Ken je dat gevoel van een leegte? Zo’n somber, naar, knagend of onrustig gevoel. In je buik, in je keel of ergens anders in je lichaam. Het komt als je even niet druk afgeleid bent in de buitenwereld, of het is continu aanwezig. Juist als je stiller wordt, of als je ergens mee geconfronteerd wordt wat je raakt. Je voelt het liever niet want je weet niet wat het is. En het voelt niet fijn. Misschien weet je deep down wel wat het is, maar wil je er niet aan toegeven. Dus je stopt het weg en gaat gewoon door. In deze blog leg ik je uit wat het is: een leegte voelen. En vooral, hoe kan je onderzoeken wat het voor jou betekent en wat je eraan kan doen!

 

Wat is een leeg gevoel, dit zijn de kenmerken

Een leeg gevoel herken je als een innerlijke leegte. Het is een emotionele leegte in jezelf, wat kan knagen, zeuren, naar aan kan voelen. Het kan samen gaan met gevoelens van verdriet, geïsoleerd voelen, eenzaamheid en verveling. Een leeg gevoel hebben kenmerkt zich door één of een aantal van de volgende dingen:

  • zeurend of knagend gevoel
  • een unheimlich of naar gevoel
  • onbeduid of bedompt gevoel
  • een negatieve gedachte die je steeds weer wegstopt
  • een plek in je lichaam wat leeg of raar aanvoelt
  • gebrek aan emotie ervaren
  • het gevoel hebben dat je iets mist in je leven
  • bedrukkend gevoel
  • het missen van betekenis of zingeving in je leven
  • gevoelens van eenzaamheid, verdriet of verlies
  • innerlijke leegte
  • je leeg voelen in je relatie
  • gebrek aan voldoening
  • depressieve gevoelens
  • gebrek aan doel en richting in het leven
  • een down gevoel
  • je voelt je afgevlakt en mat
  • gevoel van verveling

Blijf er niet mee rondlopen! Maar geef het de aandacht die het nodig heeft.

 

Een leegte voelen: waarom voel je dat?

 

Het ervaren van deze innerlijke leegte kan ontstaan na het verliezen van een geliefde of dierbare, na een relatiebreuk of nadat je een doel hebt bereikt zonder dat het de voldoening opleverde die je had gewild. Waarom we soms een leegte voelen is omdat onze (emotionele) behoeften en verlangens niet allemaal en altijd vervuld zijn. Op het moment dat dit niet vervuld is, ga je een (innerlijke) leegte voelen. Of er is sprake van een pijn of trigger, iets wat je mist. De leegte geeft dus een pijn of een gemis van iets aan. Denk aan gevoelens van eenzaamheid, gebrek aan voldoening of zingeving, verdriet of verlies. Het is een richtingaanwijzer naar iets wat je mag veranderen. Of, als je het niet kunt veranderen, mag leren te accepteren. Want soms is het niet mogelijk dat al je behoeften en verlangens vervuld worden. En is af en toe een leegte voelen heel normaal. Dit hoort er dan gewoon bij. Vanuit de acceptatie ontstaan er dan vaak weer mogelijkheden, en kan je weer verder. Een voorbeeld is als je een dierbare verloren hebt. Natuurlijk zul je dan een leegte voelen. Dit kan een richtingaanwijzer zijn dat je tijd mag besteden aan je rouwproces. Ik ga je verderop in de blog waardevolle tips geven wat je er aan kunt doen als je steeds zo’n knagende, zeurende leegte voelt. Hoe je om kunt gaan met triggers of pijn leg ik je ook uit. Maar eerst wat veel voorkomende oorzaken!

 

