Waarom is nee zeggen eigenlijk zo moeilijk? Want nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Nee zeggen levert ons meer rust en balans op. En zorgt ervoor dat we meer dingen doen die we wel willen. Simpel toch, zou je denken? Gewoon vaker nee zeggen en alles is opgelost. Toch is dit voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. En misschien is het ook wel egoïstisch om heel vaak nee te zeggen. We moeten het met elkaar doen, toch? Als iedereen nee gaat zeggen tegen de rotklusjes, wie doe het dan wel?  Je kunt immers niet alleen maar de leuke dingen doen. Je ziet het, tijd om hier in een blog eens wat dieper op in te gaan.

 

Nee zeggen is niet lief

Misschien wel de belangrijkste reden dat we liever geen nee zeggen is het brave jongetjes en meisjessyndroom. We willen allemaal graag aardig gevonden worden. En als je vaak nee zegt, voelt het alsof dat niet aardig is. Vanuit de evolutie zijn wij sociale dieren. We leven in groepen met elkaar. Een groep beschermt je tegen gevaar van buitenaf. Het is dus van levensbelang om bij de groep te horen. Natuurlijk heb je altijd wel een paar dappere outcasts, maar de meesten kiezen toch voor de veiligheid van de groep.

Daarnaast hebben we vanuit onze opvoeding behoorlijk wat conditionering meegekregen. Dank u wel en alstublieft zeggen, beleefd zijn, je aan de regels houden, je best doen en vriendelijk zijn. Dat zijn ook de geldende normen in onze maatschappij. Niet met volle mond praten, niet smakken, je bord leeg eten, aan tafel blijven zitten en ga zo maar door. Het is onze etiquette en het wordt heel normaal gevonden. Wijk je af van de norm? Dan hoor je niet bij de groep en sta je dus alleen.

 

Afwijken van de norm

 

De mensen die afwijken van de norm vormen vaak samen ook weer een groep. Zo krijg je hele verschillende groepen met allemaal net wat afwijkende normen. Het zorgt voor kleur en authenticiteit. Hier sta ik voor, en dit is wat ik belangrijk vind. Hier is niks mis mee en het bevordert de diversiteit. Het gaat pas mis als je voelt dat je nee wilt zeggen terwijl dat niet kan in jouw groep. Als je weet dat je dan wordt afgewezen of jouw gedrag wordt afgekeurd omdat het niet zo hoort binnen deze groep. Ook willen we vaak de ander niet teleurstellen en passen ons daarom aan.

 

je eigen weg gaan

Je eigen weg gaan

 

Het vraagt dus best wel wat innerlijke kracht om je eigen weg te gaan. En dan bedoel ik niet als mensen van jou gewend zijn dat je dat doet maar juist als mensen dat niet gewend zijn. Als je altijd al de rebel, de outcast, het zwarte schaap of de dwarsligger bent is dat de plek die jij hebt binnen de groep. Als jij altijd al je eigen weg gaat is dat hartstikke fijn en heb je waarschijnlijk ook geen moeite om nee te zeggen.

Als je je eigen weg wilt gaan binnen een groep waarbij je dan zou gaan afwijken van de norm dan is dat een stuk lastiger. Want dan ga je opvallen en gaan mensen er iets van vinden. Als jij ineens nee gaat zeggen terwijl je daarvoor altijd ja zei dan brengt dat iets teweeg. Een verandering waar andere mensen ook weer aan moeten wennen. Je wordt opnieuw beoordeeld binnen de groep en er wordt bepaald of je er nog bij hoort. Dit gaat natuurlijk allemaal niet zo bewust, dit zijn vaak hele onbewust groepsprocessen. Die het lastig maken om nee te gaan zeggen of iets anders te gaan doen.

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Nee zeggen is een risico

 

Het groepsproces maakt het zo moeilijk om nee te zeggen. De oordelen en meningen van anderen. Het risico om buiten de groep te vallen. Vaak passen we ons daarom maar aan. En gaan we niet helemaal onze eigen weg. De vraag is niet zozeer of jij je aan moet passen maar meer of de omgeving voldoende bij je past. Als we kijken naar voorbeelden uit de natuur, groeit een bloem ook niet goed op schrale grond. Planten groeien naar het licht toe omdat ze dat nodig hebben om te overleven. Ze kunnen overleven in de juiste omgeving. Met voldoende licht, water en voeding. Ze zijn in staat om zich aan te passen, je hebt vast wel eens een boom gezien die scheef gegroeid is. Een boom kan wel buigen maar niet barsten. Als dat gebeurt knikt hij om en sterft die tak af.

