Trots op jezelf zijn wordt makkelijk geassocieerd met arrogant zijn, naast je schoenen lopen of over het paard getild zijn. “Zo, die .. vindt zichzelf nogal wat” hoor ik dan zeggen. Interessant is dat, wanneer iemand meer eigenwaarde ontwikkelt of je steekt met je hoofd boven het maaiveld uit, dan krijg je dit soort opmerkingen. Ik kom het veel tegen, bij succesvolle ondernemers bijvoorbeeld, die niet “anders” willen zijn omdat ze dan niet meer in de vriendengroep horen. Hun succes verzwijgen. Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg. Hou jezelf maar klein en onopvallend. Trots op jezelf zijn, trots op jouw succes of jouw ontwikkeling, misschien wel op je looks of op je kunstwerk of project. In de topsport, fashion en kunstenaarswereld is het ook een ding. Zogauw het gaat om trots zijn lijkt het ineens iets met de buitenwereld te doen, terwijl trots zijn op jezelf iets innerlijks is. Iets positiefs is. Tijd daarom om er eens een blog aan te wijden en dit onderwerp verder te onderzoeken.

 

Trots op jezelf

Trots kan positief zijn en heeft het te maken met eigenwaarde, fierheid, bewondering, tevredenheid, voldoening, dankbaarheid, bewust zijn van jezelf, betrokkenheid en jezelf zijn. Dat is best grappig want dat zijn allemaal dingen die we in coachingstrajecten bespreken en aan werken. Na een coachingstraject kunt je dus stellen dat je een stuk trotser bent op jezelf.

Stel je eens voor dat je niet trots bent op jezelf of op een ander! Dan ervaar je dus geen of veel minder voldoening, eigenwaarde, fierheid etc. Dat lijkt mij ook niet zo gezond voor jouw energieniveau en geluksgevoel. Uit het woordenboek blijkt ook dat het al gauw hooghartig kan worden. Verheffend boven anderen.

 

Gelijkwaardigheid

 

Trots op jezelf zijn zónder je te verheffen boven een ander óf de ander op een standbeeld te plaatsen is dus hartstikke mooi. We zijn immers allemaal gelijkwaardig, dus: van gelijke waarde. Maar we zijn niet allemaal gelijk, dus: identiek. Gelijkwaardigheid in denken, voelen én handelen is dus erg belangrijk. De een is niet meer of minder waard dan de ander, we zijn allemaal even waardig. Of je nu president bent, CEO of huisvrouw of vuilnisman, we hebben allemaal een rol te vervullen en een plek in te nemen.

Zelf heb ik lange tijd opgekeken naar veel mensen. Naar directeuren, ondernemers en ook moeders waarbij het allemaal zo gemakkelijk en goed leek te gaan. In mijn ogen deden zij het allemaal beter dan ik en voelde ik bewondering. Máár ik ging mij ook slechter voelen over mijzelf, want ík kon dat niet zo. Ik was maar een … of ik kreeg dat met mijn kids niet zo voor elkaar. Als echte (ex-)perfectionist had ik er oog voor, dat wat beter kon, en ik streefde het allemaal na. Ging volledig over mijn grenzen en kon toen nog niet bereiken wat mijn ideaalbeeld leek te zijn. Ondertussen was ik ontevreden met mezelf en kleineerde ik mijzelf. Ik voelde mij niet gelijkwaardig en was klein en onopvallend. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd me gelijkwaardig te voelen aan iedereen en op een goede manier trots op mijn unieke zelf te zijn ;-).

 

Je plek innemen

 

Dat is hoe dat heet: je plek innemen. Jouw ruimte benutten. Jouw plek hier op aarde opvullen. In plaats van jezelf weg te stoppen of meer ruimte in te nemen. Gewoon blijven staan, in jouw licht. Jouw volledige licht. Jezelf helemaal ok vinden zoals je bent, met je goede en slechte eigenschappen. Blijven staan. Je hoeft alleen maar op jouw plek te blijven staan. Zonder aanpassingen, zonder pleasen, groter maken, streberigheid of perfectioneren. Je bent al perfect met al je imperfecties. Je mag trots zijn op jezelf én op de ander. Door de ander écht te zien kun je zien waar je trots op kan zijn. Je plek innemen vraagt kwetsbaarheid. Het vraagt dat je je muren laat zakken en dat je jouw ware zelf laat zien. Dat je de angst om afgewezen te worden bij je draagt, kwetsbaar en het gevoel dat je geraakt kunt worden. Echter kun je enkel geraakt worden als het je iets doet, als je jezelf accepteert kun je niet geraakt worden. Dan kun je ZIJN. Ok zijn met jezelf en ok zijn met de ander. De ander is enkel een spiegel.

