Wat heeft het allemaal voor zin? Die vraag kan door je hoofd spelen als door een burn-out tot niets meer in staat bent, en je lusteloos en oververmoeid voelt. Bij een burn-out is je zingeving helemaal weg omdat je batterij zo leeg is dat alles teveel is. Je hebt dan vaak veel sombere gedachten en ziet het nut, de zin, van niks meer in. Dit is ook zo bij depressie of bore-out. Wat is zingeving en hoe kun je het weer terugvinden bij een burn-out? In dit blog vertel ik jou daar meer over. 

 

Zingeving: wat is het precies?

 

Ik versta onder zingeving dat dat wat jij doet betekenis voor je heeft. Dat je het gevoel hebt dat het zin heeft wat je doet, dat je bijdraagt aan iets wat waardevol is. Dat kan zijn dat je, zoals ik als coach, mensen uit een burn-out helpt. En hen helpt om meer bewustwording te krijgen. Zingeving heeft te maken met je passie volgen, je hart volgen, je kernwaarden, je missie en je bezieling. Hoe meer je bezig bent met zingeving (SQ) hoe gelukkiger je je voelt. Dat hoeft niet per se heel groot te zijn, geen wereldse missie. Als jij dat wat je doet maar belangrijk vindt en daar jouw geluk uit haalt.

 

De gouden kooi

 

Wat ik veel tegenkom in de praktijk is de gouden kooi. Of noem het een gouden ketting. Iemand ervaart stress, druk en weinig zingeving in het werk. Maar blijft bij een werkgever omdat het daar zo goed is geregeld qua voorwaarden, qua salaris of verworven vrijheden. Je weet dan wel dat het werk je niet meer de zingeving geeft die je wilt, maar de rest is goed, dus waarom zou je gaan?

Een andere reden voor gebrek aan zingeving is een reorganisatie. Waarbij je ineens in een positie komt waarin je vastzit in regeltjes en structuren die niet bij ze passen. Zelf heb ik dit ook ervaren in mijn vorige werk, waarin ik veel meer administratief moest gaan werken terwijl dat niet bij mij past. Maar het kan ook zijn dat überhaupt het werk dat je doet niet bij je past. Of je partner, of je levensstijl. Ik kom dan ook wel eens bore-outs tegen, dat je te weinig uitgedaagd wordt op de voor jou juiste gebieden.

Het speelt ook bij ondernemers. Zo kom ik in de praktijk vaak tegen dat ze een bedrijf hebben opgebouwd die, ondanks dat deze erg succesvol is, geen energie meer geeft. Of de rol die een ondernemer in het bedrijf speelt niet (meer) past. In dat geval gaat het om een eigen gecreëerde gouden kooi, die nog lastiger te verlaten is.

 

Op zoek naar jouw kernwaarden

 

Wat vind jij écht belangrijk?

Als je antwoord hebt op die vraag, dan kun je daar meer op gaan sturen. Zowel op je werk, als privé.

Neem als voorbeeld je kernwaarden. Als die zijn duurzaamheid, plezier en respect, dan zijn dit de waarden waar jij aan toegewijd bent. Waarden die jij belangrijk vindt, en waar je je graag voor inzet. Als dat terugkomt in je werk, dan ben je bezig met jouw werkgeluk. Werkgeluk en zingeving gaan dus heel erg over wie jij bent, wat je wilt en wat jij belangrijk vindt.

Een voorbeeld.

Ik coachte een leraar basisschool die in een burn-out zat. Hij was altijd aan het werk, stond voor iedereen klaar omdat hij dat belangrijk vond. Hij was daarom altijd als eerste op zijn werk, om 8 uur, en als laatste weg. Hij wilde het zo goed doen en vond dat ook belangrijk. Maar toen we de kernwaarden opdracht gingen doen kwamen we erachter dat hij zijn gezin in waarden op 1 heeft staan, en dat hij daar nu te weinig tijd voor had. Sindsdien gaat hij op “normale tijden” werken, en staat zijn gezin weer op 1. Hij heeft daardoor meer zingeving dan hiervoor.

Weet je goed wie je bent, wat je mooiste eigenschappen zijn als jij lekker in je vel zit. Wat jij belangrijk vindt in het leven, waar je voor staat, dus je waarden. Tijdens de coachingssessies gaan wij samen op zoek naar jouw kernwaarden, zodat jij daar een gelukkig (werk)leven omheen kunt bouwen.

 

Aan de slag met zingeving bij een burn-out

 

In een coachingstraject gaan we weer op zoek naar jou, naar wie jij bent en wat jou gelukkig maakt. En door daar bewust van te worden en stappen in te gaan zetten vind je je zingeving en je werkgeluk weer. Vaak veel meer en sterker nog dan eerst.

Hierbij staan we onder andere stil bij de volgende vragen:

  • Wat wil jij bijdragen? Stel dat je terugkijkt op je leven als je 80 jaar bent, hoe wil je dan geleefd hebben?
  • Hoe maak jij de wereld een stukje mooier?
  • Wie ben jij en wat maakt jou jou, wat maakt jou uniek?
  • Wat wil jij hier, met jouw unieke zelf, bijdragen en betekenen voor een ander?
  • Wat maakt jou trots en gelukkig?

Een eerste stapje is om hier gewoon eens over na te denken, even bij stil te staan, te reflecteren.

Sta ook eens stil bij dankbaarheid. Als je dagelijks opschrijft (in je telefoon) waar je dankbaar voor bent, dan ga je dat na een tijdje overal om je heen zien. Wat je aandacht geeft, groeit. Dus je dankbaarheid groeit dan ook en dat werkt echt heel goed!!

Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen geluk, je eigen zingeving. Je kunt dit zelf creëren. Alles start met bewustwording, en een innerlijke drive om iets te veranderen.

Wil jij dit? Neem dan gerust contact met mij op voor een eerste intakegesprek.

Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

Meer lezen

Hopelijk heb je nieuwe inzichten opgedaan in dit blog over zingeving bij een burn-out. Misschien vind je deze blogs ook interessant.

 

Geloven in jezelf, zo lukt het wel

Innerlijke rust: zo pak je het aan

Gevolgen van stress: herkenbare voorbeelden uit de praktijk

Executive coaching bij burn-out

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.