Een goede nachtrust, gezond eten, sporten en ontspanning: je krijgt er allemaal meer energie van. En dat kunnen we extra gebruiken in deze donkere dagen, waarin we ook nog eens te maken krijgen met strenge corona-maatregelen. Wil jij meer energie krijgen, maar weet je niet wat je daarvoor moet doen? In dit blog leg ik je uit hoe je jouw energiegevers en energienemers kunt herkennen en daar het beste mee om kunt gaan. Als jij je omringt met mensen die bij jou passen en met passie jouw activiteiten, dan ga je automatisch bruisen van energie.   

Slim jouw energie managen

Eén van de eerste stappen om meer energie te krijgen is zuinig omgaan met de energie die je hebt. Jouw tijd is waardevol, maar jouw energie misschien nog wel meer. Waar steek jij de meeste energie in? En op welke momenten van de dag ben jij het meest energiek? Hoe wissel jij inspanning en oWil je een kennismaking inplannen om te kijken of de 1:1 coaching iets voor je is? Dat kun je meteen plannen in de agenda van Linda: agenda. Linda werkt vanuit Waalwijk in de Loonse en Drunense Duinen.
Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen bij vitaliteitscoach Mariëlle via haar agenda. Mariëlle werkt in de omgeving Vlijmen, Drunen, Den Bosch.ntspanning af gedurende de dag? In mijn eerdere blog over energiemanagement: jouw energie zo managen dat je nooit meer moe bent, leg ik uit hoe je jouw energie het beste kunt managen op je werk. Eén van mijn belangrijkste adviezen: neem altijd de tijd voor momenten van ontspanning. Juist ook als je superdruk bent. Misschien denk je: daarvoor heb ik helemaal geen tijd! Een logische gedachte, maar het klopt niet. Want na een momentje van complete ontspanning, rond je daarna met meer focus, plezier en snelheid jouw taken af.

Energiegevers en energienemers

Je zou jezelf kunnen zien als een batterij die je opgeladen moet houden. Een batterij heeft altijd een + en een –. Waar krijg jij energie van? Wat kost jou energie?

Om dit in kaart te brengen, leg ik eerst het verschil uit tussen energiegevers en energienemers:

  • In de batterij zijn de + de energiegevers: de dingen die energie toevoegen. De mensen, situaties, werkzaamheden of momenten dat jij echt op kan laden. Dat je passie en energie voelt, of juist door rust weer even bij kan tanken.
  • De – zijn de energienemers: de dingen die je energie kosten. Dit zijn mensen die jouw energie opslokken, lastige situaties of taken waar je helemaal op leegloopt. Ook kan het zijn dat je slecht slaapt of veel piekert waardoor je veel energie verliest.

Heb jij helder in kaart van welke activiteiten en mensen jij energie krijgt? En heb je dat wel eens opgeschreven? Tip is om daar eens voor te gaan zitten. Wanneer bruiste jij voor het laatst van energie? Ging je helemaal op in een activiteit? Of bestond de rest van de wereld even niet meer tijdens een gesprek? Met wie was dat? En wat maakt het dat diegene jou zoveel energie geeft?

Meer energie krijgen

Meer energie krijgen via jouw 4 batterijen

Tijdens mijn coachingssessies gebruik ik de oefening ´De Batterij´ om inzichtelijk te maken waar iemands energiegevers en -nemers zitten. Ik onderscheid daarbij 4 type batterijen: de fysieke batterij, de emotionele batterij, de mentale batterij en de spirituele batterij.

energiegevers

Hieronder lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat alle 4 de batterijen opgeladen zijn. Als je weet hoe je dit kunt doen, dan gaat er energie stromen. En dat gaat tot weer andere, mooie dingen leiden.

1. Fysieke batterij

De fysieke batterij is de batterij die je, als je een goede gezondheid hebt tenminste, het makkelijkst kunt opladen. Door gezonder te eten, beter te slapen, vaker te bewegen en trainen bijvoorbeeld.

