Ben jij snel afgeleid, vergeetachtig en extra gevoelig voor negatieve emoties? Dat is een signaal dat je te lang te veel stress of spanning hebt gehad. Jouw hersenen hebben niet genoeg rust gehad om te herstellen en functioneren daardoor minder goed. In dit blog leg ik jou uit hoe je structureel meer rust en ontspanning kunt inbouwen. Ook al vraagt je werk veel van je, het is effectiever om zo nu en dan echt te ontspannen. Wanneer je dit goed doet krijg je namelijk ook meer energie en focus.

Geen tijd voor hobby’s en sport

Er zijn zoveel leuke hobby’s, sporten en andere mogelijkheden om te ontspannen. Toch merk ik in de praktijk dat ontzettend veel mensen hun werk zó leuk vinden dat ze eigenlijk weinig tot niet toekomen aan tijd voor zichzelf. Je kent het wel. Je geeft al je passie en energie aan het werk dat je zo leuk vindt. Zo gedreven en toegewijd ben je aan het werk dat je doet. Avonden lang ga je door. Op dopamine, adrenaline, en wilskracht. En je krijgt ook energie van wat je doet. Maar omdat je jouw hersenen geen rust gunt, wordt je mentaal moe. En het zal je verbazen hoeveel mensen deze mentale moeheid en stress voor lange tijd kunnen negeren.

Jezelf kwijtraken

Doorgaan en doorgaan, zonder te ontspannen. Veel mensen houden het jarenlang vol. Totdat de eerste signalen van een burn-out aan de oppervlakte komen. Hartkloppingen, een hoge ademhaling, slapeloosheid, een malend hoofd en lusteloosheid. En als je écht te ver bent gegaan: uitval van ledematen (zelf kon ik geen tijdschrift meer doorbladeren), wazig zien, alcohol nodig hebben om te kunnen ontspannen. Huilen om niets, snel boos worden.

Ik zie in de praktijk veel mensen met deze klachten. Ze gunnen zichzelf de ontspanning niet en blijven de druk op hun lichaam en geest maar opvoeren. Met als gevolg dat ze het contact met hun lichaam en met zichzelf kwijtraken. Niet meer zo goed weten wie ze zijn. Met als gevolg een burn-out. En wie daarin belandt, móet wel stoppen. En opnieuw contact maken met zichzelf.

Ik kan niet stoppen, ik verdien het niet

Opnieuw contact maken met jezelf als je burn-out bent, is alleen zo makkelijk nog niet. Je moet van ver komen. Vooral voor degenen die zo ontzettend sterk zijn, perfectionistisch of die op een andere manier tot de risicogroep behoren voor mensen die unstoppable zijn. Wanneer je een burn-out hebt, dan heb je lang je grenzen niet aangevoeld. Het was altijd maar doorgaan, vaak ook met een opgewonden gevoel van dopamine en adrenaline. Alle signalen van het lichaam negerend.

Tijdens een coachingstraject ga ik bij een burn-out dieper in op de échte oorzaak van jouw stress. Eigenlijk is er altijd wel een reden waarom je altijd maar doorgaat. Natuurlijk kan werken echt heel leuk zijn, maar het kan ook een excuus zijn. Bijvoorbeeld omdat je diep van binnen denkt dat je de tijd voor sport en hobby’s niet verdiend. Of dat je niet goed genoeg bent, en zo hard werkt om aan jezelf het tegendeel te bewijzen. Of omdat je denkt: goed voor mijzelf zorgen? Dat ben ik helemaal niet waard.

Tijdens coachingsgesprekken komen we er altijd achter wat deze diepe overtuiging bij jou is. Dat is voor zoveel mensen echt een eye-opener! Daarna wordt het makkelijker om te ontspannen en ga je automatisch beter voor jezelf te zorgen. Ook op de momenten dat het erg druk is op je werk, of dat je weer vervalt in oude patronen.

Uit het hoofd, in je lijf

Er was een tijd dat ik helemaal niet kon ontspannen. Ik was alleen maar bezig met mijn werk, de kinderen en we zaten ook nog eens middenin een verhuizing. Totdat ik op was en niet eens meer een tijdschrift kon doorbladeren. Inmiddels heb ik voor mijzelf leren zorgen. Heb geleerd om uit mijn hoofd te komen en meer contact te maken met mijzelf. Ook al heb ik veel coachingsgesprekken per week, ik maak altijd tijd voor mijn hobby’s en momenten van ontspanning.

Eigenlijk bestaat mijn week uit veel momenten van ontspanning. Ik ontspan door mooie gesprekken met vriendinnen, spelletjesavonden (Katan!), in bad gaan, wandelen en lezen. Waar ik ook erg van geniet is in de moestuin werken of zelf mijn eigen verzorgingsproducten maken. Mijn man vind het juist heel lekker om toch nog mentaal bezig te zijn, bijvoorbeeld met schaken. Over het algemeen merk ik dat iets creatiefs doen en met je handen werken voor veel mensen ontspannend werkt. Meubels maken, paardrijden, potten bakken, salsa dansen… Er zijn zoveel mooie manieren om uit je hoofd en in je lijf te komen!

 

ontspanning

Tips voor meer ontspanning

  • Maak iedere dag bewust tijd voor een ontspannende activiteit, plan het desnoods in je agenda;
  • Is het je wel eens opgevallen dat je je adem inhoudt als je iets spannends meemaakt? Deze ervaring sla je op in onderbewustzijn en in de cellen van je lichaam en je hersenen (neuro pathways). Je kunt het effect ook omdraaien: meer ontspanning voelen door ademhalingsoefeningen te doen. De app CALM kun je hiervoor goed gebruiken, of de ademhalingsoefeningen van Wim Hof;
  • Las een piekerkwartiertje in; sta jezelf toe alleen in dat kwartier te piekeren over van alles en laat het daarna los;
  • Bewegen in de natuur ontspant; na 20 minuten wandelen in de natuur voel je dit al;
  • Wissel inspanning af met ontspanning, maak hier een regelmatig ritme van. Dit zorgt voor overzicht en een opgeruimd gevoel;
  • Ga experimenteren met lummeltijd. Tijd waarin je gewoon helemaal niets doet. Hoe je dat doet vertel ik in dit blog over energiemanagement.

Meer lezen over ontspannen

Ik help je graag verder!

Heb je last van burn-out symptomen? Ken je iemand die een burn-out heeft? Uiteindelijk is een coachingstraject een groot cadeau aan jezelf, een investering waar je je hele leven wat aan hebt. Want elke crisis is een leerweg en kan tot iets moois leiden. Tot een betere connectie met jezelf en met je omgeving.

Wil je graag een persoonlijk adviesgesprek? Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.