10 Oorzaken en oplossingen bij het voelen van een leegte

1. Eenzaamheid

Een veel voorkomende reden dat mensen een leegte voelen is eenzaamheid. Niet zo gek natuurlijk want eenzaamheid speelt enorm in onze maatschappij. Duw je eenzaamheid niet weg maar ga er mee aan de slag! Probeer te ontdekken waarom je je zo eenzaam voelt. Als je je eenzaam voelt in je relatie met je partner kan het te maken hebben met de dynamiek verlatingsangst en bindingsangst. Als je een pestverleden hebt vind je het misschien moelijk om je open te stellen en te verbinden met anderen omdat je vertrouwen te vaak geschaad is. Gevoelens van eenzaamheid komen héél veel voor. Ben je bewust van je eenzaamheid, erken het en voel de leegte in jezelf. Merk het op bij jezelf en leg bijvoorbeeld je hand op de plek waar je het voelt. Blijf er gewoon eens bij en heb compassie voor jezelf. Probeer dan eens te bedenken of het mogelijk is je te verbinden met anderen, door naar een sportclub te gaan, iemand te bellen of wat dan ook. Je kunt je ook verdiepen in de bindingsangst-verlatingsangst dynamiek die bij ontzettend veel mensen aanwezig is. En weet, je bent nooit alleen, je hebt altijd jezelf nog. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood, als je dat accepteert, kun je altijd terugvallen op jezelf.

2. Verlies

Na een verlies kan je ook gevoelens van leegte ervaren. Door het wegvallen van iets wat jou eerst voldoening of liefde gaf. Het kan zijn dat er een geliefde is weggevallen door een relatiebreuk of overlijden. Ook kan er een vriendschap verbroken zijn of verlies je je baan. Er zijn allerlei mogelijkheden voor verlies, verlies van gezondheid, verlies van status, van zekerheid, huis, familie, land. Ook verlies is een erg groot thema waar ik veel mee werk. Bij een verlies hoort rouw waarbij je verschillende fases doorloopt. En waarbij je vermoedelijk lang een leegte zult voelen. Toch is het van belang om jezelf de tijd te gunnen echt te rouwen. Er is veel te vinden over de vijf fases van rouw, de 7 stadia van rouw en de 4 rouwtaken. Neem de tijd je hierop in te lezen, dit kan je echt helpen!

 

3. Gebrek aan voldoening

Soms kan je een gebrek aan voldoening ervaren, dus dat iets jou een tevreden gevoel geeft is dan weg. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je op je werk in een reorganisatie zit en jouw werk houd op termijn op te bestaan maar je moet het nog wel doen nu. Of je doet werk onder je niveau. Misschien had je een bepaalde voldoening verwacht bij het opleveren van een project maar valt het tegen. Dan ervaar je een gebrek aan voldoening, aan tevredenheid, je hebt niet dat vervulde gevoel. En dan ontstaat de leegte. Je merkt het ook doordat het niet meer stroomt, het wordt traag en stoperig, je zit niet meer in de flow. Als je dit merkt is het tijd om alert te zijn en actie te nemen. Zorg dat je taken gaat doen die jouw wel voldoening geven. Stel jezelf de vraag: waar word ik blij en gelukkig van? En ga het vervolgens ook echt doen. Voldoening kun je al in hele kleine dingen ervaren: een oudere dame helpen oversteken, een pan soep maken voor de buurvrouw, het gras maaien. Als jij merkt dat je vooral groots denkt en een hoge lat hebt, is het interessant hier meer in de diepte mee te gaan werken. Zodat je meer van de kleine geluksmomentjes kunt gaan genieten.

4. Gebrek aan zingeving

Wat heeft het allemaal voor zin? Waar doe ik het allemaal voor? Zijn dit dingen die vaak door je hoofd heen gaan? Dan is de kans groot dat je een leegte ervaart in jezelf. Zingeving heeft te maken met dat wat jij doet bijdraagt aan het grotere geheel. Dat het zinvol is, van waarde is en iets toevoegt aan de wereld. Dat wat jij doet, zegt of maakt van belang is, ertoe doet. Iedereen wil zingeving ervaren en als dit wegvalt door bijvoorbeeld een ontslag, reorganisatie, ziekte, verkeerde baan of wat dan ook, dan is het goed om hier iets aan te doen. Want iedereen kan zingeving ervaren! Zorg dat je werk doet wat écht bij je past, wat je passie is, waar je bloed van gaat stromen.

 

5. Een pijn of trigger

Het kan ook zo zijn dat je een trigger hebt waardoor je een leegte voelt. Denk aan een vervelende ervaring waarbij je bij het horen van een liedje weer herinneringen aan de vervelende ervaring hebt en je die leegte voelt. Of je partner die jou niet ziet of steunt wat jou (onbewust) herinnert aan je moeder die je ook niet steunde. Vaak worden er onbewust heel de dag door oude herinneringen geraakt, zowel positief als negatief. Sommigen hiervan kunnen ook de leegte verklaren die je voelt. Hier kan een pijn onder zitten, zoals een trauma, maar het kan ook een behoefte zijn. Je kunt deze signalen als richtingaanwijzer gebruiken, verderop in deze blog leg ik uit hoe je hier mee kunt werken om het op te lossen.

