Waarom is nee zeggen eigenlijk zo moeilijk? Want nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Nee zeggen levert ons meer rust en balans op. En zorgt ervoor dat we meer dingen doen die we wel willen. Simpel toch, zou je denken? Gewoon vaker nee zeggen en alles is opgelost. Toch is dit voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. En misschien is het ook wel egoïstisch om heel vaak nee te zeggen. We moeten het met elkaar doen, toch? Als iedereen nee gaat zeggen tegen de rotklusjes, wie doe het dan wel?  Je kunt immers niet alleen maar de leuke dingen doen. Je ziet het, tijd om hier in een blog eens wat dieper op in te gaan.

 

Nee zeggen is niet lief

Misschien wel de belangrijkste reden dat we liever geen nee zeggen is het brave jongetjes en meisjessyndroom. We willen allemaal graag aardig gevonden worden. En als je vaak nee zegt, voelt het alsof dat niet aardig is. Vanuit de evolutie zijn wij sociale dieren. We leven in groepen met elkaar. Een groep beschermt je tegen gevaar van buitenaf. Het is dus van levensbelang om bij de groep te horen. Natuurlijk heb je altijd wel een paar dappere outcasts, maar de meesten kiezen toch voor de veiligheid van de groep.

Daarnaast hebben we vanuit onze opvoeding behoorlijk wat conditionering meegekregen. Dank u wel en alstublieft zeggen, beleefd zijn, je aan de regels houden, je best doen en vriendelijk zijn. Dat zijn ook de geldende normen in onze maatschappij. Niet met volle mond praten, niet smakken, je bord leeg eten, aan tafel blijven zitten en ga zo maar door. Het is onze etiquette en het wordt heel normaal gevonden. Wijk je af van de norm? Dan hoor je niet bij de groep en sta je dus alleen.

 

Afwijken van de norm

 

De mensen die afwijken van de norm vormen vaak samen ook weer een groep. Zo krijg je hele verschillende groepen met allemaal net wat afwijkende normen. Het zorgt voor kleur en authenticiteit. Hier sta ik voor, en dit is wat ik belangrijk vind. Hier is niks mis mee en het bevordert de diversiteit. Het gaat pas mis als je voelt dat je nee wilt zeggen terwijl dat niet kan in jouw groep. Als je weet dat je dan wordt afgewezen of jouw gedrag wordt afgekeurd omdat het niet zo hoort binnen deze groep. Ook willen we vaak de ander niet teleurstellen en passen ons daarom aan.

 

je eigen weg gaan

Je eigen weg gaan

 

Het vraagt dus best wel wat innerlijke kracht om je eigen weg te gaan. En dan bedoel ik niet als mensen van jou gewend zijn dat je dat doet maar juist als mensen dat niet gewend zijn. Als je altijd al de rebel, de outcast, het zwarte schaap of de dwarsligger bent is dat de plek die jij hebt binnen de groep. Als jij altijd al je eigen weg gaat is dat hartstikke fijn en heb je waarschijnlijk ook geen moeite om nee te zeggen.

Als je je eigen weg wilt gaan binnen een groep waarbij je dan zou gaan afwijken van de norm dan is dat een stuk lastiger. Want dan ga je opvallen en gaan mensen er iets van vinden. Als jij ineens nee gaat zeggen terwijl je daarvoor altijd ja zei dan brengt dat iets teweeg. Een verandering waar andere mensen ook weer aan moeten wennen. Je wordt opnieuw beoordeeld binnen de groep en er wordt bepaald of je er nog bij hoort. Dit gaat natuurlijk allemaal niet zo bewust, dit zijn vaak hele onbewust groepsprocessen. Die het lastig maken om nee te gaan zeggen of iets anders te gaan doen.

 

Nee zeggen is een risico

 

Het groepsproces maakt het zo moeilijk om nee te zeggen. De oordelen en meningen van anderen. Het risico om buiten de groep te vallen. Vaak passen we ons daarom maar aan. En gaan we niet helemaal onze eigen weg. De vraag is niet zozeer of jij je aan moet passen maar meer of de omgeving voldoende bij je past. Als we kijken naar voorbeelden uit de natuur, groeit een bloem ook niet goed op schrale grond. Planten groeien naar het licht toe omdat ze dat nodig hebben om te overleven. Ze kunnen overleven in de juiste omgeving. Met voldoende licht, water en voeding. Ze zijn in staat om zich aan te passen, je hebt vast wel eens een boom gezien die scheef gegroeid is. Een boom kan wel buigen maar niet barsten. Als dat gebeurt knikt hij om en sterft die tak af.

In de natuur groeien planten het best als ze in de perfecte omgeving voor hun staan. Dan groeien ze uitbundig en het mooiste. Jij groeit ook het beste in een goede omgeving, die bij jou past. Waarin jij jezelf kunt zijn en ook nee kunt zeggen, zonder consequenties. Waarin jij jouw talenten inzet en jouw eigen weg kunt volgen. Echter iedere sterke plant heeft ook uitdagingen gekend. Periodes van droogte, of een storm. Deze plant heeft zich aangepast, met de groep en is zo nog sterker geworden.

