In dit blog deel ik mijn inzichten over wat vriendschap écht betekent, echte vriendschap herkennen, hoe je sterke vriendschappen kunt opbouwen en onderhouden, en hoe je omgaat met afwijzing en het uit elkaar groeien van relaties. Want vriendschap is als een boom: met stevige wortels kan het stormen doorstaan, maar soms is het nodig om oude takken af te snoeien zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe groei. Vriendschap is een van de meest waardevolle aspecten van het leven, maar ook een van de meest kwetsbare.
Zelf heb ik meerdere persoonlijke crisissen doorgemaakt die mijn leven voorgoed hebben veranderd. Van het verlies van mijn moeder en een burn-out tot een auto-ongeluk – elke crisis bracht pijn, maar uiteindelijk ook groei en transformatie. Wat me tijdens deze uitdagingen opviel, was hoe duidelijk werd wie mijn echte vrienden waren en wie niet. Sommige vrienden bleven standvastig aan mijn zijde, terwijl anderen langzaam verdwenen. Dit is iets wat veel mensen ervaren bij grote veranderingen of moeilijke periodes in hun leven. Het verliezen van vrienden tijdens een crisis, of wanneer je groeit en transformeert, is pijnlijk, maar komt vaker voor dan je denkt.
Echte vriendschap herkennen en koesteren
Deze ervaringen hebben me geleerd hoe belangrijk het is om echte vriendschap te herkennen en te koesteren. In al deze fasen heb ik een vriend(in) verloren, maar ook nieuwe vrienden mogen verwelkomen. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, andere zijn tijdelijk. Ze komen in je leven om samen te groeien, plezier te maken, of misschien om oud karma op te lossen. En soms laat je elkaar weer los, omdat jullie paden simpelweg niet langer samenlopen. Dat loslaten kan pijnlijk zijn, maar het biedt ook ruimte voor nieuwe verbindingen.
Wat is echte vriendschap?
Als het moeilijk wordt, leer je je echte vrienden kennen.
Vriendschappen worden getest door:
- Ruzie of onenigheid
- Persoonlijke crisissen zoals scheiding, ontslag, burn-out, ziekte of verlies
- Stress en tijdgebrek
- Fysieke afstand
- Persoonlijke transformaties
Als de wortels sterk zijn, kan de vriendschap deze uitdagingen doorstaan. Juist in moeilijke tijden zie je wie er blijft, luistert en je accepteert zoals je bent. Soms heb je niets meer te geven en kunnen anderen niets meer halen – op dat moment wordt duidelijk wat echt is.
De wortels van vriendschap
Hoe sterk een vriendschap is, hangt af van de diepte van de wortels, de fundering. Een goed, diep en breed wortelstelsel kan veel verdragen en is bestand tegen stormen. Maar waaruit bestaat zo’n fundering?
- Gedeelde waarden en interesses – Bijvoorbeeld respect, loyaliteit, en gezamenlijke hobby’s zoals wandelen of sporten.
- Duur en intensiteit van de relatie – Hoeveel hebben jullie al samen meegemaakt? Een nieuwe vriendschap is kwetsbaarder dan een jarenlange band.
- Emotionele volwassenheid en bagage – Hoe goed kan iemand omgaan met triggers en oude wonden? Zijn er onverwerkte zaken zoals pesten of hechtingsproblemen die een gezonde dynamiek in de weg staan?
- Behoeften en timing – Soms matchen behoeften gewoon niet. “Op een ander moment, andere plaats, ander leven, waren we misschien beste vrienden geweest.”
- Onvoorwaardelijkheid – Echte vriendschap, net als ware liefde, is onvoorwaardelijk. Toch kan het betekenen dat je uit elkaar gaat als jouw grenzen of waarden worden aangetast.
- Soort vriendschap – Sommige vriendschappen zijn oppervlakkiger en voorwaardelijker, en dat is ook prima. Je deelt een activiteit zoals tennissen en meer hoeft het niet te zijn.
Is deze fundering aanwezig dan kun je hieraan echte vriendschap herkennen. Soms zijn vriendschappen als rozen. Als ze niet gevoed worden dan verwelken ze blaadje voor blaadje. Maar krijgt de roos voeding, licht en water en heeft hij sterke wortels, dan komt de roos iedere keer terug en zal steeds mooier en uitbundiger bloeien.
