ze van haar plek is gegaan en haar eigen behoeftes op de tweede plaats kwamen. Dat ze dit heel haar leven is blijven doen. Ze heeft veel losgelaten.

De keren daarna gaan we aan de slag met een stuk traumaverwerking. Allerlei diepe imprints laat ze los. Ze laat de oorzaken en gevolgen van stress los. Haar eerder strak gespannen kaken zijn nu een glimlach geworden. Ze is opener en meer nieuwsgierig. Ze kan weer in mogelijkheden denken.

Gevolgen van stress

Wie ben ik

Ze gaat zichzelf steeds vaker afvragen wat het is wat zij wil, waar zij nou blij van wordt. Een vraag die ze nooit stelde omdat ze veel meer bezig was met de ander. Janine vindt het reuze interessant allemaal en maakt grote sprongen in haar ontwikkeling. Ze zegt vaker nee in haar omgeving tegen dingen die ze niet wil, en vaker ja tegen de dingen die ze wel wil. Ook voelt ze haar grenzen beter aan en handelt er ook naar. We gaan in de sessies verder in op haar sterke kwaliteiten. Op haar dromen, haar waarden.

Ze beseft dat het beheer van de webshop niet bij haar past, en dat ze veel meer met het personeel en klanten bezig wil zijn. En de strategie bepalen. Ze maakt keuzes in haar bedrijf, en dat geeft haar veel energie. Ook kan ze veel meer taken loslaten en ontstaat er meer ruimte voor iedereen.

 

Je gevoel blijven volgen

We zijn in de laatste fase beland van het coachtraject. Janine vindt het spannend. Want het gaat nu wel stukken beter, maar ze is er nog niet helemaal. Ik leg haar uit dat een beetje angst, angst om terug te vallen er altijd bij hoort. En ik vraag of ze voldoende vertrouwen heeft dat ze dit laatste stukje kan. Ze knikt beamend, ze heeft er vertrouwen in. Nu ze de gevolgen van stress dusdaning heeft ervaren, weet ze ook zeker dat ze die kant nooit meer uit wil. De keuze tussen hoofd of hart blijft soms moeilijk, maar ze is er zeker van dat ze haar gevoel wil blijven volgen. Meer intuïtief is ze gaan ondernemen. Minder vanuit controle, meer vanuit vertrouwen. Van angst naar liefde. Het is en blijft een mooi proces en ik prijs mij dankbaar dat ik hier langs de zijlijn een bijdrage aan heb mogen leveren.

 

Wil jij opnieuw regie over jouw leven?

Heb jij het idee dat je de leiding over jouw leven kwijt bent? Zit jij vast in een passieve houding? Wil jij graag je eigen leven leiden, die past bij jouw normen en waarden? Ik help jou hier graag mee. Net zoals een architect gebouwen kan maken, een kunstenaar een doek kan creëren kun jij zelf ook een wereld creëren op het moment dat jij beseft: je hebt altijd een keuze. Niet kiezen is ook een keuze. Ga keuzes maken. Ga prioriteiten voor jezelf stellen. Leef je leven volgens jouw voorwaarden. Vaak zitten dingen in je hoofd die je jezelf vertelt die niet waar zijn. Als je daaraan gaat werken, dan ga je echt aan de slag. Be the change you want to see in the world: natuurlijk zijn je omstandigheden van toepassing, hoe erg dan ook. Maar dan nog heb jij de keuze hoe jij ermee om gaat. 

Wil jij hiermee aan de slag? Kijk dan eens naar het online programma (ook met een 1- op 1 coaching variant) waarin je de beste tips en tricks leert in hoe je met stress- en burn-out klachten om kunt gaan.

Wil je graag een adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op 06 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Veel liefs,
Linda

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.