Veerkrachtiger worden kan je helpen om beter met de moeilijke dingen in het leven om te gaan. Je kunt de klappen van het leven beter opvangen en veert weer terug omhoog. Je herstelt sneller dan iemand die niet zo veerkrachtig is. Veerkrachtiger worden werkt door op alle niveaus: mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel. Het maakt dat je makkelijker kunt meestromen in het leven, je bent flexibel en licht. Zo licht als een veertje zou je kunnen zeggen. In het woord veerKRACHT zit ook het word kracht, want krachtig is het zeker!

 

Veerkracht versus logheid

Het tegenovergestelde van veerkracht zou je kunnen zien als logheid. Logge mensen zijn wat stugger, het terugveren zal veel moeilijker gaan. Logheid is wat trager en minder veranderlijk. Een logge organisatie is een organisatie die zich niet zo snel kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden. het heeft minder bewegingsvrijheid en zit meer vast. Een veerkrachtige organisatie daarentegen kan zich snel aanpassen en beweegt zich soepel en overal doorheen.

Met mensen is dit hetzelfde. Zit jij vast in je denken, in je patronen en moeten dingen op een bepaalde manier of kun je hier als de situatie het vraagt veerkrachtig mee omgaan?

 

De eigenschappen van veerkrachtige mensen

 

Er is 30 jaar onderzoek gedaan door hoogleraar communicatiewetenschap en psychologi Seydel. Hij stelde vast dat mensen met veerkracht zeven eigenschappen bezitten.

Dit zijn de zeven eigenschappen van veerkrachtige mensen:

1. Ze accepteren de dingen die zij niet kunnen veranderen. Ook aanvaarden ze mensen zoals ze zijn.

2. Ze zijn vooral oplossingsgericht. En daarnaast kunnen ze improviseren en kijken niet achterom.

3. Ze leren uit ervaringen. Ook zoeken ze daarna naar nieuwe effectieve acties.

4. Veerkrachtige personen communiceren effectief. Ze stellen vragen en ook leggen ze gemakkelijk contacten met anderen die hen kunnen helpen te zoeken naar oplossingen.

5. Veerkrachtige mensen hebben persoonlijke effectiviteit. Dat betekent dat ze geloven dat ze met bepaald gedrag dingen met succes uit te voeren.

6. Veerkrachtige individuen accepteren zichzelf en anderen zoals ze zijn. me zijn ok met zichzelf en met hun emoties.

7. Veerkrachtige mensen zoeken naar een dieper begrip van de wereld om hen heen. Ze hebben vaak een helder levensdoel en zijn gemotiveerd hun talenten in te zetten voor een betere samenleving.

Misschien herken je deze eigenschappen bij jezelf of bij andere mensen. Het is fijn te weten dat je deze eigenschappen ook aan kunt leren om veerkrachtiger te worden. In deze blog gaan we daar verder op in. Maar eerst gaan we kijken naar de oorzaken van minder veerkracht.

 

Oorzaken van minder veerkracht

 

Net als een veer die gebruikt wordt moet de belastbaarheid kloppen voor de beste veerkracht. Overbelast je de veer dan kan hij niet terugveren en rekt hij teveel uit.

Hier zijn een aantal voorbeelden van oorzaken van minder veerkracht:

Uit balans

Balans houden tussen inspanning en ontspanning, en de juiste belastbaarheid of draagkracht zijn dus belangrijk. Heb jij dit uit balans dan kan je niet meer terugveren en zal je uitputting, stress- of burn-out gerelateerde klachten ervaren.

Trauma

Veel oorzaken zijn trauma-gerelateerd. Vaak al vanuit de vroege jeugd ervaren we bijvoorbeeld situaties die zijn imprints achterlaten. Hierdoor kan ons autonome zenuwstelsel ontregeld raken. Het kan dat we daardoor veel sneller gestresst raken en dus niet meer zo veerkrachtig zijn.

 

Slechte selfcare

Als je ongezond eet, weinig beweegt etc etc, gaat je energie omlaag en word je minder veerkrachtig. In een coachingstraject gaan we daarom ook altijd eerst aan de slag met een goede basis selfcare.

 

Verkeerde omgeving

Een omgeving zoals een vriendengroep of je collega’s waarin niemand veerkrachtig is en jij niet ondersteund wordt is niet bevorderlijk voor jouzelf. Ook energetisch word je hierin omlaag getrokken.

 

Niet helpende patronen

Als jijzelf bepaalde patronen hebt waardoor je stress ervaart of minder veerkrachtig bent dan is het goed om dit ook aan te pakken. Denk aan té perfectionistisch, een té hoog verantwoordelijkheidsgevoel, pleasegedrag, weinig autonomie, tot het uiterste gaan om jezelf te bewijzen, onzekerheid, faalangst, controlebehoefte etc. Schakel hiervoor een coach in die jou kan spiegelen en helpen je patronen te doorbreken.

 

 

veerkracht

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Veerkrachtiger worden: wat kan je zelf doen

Wat kan je zelf doen om veerkrachtiger te worden? Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf al kan doen. De 11 beste tips om zelf meer veerkracht te ontwikkelen:

 

1. Zorg heel goed voor jezelf (basis goede selfcare)

2. Leer te relativeren

3. Heb humor en lach ook op een gezonde manier om jezelf

4. Ken jezelf met je kwaliteiten en valkuilen

5. Neem afstand en zoom eens uit

6. Neem de regie. Ben de leider van jouw leven in plaats van dat het leven jou lijdt.

7. Zorg voor goede balans. Ontspanning en vakanties heb je nodig!

8. Verbind je met anderen. Je hoeft het niet alleen te doen.

9. Heb jezelf lief en accepteer jezelf.

10. Vergeef snel. Blijf niet hangen in het verleden.

11. Je leeft maar 1 keer. Maak er je mooiste leven van en geniet.

 

Veerkrachtiger worden met hulp van een coach

Wil je toch liever veerkrachtiger worden met hulp van een coach dan zijn dit de dingen waar je aan zou kunnen werken.

