Persoonlijke drijfveren ontdekken is de eerste stap naar meer werkgeluk. Maar hoe doe je dat, werk maken of vinden waar je superveel energie van krijgt, passend bij wat jou drijft? In dit blog vertel ik hoe ik mijn (financieel) zekere baan bij de bank opgaf om coach te worden. En hoe ik nu mensen help om letterlijk werk te maken van hun passie en hoe jij dat ook kunt doen! 

 

Was werk vroeger nog primair een activiteit om brood op de plank te krijgen, vandaag de dag zien we het veel meer als activiteit om jezelf te ontwikkelen. Dat werkgeluk zo belangrijk is geworden, is natuurlijk een luxe. Toch start lang niet iedereen zijn werkdag met energieke kriebels in zijn buik. Het tegenovergestelde: veel mensen worden wakker met een knoop in hun maag en komen ‘s avonds gestrest thuis. Onlangs publiceerde ik een blog over werkgeluk, waarin werkgelukcoach Inge van der Pol haar verhaal doet. Daar kreeg ik veel leuke reacties op. Daarom zoom ik in dit blog nog iets dieper in op hoe je aan de slag kunt gaan met jouw werkgeluk.

 

Jezelf beter leren kennen

 

Wanneer je ernaar verlangt om van meer betekenis te zijn in jouw werk en leven, dan is de eerste stap jezelf beter leren kennen. Je meer bewust gaan worden van wie je bent, wat je talenten en persoonlijke drijfveren zijn. Werkgelukdeskundige Inge van de Pol van BHappy@work geeft in één van mijn blogs het advies: “Wat jij zinvol vindt, heeft veel te maken met jouw normen en waarden en jouw identiteit. Zoeken naar werkgeluk is daarom een kwestie van jezelf beter leren kennen.”

Hoe doe je dat, jezelf zo goed leren kennen dat je exact weet wat bij je past? Door jezelf vragen te stellen. En door jouw unieke  kwaliteiten te leren kennen, jouw waarden te weten (zoals vrijheid of vertrouwen) en je af te vragen waar jij nu echt trots op bent. Dit zegt heel veel over wat jij kunt en wilt geven aan de wereld.

 

Houd het simpel

 

Mijn advies: maak het niet complexer dan het is. Zorg er gewoon voor dat je steeds dichterbij jezelf komt, dat je zoveel mogelijk activiteiten kiest die goed bij jou passen. Waar je energie van krijgt, die jou goed afgaan. Hoe je dichterbij jezelf komt? Een hele mooie stap is door zoveel mogelijk oude rommel op te ruimen. Dingen die je jezelf hebt aangeleerd, maar die eigenlijk niet bij jou passen. Gedachtes, gewoontes en patronen. Vergelijk jezelf eens met een computer, die traag is geworden omdat er allemaal oude bestanden op zijn gekomen. Je kunt je computer nog wel updaten, maar de traagheid blijft omdat er nog teveel rommel op staat. Vergelijk die oude bestanden eens met jouw beperkende overtuigingen, niet functionele patronen en andere zaken die je nog in de weg zitten uit het verleden. Als je daarmee aan de slag gaat en deze opruimt, dan ga je lichter leven en wordt je steeds meer jouw authentieke zelf.

 

Zo ontdekte ik zelf mijn talenten en persoonlijke drijfveren

 

Hoe beter je jezelf kent, accepteert en bent wie je bent, hoe meer je voor de wereld kunt betekenen. Want als je dichtbij jezelf leeft, dan maak je vanzelf keuzes die écht bij jou passen. Dan kost je werk en je leven niet zoveel energie, omdat je op zoveel mogelijk gebieden kunt zijn wie je bent. En dan ga je vanzelf op de meest grote manier leven die jij kunt leven.

Misschien lees je dit en denk je: Linda, je doet alsof het allemaal heel simpel is. Het klopt dat het principe heel eenvoudig is, maar dat je soms veel dingen moet meemaken om er te komen en het te begrijpen.

Voor mij was er een burn-out voor nodig om me meer bewust te worden. Het was een groot offer, maar tegelijkertijd mijn grootste een cadeau. Toen moest ik wel tijd vrij maken om me te verdiepen in vragen als: wat mijn kwaliteiten zijn, wat zijn mijn waarden? Door zelfreflectie te doen en me bewust te worden van waar krijg ik nu energie van, ben ik weer uit de put geklommen. Natuurlijk helpt het om met een coach te praten, maar je kunt zelf nu ook al starten. Gewoon opletten waar je energie van krijgt in de dagelijkse dingen.