 

“We don’t see things as they are, we see them as we are”

~ Anaïs Nin ~

 

kwetsbaarheid

 

Wat je zegt, ben je zelf

 

Wat je zegt, ben je zelf is op een bepaalde manier waar. Als jij een compliment geeft aan iemand anders zegt dat ook iets over jezelf. Als jij iemand arrogant of hooghartig vindt zegt dat ook iets over jezelf. Ontvang je een compliment of negatieve feedback, houd dit dan in gedachten. Een compliment is natuurlijk altijd leuk maar als iemand negatief is wordt het misschien moeilijker voor je. Je kunt je zelf altijd afvragen wie het zegt en of dit misschien eerder een spiegel voor de ander is. Ook kan er voor jou een mooie les in zitten of waardevol inzicht. Dit kadootje mag je er dan ook zeker wel uithalen. Op deze manier hoef je je nooit vervelend te voelen en kun je veerkrachtig omgaan met negatieve feedback. Dankzij onze spiegels leren en groeien we, we hebben ze dus nodig, zowel de positieve als de negatieve.

 

Een voorbeeld

 

Het ene moment kan ik prima tegen een huis waar “geleefd” wordt. Gezellig denk ik dan, en ach, dat speelgoed ruimen we straks wel weer op. Op andere momenten kan ik het helemaal niet hebben en begin ik te mopperen over het speelgoed wat overal rondslingert. Wat ik doe als ik mezelf hoor mopperen (negatieve feedback geven), is dat ik het als een spiegel gebruik. Waar is het bij mij rommelig? Oh, in mijn hoofd is het rommelig, ik heb veel gedachten en moet veel dingen doen. Dit projecteer ik naar buiten want als ik realistisch kijk dan weet ik dat ik hier normaal geen last van heb. Ik kies er dan voor om iets te doen om mijn hoofd even weer leeg te maken en dan is alles weer goed. Geen last meer van het speelgoed en ik ervaar het weer als gezellig. Dit is hoe spiegelen werkt. En dit is wat bedoelt wordt met: wat je zegt, ben je zelf.

 

Trots zijn op jezelf na een coachingstraject

 

Mensen met stress- of een burn-out, of een ander groot probleem, zijn vaak helemaal niet trots op zichzelf. Ze balen van zichzelf, ze voelen zich slecht. Soms is er schaamte maar bijna altijd is het niet-accepteren de grootste worsteling. Het opblazen of groter maken uit angst doen ze soms nog in een bepaalde omgeving. Veel vaker echter is er een terugtrekbeweging en nemen mensen helemaal hun plek niet meer in. Een gevoel van tevredenheid of bewondering is ver te zoeken. Bij een burn-out heb je het gevoel dat je hebt gefaald, dat je van je standbeeld bent gevallen, dat je niks waard bent en niet goed genoeg was. Want anders kreeg je deze klachten toch niet? Je hebt het niet goed gedaan, dat is je gevoel. Hoe sneller je kunt accepteren dat je nu eenmaal deze klachten of dit probleem hebt, hoe beter het is. Vanuit deze acceptatie kan het herstel beginnen. In een coachingstraject gaan we kijken hoe jij jouw plek weer in kunt gaan nemen. Misschien gaf je teveel energie weg, misschien was de werkdruk te hoog en vond je het moeilijk om steeds nee te zeggen. Misschien was je als een Don Quichot de boel aan het “redden” en vond je dat jij het allemaal moest oplossen. Wat het ook is, we gaan het oplossen en je ontwikkelt meer eigenwaarde. Vanuit die gelijkwaardigheid en eigenwaarde zal je in de toekomst andere keuzes maken. Je kiest meer voor jezelf, niet uit hooghartigheid of omdat je jezelf meer waard vindt, maar omdat je jezelf hetzelfde waard vindt. Omdat je je gelijkwaardig voelt. En omdat je trots op jezelf bent. En op de ander. Dat is een prettige basis voor samenwerken.

 

Trots op jezelf zijn: de beste tips

Trots zijn op jezelf heeft dus veel voordelen, daarom hier de beste tips om jouw trotse gevoel (eigenwaarde en bewondering) te vergroten. Zónder dat je daarbij naast je schoenen gaat lopen of je boven de ander plaatst.

  • Geef iedere keer tijdens lunch of avondeten iedereen aan tafel een compliment: benoem waar je bij de ander trots op bent.
  • Gebruik de spiegelmethode. Zie alles en iedereen als een spiegel en probeer het inzicht of kado daar uit te halen.
  • Zet de kracht van dankbaarheid in. Als je dankbaar kunt zijn kun je al snel ook trots zijn. Ik deel hiervoor een mooie schrijfoefening met reflectievragen die je dagelijks kunt gebruiken. Hij werkt heel goed! Stuur me even een mailtje op linda@lindahoogendoorn.nl met dankbaarheidsoefening en dan mail ik hem je.
  • Bekijk de wereld eens een poosje vanuit een bril van bewondering. Merk op hoeveel er is om trots op te zijn en te bewonderen. Dit is niet de op het standbeeld plaatsen bewondering, maar vanuit positieve gelijkwaardigheid.
  • Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje.

Veel plezier met deze tips! Ik hoop dat deze blog jouw visie op trots op jezelf zijn heeft verruimd.

 

Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op 06 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

3 + 13 =

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.