Welk cijfer tussen de 0 en 10 geef jij jouw fysieke energieniveau? En wat is jouw eerste stap om de fysieke batterij weer op te laden?

2. Emotionele batterij

De emotionele batterij is erg belangrijk, maar iets lastiger om in kaart te brengen. Deze batterij blijft opgeladen door in verbinding te zijn met jezelf en de met de ander. Want als je de verbinding met jezelf kwijt bent, dan is jezelf zijn in relaties ook een stuk moeilijker. Een volle emotionele batterij betekent je gevoelens en emoties goed managen en uiten. Het gaat over goede communicatie en fijne authentieke relaties onderhouden. Een wij-gevoel, veiligheid, respect en vertrouwen, grenzen stellen en assertiviteit horen ook bij emotioneel in balans zijn.

Welk cijfer tussen de 0 en 10 geef jij jouw emotionele energieniveau? En wat is jouw eerste stap om de emotionele batterij weer op te laden?

3. Mentale batterij

Onze prestatiemaatschappij is erg gericht op het mentale. We zijn er dan ook allemaal erg goed in geworden om na te denken. En in teveel nadenken, we piekeren samen wat af. Piekeren is trouwens een energienemer, het kost enorm veel energie en lost het probleem vaak ook niet op. Mensen met een burn-out hebben vaak erg veel gepiekerd. In mijn praktijk zie ik veel mensen binnenkomen wiens mentale batterij helemaal leeg is. Mensen met een opgejaagd gevoel (lees hier wat je eraan kunt doen), en veel burn-outklachten (zo herken je de symptomen trouwens.)

Een volle mentale batterij hebben is een kwestie van negatieve gedachten om kunnen zetten in positieve, minder denken meer voelen. Ook gaat het om mindfulness in plaats van stress en mentale kracht en creativiteit kunnen inzetten om dingen tot een goed resultaat te brengen. Een tip om met meer aandacht te werken is het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar.

Welk cijfer tussen de 0 en 10 geef jij jouw mentale energieniveau? En wat is jouw eerste stap om de mentale batterij weer op te laden?

4. Zingevings batterij

En dan de spirituele of zingevingsbatterij als energiegevers. Dat is de minst tastbare van de 4. Toch is het één van de belangrijkste, omdat onderdeel uitmaken van iets groters en betekenisvol werk doen leidt tot een gelukkig en betekenisvol leven. Wat zijn jouw kernwaarden, en leef jij daarnaar? Wie ben je? En wie ben je niet? Wat drijft jou? Hoe goed ken jij jouw talenten, kwaliteiten, wat is je passie? Wat zijn je valkuilen en uitdagingen? En… wat is je missie? Dit duidelijk krijgen gebeurt niet zomaar voor de meeste mensen. Erachter komen wat jouw missie is, is een proces. Een heel mooie proces, waar ik in mijn coachings vaak mee start wanneer de andere 3 batterijen weer zijn opgeladen. En de energie er weer is om hier eens even écht voor te gaan zitten. Of voor te gaan wandelen, gezien ik met de meeste coachees altijd een wandeling maak in de bossen van Waalwijk.

Welk cijfer tussen de 0 en 10 geef jij jouw zingeving? En wat ga jij als eerste doen om hier duidelijkheid over te krijgen?

Energiek starten in 2021

Hoe ga jij volgend jaar jouw energieniveau verhogen? Ik ben benieuwd! Zelf heb ik een aantal mooie ideeën voor mijn coachingspraktijk, waar ik nu al veel energie van krijg. Volgend jaar ga je daar meer over horen!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het op peil krijgen van jouw energieniveau? Neem gerust contact met mij op. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kan ik jou al een aantal persoonlijke tips geven.

Wil je een persoonlijk adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda. Of vul onderstaand contactformulier in, mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op 06 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

energiegevers

 

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.