 

Mijn natuurtalent? Openheid en snel doordringen tot de kern

 

Na 17 jaar private banking en vermogensmanagement heb ik de switch gemaakt naar coach. Tijdens mijn tijd bij de bank moest ik al veel afstemmen op mensen: zij hadden een probleem en ik kon ze dan begeleiden. Eigenlijk deed ik toen al waar ik goed in ben, alleen wilde ik meer de diepte in met mensen. Mijn natuurtalent is namelijk openheid. Doordat ik zo´n open persoon ben, voelen mensen zich automatisch bij mij op hun gemak, waardoor ze eerder openlijk over zichzelf praten. Ik heb als ik 1-op 1 met iemand praat weinig maskers of remmingen, waardoor anderen ook makkelijker hun masker afzetten. En vertellen mensen mij wat er diep binnenin hun leeft. Mijn andere superkracht is verdieping. Ik ben altijd nieuwsgierig waar het dan écht om gaat bij iemand, wat er aan de hand is. En kan daarna heel snel naar de kern van het probleem gaan. Daardoor ontdekkingen doen bij anderen, belangrijke inzichten terugspiegelen die iemand zelf niet ziet.

Persoonlijke drijfveren

 

Be the change you want to see

 

Wees zelf de verandering die jij wilt zien in de wereld. Soms denk je dat van betekenis zijn iets is heel erg buiten jezelf. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, en dat geeft ook veel voldoening. Of het gevoel hebben van: we moeten de wereld nu écht verbeteren en daar hard voor werken. Toch denk ik dat je meer kunt bereiken als je het voor jezelf behapbaar en eenvoudig houdt. Wees gewoon de verandering die jij zelf wilt zien. Door elke dag de beste versie van jezelf te zijn. Op die manier wordt de wereld een stukje mooier en lichter omdat je zelf het goede voorbeeld bent.

Als je dat gaat doen, dan ga je niet meer vanuit ego leven en keuzes maken maar dan volg je je hart en de dingen die je vanuit je hart wilt doen. Dan doe je dat vrijwilligerswerk niet omdat dat zo goed is of lijkt, maar vanuit liefde en omdat je écht graag wilt bijdragen. Je voelt dan zelf het verschil. En anderen ook. Dat is leven vanuit passie en liefde en minder vanuit angst of zorgen.

 

Dankbaar werk doen en van betekenis zijn

 

Ik doe zelf zo enorm wat ik leuk vind. Ik had jaren geleden nooit gedacht dat dit mogelijk was. Dat ik zulk dankbaar werk mag doen en zo van betekenis kan zijn. De band die ik met mensen opbouw tijdens de wandelsessies in het bos, dat is zo bijzonder. Vanuit een kwetsbare periode in hun leven waarin ze echt in een dip zitten of echt een wending willen maken of het even niet meer zien zitten. En dat mensen aan het einde van het traject dan zeggen: ik ben écht een ander mens geworden… Dat ze gelukkiger en gezonder worden en hun hart gaan volgen. Dat ze toch die baan in loondienst durven opgeven om écht te doen wat ze leuk vinden op basis van hun persoonlijke drijfveren. Dat ze ook bij andere mensen de stress gaan herkennen. Dat ze echt op een nieuwe manier zijn gaan leven, dat ik dat heb kunnen overbrengen, dan ben ik heel erg blij. Dat is waarom ik het doe. Dat is ook de reden dat ik ooit coach wilde worden, omdat ik na mijn burn-out zo´n mooie andere manier van leven heb leren kennen. Dat gun ik andere mensen ook!

 

Ga je mee op talentenjacht en op zoek naar jouw persoonlijke drijfveren?

 

Tijdens een burn-out raak je jezelf vaak kwijt. Dan weer herontdekken waar je wél energie van krijgt, geeft heel veel herkenbaarheid. Een van de methodes die ik inzet om iemand weer bewust te maken van zijn of haar talenten is het Tweekracht spel. Omdat dit spel zo precies iemands talent weergeeft, raken mensen geëmotioneerd. Ze zeggen dan: ja, zo ben ik! Of zo was ik! Let op: ik ben geen Tweekracht gecertificeerde coach. Als je daar naar op zoek bent, laat het mij gerust weten, ik ken diverse goede coaches die de Tweekracht opleiding hebben gevolgd.

Wil jij graag jouw talenten en persoonlijke drijfveren ontdekken? Ik help jou daar graag bij. Omdat het Tweekracht-spel daar een hele snelle route naartoe is, geef ik 3 gratis ´Ontdek je talent´- intakes weg deze herfst 2021. Neemt contact met mij op door mij te bellen of door een e-mail sturen, vertel waar je nu écht naar verlangt en dan boek ik een vrijblijvend gesprek met jou in waarin we op basis van de kaarten jouw talenten gaan ontdekken.

Liefs

Linda

p.s. Nog een laatste tip. Als je denkt dat je niet financieel rond kunt komen door dat te doen wat je drijft, dan heb ik een denkertje voor je. Vaak is het niet het gebrek aan geld maar aan creativiteit om dit rond te krijgen. Wees dus creatief in het oplossen van de mitsen en maren. Je leeft één keer, maak er dan ook een mooi leven van!

Persoonlijke drijfveren

 

Meer lezen

 

Werkgeluk: start elke werkdag met energieke kriebels

Mindfull tekenen: ontspannen op een creatieve manier

Ontspanning: helemaal uit je hoofd en in je lijf

Leefstijl Selfcare Vitaliteit Waalwijk

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste blogs?

 Je kunt je hier inschrijven en dan ontvang je de informatie voortaan in je mailbox.

 

Je bent succesvol ingeschreven en ontvangt de nieuwste blogs. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.