De pijn van afwijzing
Het is pijnlijk als collega’s, vrienden of familie afstand nemen wanneer je ziek bent of door een moeilijke periode gaat. Zeker bij onzichtbare ziektes zoals burn-out is er vaak weinig begrip.
Het gevoel niet goed genoeg te zijn kan oude pijn activeren, zoals herinneringen aan afwijzing in de jeugd of eerdere relaties. Dit kan leiden tot defensief gedrag, boosheid of juist afstand nemen, wat vaak tot miscommunicatie en het einde van een vriendschap leidt. Mensen voelen zich dan gekwetst en trekken zich terug, terwijl een open gesprek juist helend zou kunnen werken.
Hoe je er echt kunt zijn in vriendschap
Bekijk bijvoorbeeld de bekende video van Brené Brown over dit onderwerp. Dit laat het verschil zien tussen empathie en sympathie.
Breuk in vertrouwen
Afwijzing voelt als een breuk in vertrouwen, maar kan ook een kans zijn om te reflecteren. Wie bleef er voor je staan? En welke verbindingen waren misschien niet zo sterk als je dacht? Het kan pijnlijk zijn, maar helpt ook om je energie te richten op de relaties die er écht toe doen.
En soms ontstaat er hierdoor een natuurlijke scheiding. Wat aanvankelijk voelt als afwijzing, kan in werkelijkheid een teken zijn dat jullie simpelweg uit elkaar zijn gegroeid. Dit proces van uit elkaar groeien is vaak verwarrend, omdat het niet altijd voortkomt uit onwil, maar eerder uit verschillende behoeften en levensfases.
Uit elkaar groeien
Het leven is een reis van groei en ontwikkeling. Soms betekent dit dat je uit elkaar groeit. Dan matchen jullie behoeften en verlangens niet meer en laat je elkaar in liefde los. Dat voelt vaak goed voor beide partijen, omdat jullie weten dat het tijd is om ieder een eigen pad te volgen.
Bij echte vriendschap gebeurt dit minder snel. Die band is vaak zo sterk dat wederzijdse empathie, respect, loyaliteit en vertrouwen ervoor zorgen dat jullie elkaar blijven vinden – zelfs na een periode van afstand.
Soms groeien vriendschappen echter scheef, waarbij de een meer geeft dan de ander. Dit kan op den duur tot scheurtjes leiden. Eerlijkheid en communicatie zijn hierin cruciaal. Het loslaten van een vriend betekent niet dat er geen liefde meer is – het betekent simpelweg dat jullie op dat moment niet meer bij elkaar passen.
Koester echte vriendschappen
Echte vrienden heb je voor het leven. Ze zijn er door dik en dun, tijdens stormen en zonnige dagen. Ze accepteren je zoals je bent en houden van je, ook als je verandert. Dit soort vriendschappen zijn zeldzaam en waardevol.
Hoe herken je zo’n vriendschap? Een echte vriend is iemand die je steunt zonder oordeel, ook wanneer je fouten maakt. Ze luisteren oprecht, zonder de behoefte om altijd advies te geven. Ze maken tijd voor je, zelfs als ze het druk hebben, en je kunt altijd op hen rekenen. Voorbeelden zijn vrienden die je helpen verhuizen, klaarstaan in een crisissituatie of simpelweg een luisterend oor bieden als je het nodig hebt.
Koester ze. Want hoewel je veel mensen in je leven zult ontmoeten, zijn er maar een paar die je echte vrienden kunt noemen. Neem de tijd om hen te laten weten hoe belangrijk ze voor je zijn. Geef waardering, tijd en energie aan de relaties die echt waardevol zijn.
“Een op liefde gebaseerde vriendschap zal blijven bestaan.”
– Linda Hoogendoorn
Wil jij hier eens over praten of heb je vragen? Je mag altijd een vrijblijvende kennismaking inplannen!
Ik hoop je gauw te spreken of te zien.
Vriendschappelijke groet, Linda
Neem contact op voor een adviesgesprek!
Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!
Je kunt meteen inplannen in de agenda.
Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.
Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.
Recente reacties