Hoog in je energie zijn, wat betekent dat en hoe doe je dat? Als je laag in je energie bent, voel je je snel moe, somber of lusteloos. Je ziet de dingen makkelijker negatief. En je bent net een spons. Je trekt negatieve gebeurtenissen makkelijker aan. Het is net als de wet van Murphy. Je komt in een neerwaartse spiraal waar je steeds moeilijk uit komt. Zo is het ook met een burn-out, je zakt er dieper en dieper in. En daarom is het zo belangrijk om dit te gaan doorbreken en je energie te gaan verhogen en hoog te houden. Hoe je dat doet en wat de beste tips zijn, lees je in dit blog.

 

Wat betekent “hoog in je energie” zijn echt?

 

Misschien denk je wel, dat hoef ik helemaal niet, zo hoog in mijn energie te zijn. Want dan sta ik altijd aan en ben ik altijd bezig. Dan stuiter ik door het leven terwijl ik juist meer rust wil. Dit is waar veel mensen aan denken bij hoog in je energie zijn. Echter in realiteit werkt dit helemaal anders. Allereerst betekent hoog in je energie zijn niet dat je drukker wordt of meer aan staat. Integendeel zelfs. Ook betekent het niet dat je geen rust of balans meer hebt. Eigenlijk word je op een rustige manier productiever als je hoog in je energie bent. De voordelen van hoog in je energie zijn zet ik hieronder op een rijtje.

 

Hoog in je energie zijn

 

De voordelen van hoog in je energie zijn op een rijtje

 

Als je hoog in je energie zit dan zal je het volgende aan jezelf merken:

 

  • Een rustige en kalme mind
  • Je bent goed in verbinding met je lichaam
  • Bruist van de energie
  • Het glas is altijd halfvol
  • Meer focus en aandacht in alles wat je doet
  • Je leeft in het hier en nu
  • Voelt je levendig en aanwezig
  • Rustig maar “awake” zijn
  • Genieten van kleine en grote geluksmomentjes
  • Als een spons positieve gedachten, situaties en mensen aantrekken
  • Veerkrachtig als er tegenslag is
  • Je ervaart tegenslag niet zo negatief
  • Denken in oplossingen en mogelijkheden
  • Je hebt zin in de dingen die je doet
  • De dingen die je doet lukken daardoor ook beter
  • Je voelt meer zelfvertrouwen

 

Voorbeelden van mensen die hoog in hun energie zitten

 

  • Piet wordt verlaten door zijn vrouw. Hij is heel verdrietig en zit in een rouwproces. Hij vindt voldoening in het sporten in de natuur. Daardoor laat hij los en kan hij weer relativeren. Hij houdt zijn energie hoog waardoor hij goed met de situatie om kan gaan.
  • Hanneke is moeder van drie kinderen en werkt 32 uur. Ook is ze mantelzorger voor haar ouders. Ze heeft een druk leven. Ze zorgt ervoor dat ze haar energie hoog houdt zodat ze dit ook aan kan. Hanneke spreekt dus regelmatig af met vriendinnen voor een wandeling en lekkere lunch. Dit zijn haar oplaadmomentjes en daardoor houdt ze haar drukke leven goed vol.
  • Jozef is topsporter. Hij weet hoe belangrijk zijn energieniveau is en besteed hier dan ook aandacht aan. Op tijd slapen, weinig tot geen alcohol, gezond eten en veel trainen. Hij voelt zich goed.
  • Emma is accountant en is heel de dag met cijfers bezig. Het is een drukke periode en eigenlijk is het al jaren druk. Ze is gedreven en ambitieus. Om dit vol te kunnen houden, zorgt ze heel goed voor zichzelf. Ze gaat regelmatig golfen om haar hoofd leeg te krijgen. Ook gaat ze naar een coach om haar persoonlijke ontwikkeling te vergroten.

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Oorzaken van lage en weinig energie

 

Er zijn heel veel manieren om jouw energie hoog te houden of je energie te verhogen. Allereerst is het van belang om te weten wat de oorzaken zijn van weinig energie. En met energie bedoel ik jouw levenskracht, levensenergie, jouw vitaliteit. Het begrip vitaliteit is afgeleid van het Latijnse ‘vita’ wat leven betekent. Hieronder zal ik de oorzaken van weinig energie, een gebrek aan energie op een rijtje zetten.

energie

 

Oorzaken van weinig energie

Als er sprake is van structureel weinig energie, dan zijn dit de grootste oorzaken:

