Tijdens een burn-out komt je leven plotseling tot stilstand. Waar je eerder je dagen misschien vol activiteiten had, sta je nu voor de uitdaging om opnieuw invulling te geven aan je tijd – maar dan op een manier die helpt bij herstel en niet direct energie vraagt. Veel mensen voelen in deze fase druk om toch “iets nuttigs” te doen, wat het herstelproces kan bemoeilijken. In mijn praktijk stellen mensen mij vaak de vraag wat een zinvolle tijdsbesteding tijdens hun burn-out is. Deze blog biedt concrete en persoonlijke tips om de dagen op een betekenisvolle en herstelbevorderende manier door te brengen.

Planner met ochtend, middag en avond schema voor burn-out herstel

Structuur of luisteren naar je gevoel?

 

Een veelgehoord advies voor een zinvolle tijdsbesteding tijdens een burn-out is om structuur aan te brengen in je dagen. Een vaste dagindeling kan rust bieden en helpt om grip te krijgen op je nieuwe situatie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het “OMA-schema” volgen: ochtend, middag en avond. Dit houdt in dat je vaste momenten inplant voor activiteiten in deze delen van de dag.

Toch is een strikte structuur niet voor iedereen de beste keuze. Tijdens een burn-out is je energie vaak erg wisselend. De ene dag voel je je misschien wat sterker, terwijl je de andere dag vooral rust nodig hebt. In plaats van jezelf vast te zetten in een schema, kun je ook kiezen voor een flexibelere aanpak. Dit betekent dat je vooral naar je gevoel luistert en in het moment beslist wat goed voor je voelt. Als je energie laag is, geef je jezelf toestemming om te rusten. Op dagen met meer energie kun je wat actiever zijn.

Luisteren naar je gevoel verdient vaak de voorkeur boven een vast schema. Het helpt je om in contact te blijven met je eigen behoeften, wat belangrijk is voor een duurzaam herstel. Hieronder volgen verschillende tips die je zowel flexibel als gestructureerd kunt toepassen, afhankelijk van wat bij je past.

 

persoon in een rustige yogahouding in een bosomgeving

  1. Rustige bewegingsoefeningen: Yoga, Tai Chi en Qigong

 

Rustige bewegingsoefeningen naast wandelen, zoals yoga, tai chi of qigong zijn ideaal om weer in contact te komen met je lichaam zonder het te overbelasten. Deze oefeningen ondersteunen zowel lichaam als geest en kunnen helpen om spanning los te laten. Ze bevorderen een diepe ademhaling en een rustige focus, wat bijdraagt aan ontspanning en herstel. Probeer bijvoorbeeld een eenvoudige yogaserie in de ochtend of een korte tai chi-sessie om je energie zachtjes in balans te brengen. Deze vormen van beweging helpen je om weer verbinding te maken met je lichaam en je bewust te worden van wat je fysiek nodig hebt. Persoonlijk doe ik veel Qi-gong oefeningen omdat ik mij altijd beter voel als ik ze heb gedaan. Ze helpen goed te voelen wat er zich in je lijf afspeelt.

 

Verse fruit klaargemaakt voor een maaltijd

  1. Gezond en ontspannen koken

 

Koken kan een heerlijke manier zijn om je tijd zinvol door te brengen. Door met verse ingrediënten een maaltijd te bereiden, besteed je aandacht aan wat je eet én aan het proces zelf. Koken biedt je de gelegenheid om rust te vinden in een activiteit die je in eigen tempo kunt uitvoeren. Veel mensen vinden het fijn om zonder druk te experimenteren in de keuken. Zie koken niet als een verplichting, maar als een kans om even alles los te laten en te genieten van het moment. Je kunt bijvoorbeeld met simpele recepten beginnen en later, als je meer energie hebt, nieuwe gerechten proberen.

 

In mijn eigen herstelperiode heb ik de vreugde van koken ook herontdekt. Uiteindelijk besloot ik zelfs om een kleine moestuin te beginnen. Het proces van zaden planten en de planten zien groeien, gaf me veel voldoening. Ik vond het prachtig om te zien hoe een zaadje zich ontwikkelde tot een jong plantje, en het gaf me iets om naar uit te kijken. Uiteindelijk kon ik deze oogst gebruiken om gezonde maaltijden mee te maken, wat me goed gevoel gaf zonder druk om productief te zijn. Tomaten, pompoenen, courgettes, kruiden, sla, echt vanalles teel ik zelf. Inmiddels heb ik zelf een kleine kas in mijn tuin.