In de natuur groeien planten het best als ze in de perfecte omgeving voor hun staan. Dan groeien ze uitbundig en het mooiste. Jij groeit ook het beste in een goede omgeving, die bij jou past. Waarin jij jezelf kunt zijn en ook nee kunt zeggen, zonder consequenties. Waarin jij jouw talenten inzet en jouw eigen weg kunt volgen. Echter iedere sterke plant heeft ook uitdagingen gekend. Periodes van droogte, of een storm. Deze plant heeft zich aangepast, met de groep en is zo nog sterker geworden.

 

Indicatoren wanneer je nee zou moeten zeggen

 

Hieronder zal ik een lijst met indicatoren opsommen wanneer nee zeggen logisch is maar ik zal ook de twijfelgebieden meenemen.

  • Je voelt een duidelijke nee
  • Je weet dat je iets niet wilt doen
  • Het stroomt niet, er komen steeds meer obstakels
  • Je lichaam geeft aan dat je rust nodig hebt
  • Het druist in tegen je waarden, je geweten speelt op
  • Er “klopt iets niet” en jij voelt dit aan

Deze lijst is, zoals je ziet, grotendeels gebaseerd op je intuïtie, je onderbuikgevoel. Angst staat er niet in, bewust. Vaak verwarren we vermijding en angst met onze intuïtie of onderbuikgevoel. Het is makkelijk om als excuus te gebruiken om nee te zeggen.

Nee zeggen heeft veel meer te maken met authenticiteit, leiderschap en autonomie. Om op eigen-wijze jouw pad te bewandelen volgens jouw waarden, onafhankelijk van wat anderen daar van denken. Door trouw te zijn aan jezelf.

 

Authenticiteit

 

Authenticiteit, leiderschap en autonomie

 

De mensen die dit hebben ontwikkeld, die dit leven, die dit ZIJN kunnen makkelijker nee zeggen tegen wat niet goed voelt. Zij hebben geleerd om trouw te zijn aan zichzelf. Om duidelijke keuzes te maken, prioriteiten te stellen, de regie te nemen over leven en werk. Nee zeggen doe je vanuit je hart, niet vanuit je hoofd. Het is een keuze uit liefde, dit kan zijn voor jezelf of voor de ander. Nee zeggen is dus niet egoïstisch of egocentrisch, het is liefde. Door trouw te zijn aan jezelf, lever je de grootste waarde aan de wereld.

Het vraagt een bepaalde mate van zelfinzicht en zelfkennis, weten wat je wilt. Enkel dan voorkom je dat je hoofd je hart vertroebeld. Diep van binnen heb je alle antwoorden maar je moet er wel contact mee weten te maken. Diep van binnen voel je een nee of een ja. Leiderschap komt ook vanuit het hart. Een goede leider luistert naar het innerlijk weten.

 

Technieken om nee te leren zeggen

 

Vanuit onze conditionering, het systeem waar we in leven en onze opvoeding hebben we vaak niet goed geleerd hoe we nee zeggen. Daarom zal ik hieronder een aantal technieken beschrijven waarmee je nee kunt zeggen.

 

  • Het spijt me dat ik er niet bij kan zijn. Ik voel dat ik op dit moment echt even rust moet nemen. Ik hoop dat je dat begrijpt.
  • Het voelt nog niet goed voor me. Op dit moment wil ik dit nog niet doen.
  • Nee, dat ga ik niet doen. Het komt me nu niet uit.
  • Dit past niet bij me, ik kan beter dat en dat doen.
  • Graag een andere keer, ik heb er nu geen ruimte voor.
  • Dat is iets wat ik echt niet wil doen, je kan beter iemand anders vragen.
  • Ik heb gemerkt dat ik veel beter ben in dat en dat, je kunt me beter daarop inzetten.
  • Nee
  • Helaas, volgende keer misschien.
  • Als je wilt dat dit project echt slaagt,  zou je me dat en dat moeten laten doen, daar krijg ik echt energie van.
  • Ik zou liever iets anders doen wat beter bij mij past. Kun je iemand anders vragen?
  • Ik snap dat het lastig is en dat je mij vraagt, het komt me alleen echt niet uit. Volgende keer help ik je graag.