6. Verdriet

Een oorzaak van de leegte die je voelt kan ook verdriet zijn. Dit kan om vele redenen zijn dat je verdriet voelt. Misschien omdat je een opmerking krijgt waardoor je het gevoel hebt dat je niet gewaardeerd wordt. Of je partner met wie je een ruzie hebt. Op zo’n moment is jouw behoefte aan verbinding, of een andere behoefte of verlangen niet vervuld en voel je een leegte. Dit uit zich dan in de vorm van verdriet. Het is belangrijk om verdriet er te laten zijn en het niet weg te stoppen. Het is oké om te huilen, dan laat je het los. De tranen van de ziel wordt dit genoemd. Veel mensen kunnen soms jarenlang niet huilen omdat ze op het moment dat de tranen komen, in hun hoofd schieten en zeggen tegen zichzelf dat ze zich niet zo moeten aanstellen of dat het wel meevalt. Probeer je hier van bewust te zijn en laat de tranen juist wel eens toe. Dit is heel helend en zo kun je ook zorgen dat de leegte die je voelt uiteindelijk oplost.

 

7. Een verlangen

Als je een onvervuld verlangen hebt dan voel je vaak ook een leegte in jezelf. Een onvervuld verlangen kan zijn het verlangen om een partner te hebben, het verlangen naar voluit lachen en leven, meer rust en balans, vrijheid, vriendschap of wat dan ook. Het zijn positieve dingen, vaak gekoppeld aan jouw kernwaarden, dingen die voor jou heel belangrijk zijn. Als je dit (door omstandigheden) niet of niet voldoende ervaart in je leven, dan zul je een leegte voelen. Verderop in deze blog noem ik nog de bekende verlangens van ieder mens vanuit coach Tony Robbins vastgesteld. Maar ook als je daar niks in herkent, voel vooral voor jezelf aan wat de leegte je wilt zeggen. En kijk of je stappen naar je verlangen toe kunt gaan zetten.

 

8. Angst

Angsten die je wegstopt kunnen zich ook uiten in een leegte. De angst voor autorijden bijvoorbeeld, de angst om te vliegen, sociale angsten, angst voor verlies, angst om een ziekte te hebben. Maar het kan ook een compleet andere angst zijn. Als je bang bent voor iets of iemand dan heb je de neiging om ook dit weg te stoppen. Te gaan vluchten, vermijden of vechten (lees verderop). Je kunt angst zo zien: als je een medaille hebt met twee kanten. Dan zit aan de ene kant de angst, en aan de andere kant jouw verlangen of waarde. Stel je bent heel angstig om je partner kwijt te raken, dan zit aan de andere kant het verlangen om een fijne relatie te hebben. Stel je hebt angst om te vliegen, dan zit aan de andere kant het verlangen om te reizen en wat te zien van de wereld. Het een gaat niet zonder het ander. Angst hoort bij het leven. Als je die fijne relatie wilt, is het van belang om je angst om je partner kwijt te kunnen raken volledig te omarmen. Stop het niet weg, maar laat het er zijn, voel het, veroordeel het niet, het is echt oké om angst te voelen. Neem het als het ware met je mee op de bijrijdersstoel. Jij rijdt op de bestuurdersstoel door het leven en jouw grootste angsten zullen altijd naast je zitten op de bijrijdersstoel. Als je een leven wilt zonder angst dan leef je niet echt, dan leef je afgevlakt van je gevoel, en zul je de andere kant van angst, het verlangen, ook niet kunnen ervaren.