 

hand kleurt in een kleurboek voor volwassenen

  1. Creatief bezig zijn: Kleurboeken en schilderen

 

Creatieve activiteiten kunnen enorm helpen om gedachten los te laten en de geest tot rust te brengen. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een zinvolle tijdsbesteding tijdens een burn-out, maar zelf heb ik hier veel aan gehad! In plaats van simpelweg “creatief bezig zijn,” kun je heel concreet kiezen voor een kleurboek voor volwassenen, schilderen, of iets vergelijkbaars. Door je te richten op een eenvoudige activiteit kun je in een flow komen, waardoor je even loskomt van piekeren en spanning. Het fijne aan kleurboeken en schilderen is dat je niet per se vaardig hoeft te zijn; het gaat om het proces, niet het resultaat. Het is een vorm van zelfexpressie die geen druk legt op prestaties, maar juist ruimte geeft voor ontspanning en rust. In mijn online programma vind je daarom een workshop mindfull tekenen!

 

 

  1. Accepteer dat niet alles nuttig hoeft te zijn

 

Een van de grootste uitdagingen tijdens een burn-out is het loslaten van de gedachte dat alles wat je doet nuttig moet zijn. Het idee dat je altijd productief moet zijn, zit diep in ons geworteld, maar herstel betekent juist dat je jezelf toestaat om niets te “moeten.” Het idee van continu met je herstel bezig zijn, het meeste uit je tijd willen halen en een zinvolle tijdsbeding willen hebben tijdens je burn-out komt veel bij mensen op. Het is echter oké om simpelweg even te zijn, zonder prestatiedruk. Geef jezelf toestemming om te rusten en activiteiten te ondernemen puur voor het plezier ervan. Dit kan juist het herstelproces versnellen, omdat je lichaam en geest dan de ruimte krijgen om in balans te komen. Juist als je los laat, laat het jou los.

    Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

    Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

    Neem gerust contact met ons op
    - plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
    - per email: linda@lindahoogendoorn.nl of esther@lindahoogendoorn.nl
    - whatsapp of bel: 06-29581081

    persoon plant dagactiviteiten in met het OMA-schema

    1. Structuur aanbrengen met het OMA-schema

     

    Als je merkt dat je juist baat hebt bij wat houvast, kan een dagindeling volgens het OMA-schema uitkomst bieden. OMA staat voor ochtend, middag en avond, en je kunt voor elk dagdeel één of twee activiteiten inplannen die passen bij je energieniveau. In de ochtend zou je bijvoorbeeld kunnen starten met een korte meditatie van drie kwartier en een rustige ademhalingsoefening. In de middag kun je kiezen voor een lichte activiteit, zoals wandelen of een creatieve hobby. In de avond sluit je af met een ontspannende activiteit, zoals lezen of luisteren naar rustgevende muziek. De structuur is flexibel en zorgt ervoor dat je dagen op een kalme en zinvolle manier zijn ingedeeld. In mijn academie krijg je sowieso een planner. En ook zijn er veel standaard journals te koop die fijn zijn. Zoals het Vertellis journal of het Brain Balance journal.

     

    Vind ondersteuning in je herstel

     

    Een burn-out is een complex proces dat veel zelfkennis en geduld vraagt. Het kan enorm helpen om hierbij de ondersteuning van een professional in te schakelen. Als coach bied ik begeleiding om jouw persoonlijke behoeften en grenzen in kaart te brengen en samen te werken aan een passend herstelplan. We onderzoeken samen welke activiteiten en dagindeling bij jou passen en welke stappen je kunt nemen om weer in contact te komen met jezelf. Zo kunnen we samen invulling geven aan een voor jou zinvolle tijdsbesteding tijdens je burn-out.

    Wil je ontdekken hoe ik je hierbij kan helpen? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kijken we hoe jij op een zinvolle en haalbare manier aan je herstel kunt werken, met de aandacht en het geduld dat je verdient.

    Neem contact op voor een adviesgesprek!

    Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

    Je kunt meteen inplannen in de agenda.
    Of vul onderstaand contactformulier in, mail esther@lindahoogendoorn.nl of linda@lindahoogendoorn.nl.
    WhatsApp op (06) 29 58 10 81.
    Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

    Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

    Hoe kan ik je helpen?

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    En ontvang gratis het ebook met de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

    Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

     

    You have Successfully Subscribed!