Energiemanagement is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. “Manage your energy, not your time” is het motto. Als je energie hoog is krijg je namelijk meer gedaan. En als je energie laag is, dan komt er niks uit je handen, hoe goed je je tijd ook probeert in te delen. En tijd is onveranderlijk, er blijven altijd maar 24 uur in een dag zitten. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je tijd goed indeelt. Maar als je je energie gaat managen wordt het écht interessant. Dat betekent overigens niet dat je altijd aan hoeft te staan, juist niet. Ontspanning is een belangrijk onderdeel binnen energiemanagement. In deze blog vertel ik er graag meer over.

 

Energie managen

 

Energie managen, het woord zegt het al. Je neemt de regie over jouw energie. Over jouw levensenergie. De laatste jaren heb ik hier heel veel workshops over gegeven en het blijft een interessant onderwerp. Want hoe boeiend is dat, dat jij dus invloed hebt op hoeveel levensenergie jij hebt. Als je hoog in je energie zit heeft dat veel voordelen.

Voordelen van hoog in je energie zitten

  • Makkelijk loslaten
  • Denken in kansen en oplossingen
  • Veel gedaan krijgen
  • Met hoge focus werken
  • Minder fouten, hogere kwaliteit
  • Je bent lichter en vrolijker
  • Compassievoller
  • Je bent meer in het hier en nu

Dit zijn natuurlijk allemaal mooie dingen. Zijn er dan ook nadelen aan energie managen? In mijn optiek niet, buiten dat het wat tijd, aandacht en bewuste keuzes vraagt.

 

compassie

 

Tijd managen

 

Met je tijd managen is helemaal niks mis. Ten eerste kan het gewoonweg heel slim zijn om dit te doen. Ten tweede geloof ik dat het je echt wel wat op kan leveren. De Eisenhower Matrix is een bekende tool in tijdmanagement, en dit wordt nog steeds veel gebruikt. In een eerdere blog kun je hier meer over lezen. Op lange termijn echter, ben ik van mening dat het slimmer is om vooral je energie te managen. Want ken je dat, dat je gewoon een slechte dag hebt. Dat er niks uit je handen komt, je wilt wel, maar je hebt zoveel aan je hoofd. Het komt er gewoon allemaal niet uit. Of als je heel slecht hebt geslapen en je bent zo moe dat je moeite hebt je ogen open te houden. Het managen van je levensenergie zorgt er voor dat het je ook echt lukt om je tijd te managen.

 

Vanaf vandaag je energie gaan managen

 

Stel dat je vanaf vandaag je energie wilt gaan managen. Hoe doe je dat dan? Allereerst is het van belang om in te checken bij jezelf. Als je niet weet hoe het is met jezelf, dan voel je ook niet waar je grenzen zijn, hoeveel energie je nog hebt, of je honger hebt of dorst, of je ademhaling hoog zit of niet. Het is de eerste stap, altijd. Check in bij jezelf. Het makkelijkste is om naar je ademhaling te gaan. Te voelen hoe de lucht in- en uitstroomt. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, niet te vertragen of te versnellen. Ben er gewoon met je aandacht bij, volg met je aandacht de inademing en de uitademing. Doordat je nu je energie bij je ademhaling hebt, check je automatisch in. Je kunt nu voelen hoe het met jou is. Want, als je in je hoofd zit, of je bent bezig met een project of een persoon, dan vergeet je dat vaak. En de basisvoorwaarde van energie gaan managen is dat je bij jezelf leert te zijn. Heel de dag door, het liefst, houd je een gedeelte van je aandacht bij je ademhaling.