  • Je heb langdurige stress
  • Een overactieve nervus vagus, een overprikkeld zenuwstelsel
  • Veel onderliggend trauma
  • Je bent in een voor jou verkeerde omgeving
  • In jouw familiesysteem, sta jij (onbewust) op de verkeerde plek
  • Je kunt geen nee zeggen
  • Veel in je hoofd aan het piekeren
  • Te weinig ontspanning
  • Het brave jongens/meisjes syndroom
  • Verkeerde coping
  • Er moet teveel van jezelf
  • Je kunt niet goed met angst, verdriet of boosheid omgaan

 

 

Tips om te ontdekken waarom jouw energie laag is

 

 

  • Ga het rijtje hierboven eens na. Vraag jezelf bij iedere oorzaak af of dit voor jou van toepassing is.
  • Vraag aan jezelf: waarom is mijn energie zo laag? En kijk eens wat voor antwoord er binnenvalt.
  • Ga naar een coach of therapeut die je hierbij kan helpen

 

 

Hoe krijg ik meer energie, tips voor meer energie!

 

Natuurlijk wil je aan de slag met meer energie krijgen. Het levert je tenslotte heel veel op! En zonder dat je een onrustige stuiterbal wordt. Je wordt eigenlijk juist kalmer en bruisender tegelijk. Een hele goede combinatie!

Hier zijn enkele praktische tips:


1. Regelmatige Beweging die bij je past

Kies activiteiten die je met plezier doet, zoals wandelen in de natuur, yoga of fietsen. Beweging helpt je bloedcirculatie op gang en geeft je die langzame, stabiele energieboost. Maar blijf in contact met je lijf en doe niet meer dan je aankan – het gaat om energie opbouwen, niet uitputten. Zelf geniet ik van foto’s maken tijdens wandeltochten, zeker bijvoorbeeld in de herfst als er veel paddenstoelen zijn, zo houd je het leuk!

2. Los je blokkades op!

We dragen allemaal oude emotionele ballast bij ons. We hebben allerlei blokkades, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Door deze blokkades te gaan oplossen wordt jouw rugzak met ballast steeds lichter, en jouw energetische energie steeds hoger. In coachingstrajecten besteed ik hier veel aandacht aan, en in mijn blog over blokkades oplossen kun je er ook vast meer over lezen.

3. Eet met aandacht en kies voedzaam

Gezonde, regelmatige maaltijden helpen je om je energieniveau stabiel te houden. Denk aan volwaardige voeding: volkoren producten, groenten, gezonde vetten, en eiwitten. Ze houden je verzadigd en geven je langdurige energie, zonder dat je bloedsuiker plots stijgt en daalt.

4. Drink genoeg water

Het lijkt simpel, maar uitdroging kan je snel vermoeider maken dan je zou verwachten. Begin de dag met een glas water en neem regelmatig een slok. Heb je last van een energiedip? Check eens of een glas water helpt voordat je naar koffie of snacks grijpt.

5. Cafeïne beperken in de namiddag

Cafeïne kan je wakker houden wanneer je eigenlijk toe bent aan rust, wat uiteindelijk je slaap en energiebalans verstoort. Probeer na 15:00 uur geen cafeïne meer te nemen. Je zult merken dat je zo veel meer uit je natuurlijke energie kunt halen.

6. Zorg voor een diepe en ontspannen slaap

De basis van alles. Probeer een rustgevende slaapomgeving te creëren zonder schermen en met zo min mogelijk licht. Ga elke nacht rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Je lichaam vaart wel bij een vast slaapritme en zal je belonen met stabiele energie overdag.

7. Ademhaling en mindfulness

Mindfulness of diepe ademhaling helpt om je hoofd leeg te maken en stress te verminderen, waardoor je natuurlijke energie meer ruimte krijgt. Probeer een korte ademhalingsoefening die bij je past, zoals het 4-7-8-ademen (4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden, 8 seconden uitademen). Het helpt je om meer aanwezig te zijn in het moment.

8. Omring jezelf met positieve invloeden

Je omgeving heeft een grote invloed op je energieniveau. Kijk eens naar de mensen en activiteiten om je heen. Hebben ze een positief effect op je? Zorg voor mensen en situaties die je energie geven en blij maken. Vermijd waar mogelijk negatieve invloeden die je energie naar beneden trekken. Houd ook je energieveld zuiver, vaak haakt daar vanalles aan of neem je vanalles over. In coaching leer ik je technieken hoe jij je veld zuiver kunt maken en ook los kunt laten of op kunt lossen waarom mensen aanhaken zodat het ook veel minder vaak gebeurt. Zeker als je veel last hebt van zware energie van anderen of hooggevoelig bent is dit belangrijk.