 

9. Boosheid, wrok, haat of rancune

Misschien heeft iemand je in het verleden of recent pijn gedaan, of is je onrecht aangedaan. Het kan zijn dat je dan boos bent, wrok koestert, haat hebt jegens iemand of rancuneus bent. Soms is iets zo groot, dat je op dat moment niet in staat bent iemand te vergeven. Deze boosheid zet zich vast in je lichaam en dit kan zich uiten als een leegte (eigenlijk is dat het verlangen naar dat je wel rechtvaardig of eerlijk behandeld werd). Het kan zijn dat je boosheid, wrok, haat of rancune volledig terecht is. Dat je echt helemaal gelijk hebt. Toch zul je ervaren dat je zelf vooral degene bent die er last van heeft en de ander niet.  De ander leeft misschien allang weer zijn of haar leven en gaat door. En jij loopt nog met allemaal onverwerkte emoties en haat. Soms denk je dat door boos te blijven dat je de ander ook pijn kan doen, zoals die jou pijn heeft gedaan. Helaas werkt het niet zo. Deze boosheid en wrok werken meer als vergif voor jezelf. Hoe boos je ook bent, hoezeer je ook gelijk hebt, probeer langzaam maar zeker te gaan vergeven. Want je doet alleen maar jezelf pijn en dit zijn ook hele zware emoties om bij je te dragen. Ze trekken alleen nog maar meer negativiteit aan. De kracht van vergeving is heel groot, en vergeving doe je voor jezelf, niet voor de ander. Je doet het zodat je zelf niet langer meer vergiftigd en door kunt gaan met je leven. Er is helaas soms onrechtvaardigheid en oneerlijkheid in de wereld, dit is niet leuk, maar het is wat het is. Heel jezelf door te vergeven en ga verder.

 

10. Trauma

Als trauma specialist werk ik hier al jaren mee en het is ongelofelijk wat trauma release (EFT – emotional freedom techniques, familie opstellingen, transformational cupping) met je kan doen. Soms hebben met tientallen jaren, soms wel veertig of vijftig jaar, met een trauma rond gelopen en kunnen ze het in een sessie loslaten. De leegte die ze altijd hebben gevoeld is dan weg. Soms weet je niet dat je ergens een trauma hebt, maar vaak weten mensen het ook wel. Het kan zijn dat er onverwerkte zaken zijn uit je jeugd, seksueel misbruik, mishandeling, een ongeluk of andere zaken. De constante negatieve opmerkingen van je ouders, een pestverleden, de aandacht die altijd naar je zus uit ging, het niet gezien en gehoord worden, het verlies van iemand, een ouder die een drankprobleem had. Er zijn tig redenen waardoor er trauma kan zijn. Tegenwoordig is het zo goed behandelbaar! In mijn praktijk is trauma behandeling de meest bijgeboekte sessie, al jarenlang. En dit is echt op een hele milde en zachte manier, je hoeft echt niet heel sterk dingen te herleven of nog te herinneren, het kan zoveel makkelijker. Wil je hier meer over weten, stuur me dan een bericht.

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Behoeften van de mens Maslow

 

De behoeften ken je misschien wel vanuit de piramide van Maslow. Abraham Maslow heeft in 1943 een motivatie-theorie gepubliceerd met de 5 universele behoeften van mensen. Hij heeft deze behoeften in een piramide gezet met een hiërarchie waarbij de mens pas zou streven naar vervulling van de behoeften die hoger staan in de piramide nadat lager geplaatste behoeften vervuld waren. Het geeft een mooie illustratie van wat behoeften zijn, het is geen wetenschappelijk model. Bekijk het model eens en kijk eens in hoeverre jouw behoeften vervuld zijn.

 

Piramide van Maslow

 

Behoeften van de mens Anthony Robbins

 

Tony (Anthony) Robbins, een Amerikaanse coach die wereldberoemd is, gebruikt een eigen model waarin de menselijke behoeften en het bijbehorende gedrag worden verklaard. Hij noemt het de zes menselijke basisbehoeften (fundamental needs / the six human needs). Het zijn 4 persoonlijke behoeften en 2 spirituele. Volgens Tony Robbins, die zijn werk baseert op het NLP gedachtegoed, hebben we allemaal dezelfde behoeften maar waarderen we ze anders. En hoe we ze waarderen en in welke volgorde bepaalt hoe we ons leven inrichten.