 

A new way of living

 

Het is mijn missie om iedereen te helpen met een nieuwe manier van leven. Een leven waarin jij de regisseur bent van jouw leven. Waarin je jezelf kunt zijn, en écht de regie hebt. Dat nee zeggen geen probleem voor je is. Benieuwd hoe je daarmee kunt starten? Kijk dan eens naar mijn Vitaliteitsprogramma A new way of living. Dit is het meest complete en inspirerende vitaliteitsprogramma bij onrust, stress en burn-out. Het vergroot jouw authenticiteit, leiderschap en autonomie. Je kunt dit programma online volgen, of gecombineerd met wandelcoaching met mij in het bos in Waalwijk

Neem contact op voor een adviesgesprek!

Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in de agenda.
Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Vriendschap die blijft: hoe echte vrienden herkent en koestert

In dit blog deel ik mijn inzichten over wat vriendschap écht betekent, echte vriendschap herkennen, hoe je sterke vriendschappen kunt opbouwen en onderhouden, en hoe je omgaat met afwijzing en het uit elkaar groeien van relaties. Want vriendschap is als een boom: met...

Loslaten, wat jij vasthoudt houdt jou vast

Allemaal makkelijk gezegd, “je moet het gewoon loslaten”. Herken je dat? In jouw eigen leven of dat van anderen? Of wordt het wel eens tegen je gezegd?En vind jij ook dat dat soms helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt? Controle loslaten De controle loslaten…en...

Zinvolle tijdsbesteding tijdens een burn-out

Tijdens een burn-out komt je leven plotseling tot stilstand. Waar je eerder je dagen misschien vol activiteiten had, sta je nu voor de uitdaging om opnieuw invulling te geven aan je tijd – maar dan op een manier die helpt bij herstel en niet direct energie vraagt....

Meer zelfvertrouwen door praktische oefeningen

In deze blog deel ik een aantal praktische oefeningen met je over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Na het lezen van de blog kun je hier meteen mee aan de slag. De oefeningen zijn makkelijk uit te voeren en heel effectief. Ervaar jij dat je soms een gebrek aan...

Energie-management is het nieuwe tijdmanagement

Energiemanagement is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. "Manage your energy, not your time" is het veel gehoorde uitspraak. Als je energie hoog is krijg je namelijk meer gedaan én ervaar je meer voldoening. En als je energie laag is, dan komt er niks...

Een gezonde leefstijl om beter met stress om te kunnen gaan

Een gezonde leefstijl hebben gaat je zéker helpen om beter met stress om te kunnen gaan. Goed en genoeg slapen, gezonde voeding, veel beweging, ontspanning en een goede mindset zijn een belangrijke basis. Helaas hebben veel mensen niet echt een gezonde leefstijl. Dit...

Stevig staan in plaats van meebewegen

Wil jij stevig leren staan, vanuit zelfvertrouwen communiceren en handelen vanuit wat voor jou belangrijk is? Vind je het moeilijk om je ruimte in te nemen en pas je je steeds aan? Cijfer je jezelf net wat te vaak weg? Pas je je aan om de vrede te bewaren? Of ga je...

Trots op jezelf zijn, gewoon, omdat dat mag!

Trots op jezelf zijn wordt makkelijk geassocieerd met arrogant zijn, naast je schoenen lopen of over het paard getild zijn. "Zo, die .. vindt zichzelf nogal wat" hoor ik dan zeggen. Interessant is dat, wanneer iemand meer eigenwaarde ontwikkelt of je steekt met je...

Veerkrachtiger worden, hoe doe je dat?

Veerkrachtiger worden kan je helpen om beter met de moeilijke dingen in het leven om te gaan. Je kunt de klappen van het leven beter opvangen en veert weer terug omhoog. Je herstelt sneller dan iemand die niet zo veerkrachtig is. Veerkrachtiger worden werkt door op...

De reis van hoofd naar hart

Jaren geleden zat ik helemaal vast in mijn hoofd. Ik deed alles vanuit mijn hoofd, vanuit mijn denken. Piekeren, malen, alle mogelijke scenario's doorredeneren, dat was heel normaal voor mij. Ik was mij niet bewust dat er een andere manier is. Mijn hoofd was mijn...
Hoe kan ik je helpen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang gratis het ebook met de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

You have Successfully Subscribed!