9. Beweeg regelmatig, ook als je zit

Als je veel zit, is het belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen. Stretch, wandel even naar de keuken, of rek je helemaal uit. Deze bewegingstussendoortjes geven je een frisse energiekick en helpen je lichaam actief te blijven zonder zware inspanning.

10. Geef jezelf regelmatig een beetje tijd

Plan ‘me-time’ in, kleine momenten waarin je even terugkomt bij jezelf. Doe iets waar je blij van wordt, of het nu lezen, mediteren of simpelweg even alleen zijn is. Deze momenten zorgen ervoor dat je opgeladen blijft en je energie niet volledig naar anderen of verplichtingen gaat.


Al met al hoef je maar een paar gewoontes in te bouwen om je energie op te krikken. Zo zorg je ervoor dat je kalm én bruisend tegelijk door het leven kunt gaan – met precies de juiste balans tussen rust en kracht! Ik heb ook een uitgebreide blog geschreven over Energiemanagement, die zeker de moeite waard is!

 

energie

Neem contact op voor een adviesgesprek!

Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in de agenda.
Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Vriendschap die blijft: hoe echte vrienden herkent en koestert

In dit blog deel ik mijn inzichten over wat vriendschap écht betekent, echte vriendschap herkennen, hoe je sterke vriendschappen kunt opbouwen en onderhouden, en hoe je omgaat met afwijzing en het uit elkaar groeien van relaties. Want vriendschap is als een boom: met...

Loslaten, wat jij vasthoudt houdt jou vast

Allemaal makkelijk gezegd, “je moet het gewoon loslaten”. Herken je dat? In jouw eigen leven of dat van anderen? Of wordt het wel eens tegen je gezegd?En vind jij ook dat dat soms helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt? Controle loslaten De controle loslaten…en...

Zinvolle tijdsbesteding tijdens een burn-out

Tijdens een burn-out komt je leven plotseling tot stilstand. Waar je eerder je dagen misschien vol activiteiten had, sta je nu voor de uitdaging om opnieuw invulling te geven aan je tijd – maar dan op een manier die helpt bij herstel en niet direct energie vraagt....

Meer zelfvertrouwen door praktische oefeningen

In deze blog deel ik een aantal praktische oefeningen met je over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Na het lezen van de blog kun je hier meteen mee aan de slag. De oefeningen zijn makkelijk uit te voeren en heel effectief. Ervaar jij dat je soms een gebrek aan...

Energie-management is het nieuwe tijdmanagement

Energiemanagement is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. "Manage your energy, not your time" is het veel gehoorde uitspraak. Als je energie hoog is krijg je namelijk meer gedaan én ervaar je meer voldoening. En als je energie laag is, dan komt er niks...

Een gezonde leefstijl om beter met stress om te kunnen gaan

Een gezonde leefstijl hebben gaat je zéker helpen om beter met stress om te kunnen gaan. Goed en genoeg slapen, gezonde voeding, veel beweging, ontspanning en een goede mindset zijn een belangrijke basis. Helaas hebben veel mensen niet echt een gezonde leefstijl. Dit...

Stevig staan in plaats van meebewegen

Wil jij stevig leren staan, vanuit zelfvertrouwen communiceren en handelen vanuit wat voor jou belangrijk is? Vind je het moeilijk om je ruimte in te nemen en pas je je steeds aan? Cijfer je jezelf net wat te vaak weg? Pas je je aan om de vrede te bewaren? Of ga je...

Trots op jezelf zijn, gewoon, omdat dat mag!

Trots op jezelf zijn wordt makkelijk geassocieerd met arrogant zijn, naast je schoenen lopen of over het paard getild zijn. "Zo, die .. vindt zichzelf nogal wat" hoor ik dan zeggen. Interessant is dat, wanneer iemand meer eigenwaarde ontwikkelt of je steekt met je...

Veerkrachtiger worden, hoe doe je dat?

Veerkrachtiger worden kan je helpen om beter met de moeilijke dingen in het leven om te gaan. Je kunt de klappen van het leven beter opvangen en veert weer terug omhoog. Je herstelt sneller dan iemand die niet zo veerkrachtig is. Veerkrachtiger worden werkt door op...

De reis van hoofd naar hart

Jaren geleden zat ik helemaal vast in mijn hoofd. Ik deed alles vanuit mijn hoofd, vanuit mijn denken. Piekeren, malen, alle mogelijke scenario's doorredeneren, dat was heel normaal voor mij. Ik was mij niet bewust dat er een andere manier is. Mijn hoofd was mijn...
Hoe kan ik je helpen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang gratis het ebook met de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

You have Successfully Subscribed!