 

Behoefte 1: Zekerheid/comfort



We willen ons veilig voelen, en daarom vinden we het fijn om de controle te hebben. Om te weten wat er daarna komt geeft een gevoel van veiligheid. Dit is ook de behoefte om pijn (fysieke maar ook emotionele pijn -bang – boos- bedroefd -) en stress te vermijden. En vooral de emotie blij te ervaren (dus plezier hebben). Dit zegt heel veel over onze copingmechanismen, de strategiën die wij onszelf hebben aangeleerd om met stress en pijn om te gaan. Hoe hoger jouw behoefte aan deze zekerheid, hoe minder risico’s je in het leven zult nemen. In mijn coachgesprekken kom ik vaak mensen tegen waar deze behoefte aan zekerheid heel hoog is. Dit zijn mensen met de behoefte om veel controle te hebben. Denk aan een hoge lat, perfectionisme, hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Leren omgaan met ook de “negatieve” emoties (bang, boos, bedroefd) is dan ook een belangrijk onderdeel in de coaching.

 

Behoefte 2: Variatie

Deze staat helemaal tegenover de behoefte aan zekerheid. Dat is afwisseling en variatie nodig hebben. Hoe jij om kan gaan met onverwachte gebeurtenissen, verrassingen en afwisseling geeft een indicatie in hoe sterk deze behoefte voor jou is. Vind je het juist leuk of geeft het je stress?

 

 

Behoefte 3: Betekenis

Dit zegt wat over dat jij als persoon van betekenis bent. Dat je speciaal, uniek of bijzonder bent. Hoe je je onderscheid van anderen. Dit zegt veel over jouw identiteit, waarmee identificeer jij je. In de marketing wordt heel slim op ingespeeld door de juiste doelgroepen aan te spreken. Zo betalen mensen meer voor producten die hun betekenis doet vergroten. Mensen kunnen hun betekenis afmeten aan hoeveel geld ze hebben, hoe spiritueel ze zijn, of ze vegetariër zijn of niet, of je een titel hebt etc etc.

 

 

Behoefte 4: Liefde en Verbinding

Liefde en verbinding is iets wat we allemaal nodig hebben. Het zorgt ervoor dat je gelukkig bent, en dat is iets wat we allemaal willen. Als we geen liefde of verbinding voelen ervaren we afscheiding en separatie. Dat doet pijn en daarom willen we allemaal liefde en verbinding ervaren.

Dit waren de eerste vier persoonlijke behoeftes. Mensen willen deze behoeftes vervuld hebben en bedenken allerlei manieren om hieraan te voldoen. De laatste twee behoeftes vanuit Tony Robbins zijn van spirituele aard, van de geest. Als je hieraan tegemoet komt zul je echte voldoening en geluk in het leven ervaren.

 

 

Behoefte 5: Groei

Groei hoort bij het leven. Kijk maar eens naar de natuur, alles groeit. Het is een belangrijke factor in het leven, alles groeit. Als je niet groeit, ga je dood. Groei kan zijn persoonlijke groei, maar ook groei van je financiële middelen, groei van je bedrijf, groei van je vriendschappen of relaties. Alles groeit en iedereen wil groeien.

 

 

Behoefte 6: Een bijdrage leveren

Een belangrijke behoefte is om bij te dragen, en dit ook te delen met anderen. Alleen maar in je eentje iets goeds doen is niet leuk, we willen het vaak delen met anderen. Deze bijdrage overstijgt jouw persoonlijke dingen maar is bedoelt voor het grotere geheel.

 

Dit zijn de behoeften vanuit het model van Tony Robbins. Als het gaat om een leegte voelen, kan je dit model gebruiken om te voelen of jouw behoeften vervuld zijn of dat je meer aandacht aan een behoefte mag schenken. Vaak weet je intuïtief wel of er een verband is tussen jouw leegte en de behoefte.

 

wandel coaching

 

 

Neem contact op met ons op voor een adviesgesprek

Als ervaren stress- en burn-out coaches begeleiden wij al vele jaren succesvol veel mensen op het gebied van stress, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, trauma, vitaliteit of andere vraagstukken. Daarnaast geven we trainingen zoals werkdruk en stress, gezonde voeding of energiemanagement.

Neem gerust contact met ons op
- plan meteen een kennismaking of intake in: de agenda
- per email: linda@lindahoogendoorn.nl
- whatsapp of bel: 06-29581081

Vitaliteit- stress en burn-out traject

Wat kan je zeggen over de coaching van Linda?