 

Regie over jouw energie

 

Daarna is het van belang om de regie te gaan nemen over jouw energie. Het managen van jouw energie. Als je bijvoorbeeld voelt dat je fysiek over je grenzen aan het gaan bent met sporten dan merk je dat op doordat je bent ingecheckt bij jezelf. Ten eerste is het belangrijk dat je dat opmerkt, dat je daar bewust van bent. Daarna is het van belang dat je hier ook de regie op neemt. Dit doe je door te stoppen met sporten, en de volgende keer weer verder op te bouwen. Bewustwording is 1, maar het is wel van belang dat daar de juiste actie op volgt. Dat het een bewuste keuze is waarbij je de gevolgen accepteert. Soms houdt dit in dat het kiezen uit twee kwaden is, en dan kies je de minst erge. Het vershil is met het niet managen van jouw energie is dat een bewuste keuze is in plaats van dat je door de waan van de dag geleid wordt.

 

Keuzes maken

 

Hoe het er met jouw energieniveau voor staat is het gevolg van jouw keuzes. Kies jij voor die appel of toch voor de kroket? Kies jij om uit te hoog verantwoordelijkheidsgevoel alle gaten dicht te lopen waardoor je uitgeput bent of zeg je nee, dat red ik helaas niet. Het is jouw keuze, je mag kiezen voor die kroket of de uitputting, die neem je dan op de koop toe. Omdat het een bewuste keuze was. Je maakt heel de dag door keuzes. Hoe je je tijd indeelt, wat je eet, wat je drinkt, wat je zegt, of je gaat sporten of niet. Je hebt met iedere keuze de mogelijkheid om je energieker te gaan voelen of minder energiek. Ik wil niet zeggen dat je door moet draven en een health foodie zou moeten worden en altijd de meest duurzame keuze zou moeten maken. Soms is het heerlijk om even te kiezen voor makkelijk en iets slechts. Een goede mix en jouw balans net iets meer naar meer energie brengen is waarschijnlijk al meer dan genoeg.

 

Vier soorten energie

 

Al in eerdere blogs heb ik hier over geschreven dus lees die gerust even na. In het kort, zijn er vier soorten energie. In de topsport kennen ze de voordelen van energiemanagement al een tijdje, daar komt het dan ook vandaan. De vier soorten energie zijn:

1. Fysieke energie
2. Mentale energie
3. Spirituele energie
4. Emotionele energie

Hoe is jouw energiebalans? Als je iedere energie een cijfer van 0 tot 10 mag geven, hoe kom je dan uit?

 

energie krijgen van de natuur

 

Energiemanagement

 

Een aantal voorbeelden hoe je jouw vier soorten energie kunt managen.

Fysieke energie

  • dagelijks wandelen
  • genoeg slapen
  • maak dagelijks een salade
  • dagje sauna
  • boek eens een massage
  • ga naar de sportschool

Mentale energie

  • meditatie en mindfulness
  • na een lange strandwandeling is je hoofd leeg
  • ga schrijven in een journal
  • piekerkwartiertje
  • vorm je visie
  • geef je verstand een koosnaam zodat je meer afstand krijgt van je gedachten (mijn verstand heet Truus)
  • voed je mind met inspirerende boeken

 

Spirituele energie

  • connect met de natuur
  • meditatie of mindfulness
  • ga naar inspirerende plekken
  • volg je passie
  • zorg dat je tijd besteed aan een hobby
  • leef volgens je waarden
  • draag bij aan iets wat belangrijk is voor je

Emotionele energie

  • sta emoties toe, druk ze niet weg. Boos is boos, verdriet is verdriet, angst is angst.
  • voelen en doorvoelen
  • humor en lachen
  • spreek af met vrienden
  • muziek
  • dans

Zelf aan de slag

 

Natuurlijk kun je met behulp van dit blog eerst zelf gaan leren voelen. Het reikt te ver om de technieken hier verder uit te leggen, daar zijn ze niet voor bedoelt. De stap naar coaching is vaak erg moedig. Mensen ervaren vaak een drempel en blijven te lang aanmodderen met zelfhulptechnieken. Mijn ervaring is dat het alleen maar erger wordt. Hoe langer het duurt, hoe meer je erin zakt.

 

Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda. Of vul onderstaand contactformulier in, mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

1 + 3 =

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.