  • Je coach is jouw stok achter de deur om de goede selfcare te (blijven) doen
  • Een coach spiegelt en confronteert jou met de dingen je liever niet ziet van jezelf
  • Met bijvoorbeeld EFT en opstellingen kan je diepe onderliggende oorzaken en patronen blijvend oplossen
  • Een coach weet wat wel en niet werkt en helpt je sneller door het proces te komen
  • Door het coachingstraject creëer je tijd voor jezelf om bewust te werken aan het veerkrachtiger worden. Anders leefde je gewoon de waan van de dag.
  • Met wandelcoaching ben je al meteen in beweging en in de natuur. Het is veel vrijer en minder confronterend dan in een kamertje tegenover iemand
  • Een coach is een professional die precies weet wat te doen om jouw veerkracht te ontwikkelen

 

Zelf aan de slag

Natuurlijk kun je met behulp van dit blog eerst zelf aan de slag. Het reikt te ver om de technieken hier verder uit te leggen, daar zijn ze niet voor bedoelt. De stap naar coaching is vaak erg moedig. Mensen ervaren vaak een drempel en blijven te lang aanmodderen met zelfhulptechnieken. Mijn ervaring is dat het alleen maar erger wordt. Hoe langer het duurt, hoe meer je erin zakt.

 

Neem contact op voor een adviesgesprek!

Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in de agenda.
Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Vriendschap die blijft: hoe echte vrienden herkent en koestert

In dit blog deel ik mijn inzichten over wat vriendschap écht betekent, echte vriendschap herkennen, hoe je sterke vriendschappen kunt opbouwen en onderhouden, en hoe je omgaat met afwijzing en het uit elkaar groeien van relaties. Want vriendschap is als een boom: met...

Loslaten, wat jij vasthoudt houdt jou vast

Allemaal makkelijk gezegd, “je moet het gewoon loslaten”. Herken je dat? In jouw eigen leven of dat van anderen? Of wordt het wel eens tegen je gezegd?En vind jij ook dat dat soms helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt? Controle loslaten De controle loslaten…en...

Zinvolle tijdsbesteding tijdens een burn-out

Tijdens een burn-out komt je leven plotseling tot stilstand. Waar je eerder je dagen misschien vol activiteiten had, sta je nu voor de uitdaging om opnieuw invulling te geven aan je tijd – maar dan op een manier die helpt bij herstel en niet direct energie vraagt....

Meer zelfvertrouwen door praktische oefeningen

In deze blog deel ik een aantal praktische oefeningen met je over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Na het lezen van de blog kun je hier meteen mee aan de slag. De oefeningen zijn makkelijk uit te voeren en heel effectief. Ervaar jij dat je soms een gebrek aan...

Energie-management is het nieuwe tijdmanagement

Energiemanagement is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. "Manage your energy, not your time" is het veel gehoorde uitspraak. Als je energie hoog is krijg je namelijk meer gedaan én ervaar je meer voldoening. En als je energie laag is, dan komt er niks...

Een gezonde leefstijl om beter met stress om te kunnen gaan

Een gezonde leefstijl hebben gaat je zéker helpen om beter met stress om te kunnen gaan. Goed en genoeg slapen, gezonde voeding, veel beweging, ontspanning en een goede mindset zijn een belangrijke basis. Helaas hebben veel mensen niet echt een gezonde leefstijl. Dit...

Stevig staan in plaats van meebewegen

Wil jij stevig leren staan, vanuit zelfvertrouwen communiceren en handelen vanuit wat voor jou belangrijk is? Vind je het moeilijk om je ruimte in te nemen en pas je je steeds aan? Cijfer je jezelf net wat te vaak weg? Pas je je aan om de vrede te bewaren? Of ga je...

Trots op jezelf zijn, gewoon, omdat dat mag!

Trots op jezelf zijn wordt makkelijk geassocieerd met arrogant zijn, naast je schoenen lopen of over het paard getild zijn. "Zo, die .. vindt zichzelf nogal wat" hoor ik dan zeggen. Interessant is dat, wanneer iemand meer eigenwaarde ontwikkelt of je steekt met je...

De reis van hoofd naar hart

Jaren geleden zat ik helemaal vast in mijn hoofd. Ik deed alles vanuit mijn hoofd, vanuit mijn denken. Piekeren, malen, alle mogelijke scenario's doorredeneren, dat was heel normaal voor mij. Ik was mij niet bewust dat er een andere manier is. Mijn hoofd was mijn...

Een burn-out is confronterend maar heeft mij positief veranderd

Rick van Gils was op een avond in de werkplaats van zijn bedrijf van Gils Haardhout in Helmond aan het werk, toen het ineens zwart voor zijn ogen werd. En toen raakte de energieke vader van 2 jonge kinderen, die zich in tien jaar tijd nog nooit ziek had gemeld, in een...
Hoe kan ik je helpen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang gratis het ebook met de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

You have Successfully Subscribed!