 

Indicatoren wanneer je nee zou moeten zeggen

 

Hieronder zal ik een lijst met indicatoren opsommen wanneer nee zeggen logisch is maar ik zal ook de twijfelgebieden meenemen.

 • Je voelt een duidelijke nee
 • Je weet dat je iets niet wilt doen
 • Het stroomt niet, er komen steeds meer obstakels
 • Je lichaam geeft aan dat je rust nodig hebt
 • Het druist in tegen je waarden, je geweten speelt op
 • Er “klopt iets niet” en jij voelt dit aan

Deze lijst is, zoals je ziet, grotendeels gebaseerd op je intuïtie, je onderbuikgevoel. Angst staat er niet in, bewust. Vaak verwarren we vermijding en angst met onze intuïtie of onderbuikgevoel. Het is makkelijk om als excuus te gebruiken om nee te zeggen.

Nee zeggen heeft veel meer te maken met authenticiteit, leiderschap en autonomie. Om op eigen-wijze jouw pad te bewandelen volgens jouw waarden, onafhankelijk van wat anderen daar van denken. Door trouw te zijn aan jezelf.

 

Authenticiteit

 

Authenticiteit, leiderschap en autonomie

 

De mensen die dit hebben ontwikkeld, die dit leven, die dit ZIJN kunnen makkelijker nee zeggen tegen wat niet goed voelt. Zij hebben geleerd om trouw te zijn aan zichzelf. Om duidelijke keuzes te maken, prioriteiten te stellen, de regie te nemen over leven en werk. Nee zeggen doe je vanuit je hart, niet vanuit je hoofd. Het is een keuze uit liefde, dit kan zijn voor jezelf of voor de ander. Nee zeggen is dus niet egoïstisch of egocentrisch, het is liefde. Door trouw te zijn aan jezelf, lever je de grootste waarde aan de wereld.

Het vraagt een bepaalde mate van zelfinzicht en zelfkennis, weten wat je wilt. Enkel dan voorkom je dat je hoofd je hart vertroebeld. Diep van binnen heb je alle antwoorden maar je moet er wel contact mee weten te maken. Diep van binnen voel je een nee of een ja. Leiderschap komt ook vanuit het hart. Een goede leider luistert naar het innerlijk weten.

 

Technieken om nee te leren zeggen

 

Vanuit onze conditionering, het systeem waar we in leven en onze opvoeding hebben we vaak niet goed geleerd hoe we nee zeggen. Daarom zal ik hieronder een aantal technieken beschrijven waarmee je nee kunt zeggen.

 

 • Het spijt me dat ik er niet bij kan zijn. Ik voel dat ik op dit moment echt even rust moet nemen. Ik hoop dat je dat begrijpt.
 • Het voelt nog niet goed voor me. Op dit moment wil ik dit nog niet doen.
 • Nee, dat ga ik niet doen. Het komt me nu niet uit.
 • Dit past niet bij me, ik kan beter dat en dat doen.
 • Graag een andere keer, ik heb er nu geen ruimte voor.
 • Dat is iets wat ik echt niet wil doen, je kan beter iemand anders vragen.
 • Ik heb gemerkt dat ik veel beter ben in dat en dat, je kunt me beter daarop inzetten.
 • Nee
 • Helaas, volgende keer misschien.
 • Als je wilt dat dit project echt slaagt,  zou je me dat en dat moeten laten doen, daar krijg ik echt energie van.
 • Ik zou liever iets anders doen wat beter bij mij past. Kun je iemand anders vragen?
 • Ik snap dat het lastig is en dat je mij vraagt, het komt me alleen echt niet uit. Volgende keer help ik je graag.

 

A new way of living

 

Het is mijn missie om iedereen te helpen met een nieuwe manier van leven. Een leven waarin jij de regisseur bent van jouw leven. Waarin je jezelf kunt zijn, en écht de regie hebt. Dat nee zeggen geen probleem voor je is. Benieuwd hoe je daarmee kunt starten? Kijk dan eens naar mijn Vitaliteitsprogramma A new way of living. Dit is het meest complete en inspirerende vitaliteitsprogramma bij onrust, stress en burn-out. Het vergroot jouw authenticiteit, leiderschap en autonomie. Je kunt dit programma online volgen, of gecombineerd met wandelcoaching met mij in het bos in Waalwijk. Heb je hierover een vraag? Neem dan contact met mij op! Dit kan via Linda@lindahoogendoorn.nl, stuur mij gerust een mailtje.

Wil je een kennismaking inplannen om te kijken of de 1:1 coaching iets voor je is? Dat kun je meteen plannen in de agenda van Linda: agenda

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.