Linda heeft het talent om je op een respectvolle en prikkelende manier aan het denken te zetten. Ze kan ontzettend goed luisteren en houdt je, zonder oordelen, een krachtige spiegel voor. Zelf als zo’n spiegel soms tijdens een sessie erg confronterend kan voelen zal ze de sessie toch altijd met een goed gevoel afsluiten. Ze is behoedzaam en doortastend en daagt je uit de krochten van je ‘zijn’ op een luchtige maar effectieve manier te verkennen. Waar nodig biedt ze je de handvatten om bestaande patronen te doorbreken en nieuwe patronen te omarmen.

Wat zijn de talenten van Linda?

Luisteren, patronen herkennen, Aanpassingsvermogen (doen wat op dat nodig is ipv wat zou ‘moeten’) Integriteit, Relatie opbouwen, Vertrouwensbasis opbouwen, Uitdagen, Spelenderwijs zichtbaar maken van bestaande patronen, Aanzetten tot zelfreflectie, Respectvol communiceren, Engelengeduld 😉

Waar twijfelde je over voordat je met Linda ging samenwerken?

Mijn twijfels vooraf waren voor kritisch van aard. Na talloze hulpverleners te hebben versleten, vraag je jezelf af: ‘wat kan deze me nu nog brengen’. Gelukkig bleken deze twijfels volledig ongegrond.

Dyonne de Mari

Digital Transformer

Wat spiegelt deze behoefte?

Weet dat als je een innerlijke leegte voelt, dit iets spiegelt waar je iets mee kunt. Als je bijvoorbeeld een leegte voelt omdat je niet gewaardeerd wordt op je werk, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waarin waardeer ik mijzelf nog niet genoeg?
  • Waarin mag ik mij meer laten zien?
  • Ben ik nog in de voor mij juiste omgeving?
  • Heb ik invloed op deze situatie?
  • Waar doet dit gebrek aan waardering mij aan denken?
  • Triggert dit iets uit het verleden in mij?

Eigenlijk zou je geen waardering of erkenning nodig moeten hebben om je ok te voelen, maar het is ook zeker menselijk en wenselijk om dit wel te verlangen.
Als je merkt dat het iets triggert uit het verleden (bijvoorbeeld dat je vader altijd commentaar gaf en nooit waardering), dan is het belangrijk dat je dit gaat helen. Hoe je dat doet, daar vertel ik je alles over in de academie A new way of living. Je leert hier precies hoe je jouw thema’s opspoort en oplost. Natuurlijk is dit ook mogelijk in de 1 op 1 coaching. Neem gerust contact op als je hier meer over wilt weten.

 

Een leegte voelen en die leegte opvullen

 

Er zijn verschillende manieren om met de leegte om te gaan. Er zijn strategieën die goed werken maar ook veel strategieën die niet werken of het erger maken. In mijn coachintrajecten bespreek ik deze strategieën (copingmechanismen) en ga je daarmee aan de slag. Je leert ongezonde patronen af en leert hoe je juist naar de leegte toe mag gaan,  in plaats van er vanaf te willen. We gaan kijken wat de leegte je wil vertellen en wat het betekent. Zo maak je het onbewuste bewust. Als het gaat om een leegte na verlies dierbare kan het goed zijn te rouwen. Dit helpt je het proces in gang te zetten in plaats van dat je het uitstelt.

Als je ongezonde strategieën hebt zoals:

 

Vechten

Heel internet afzoeken hoe je jouw klacht kunt fixen
Boos of geïrriteerd worden dat jouw klacht er weer is

 

Vluchten


1. Vermijden

Mensen, plekken of situaties uit de weg gaan
In je hoofd schieten om niet te hoeven voelen

2. Afleiden

Struisvogelen (kop in het zand)
Afleiden door social media of internet
Als maar bezig blijven omdat in de stilte de leegte komt
Net doen alsof het er niet is
In je hoofd jezelf afleiden

3. Verdoven

Jezelf verdoven met eten, alcohol, drugs, roken, seks, medicijnen.

 

Bereid zijn te gaan accepteren en te voelen

 

Als je in gaat zien dat deze strategieën zinloos zijn of zelfs averechts werken komt vaak de bereidheid om te gaan accepteren en te gaan voelen. Vanuit de acceptatie maak je vaak lange termijn gezondere keuzes. Er ontstaat ruimte en de kans is groot dat het daarmee oplost. Vanuit ACT-therapie wordt er gezegd: Het motto is goed voelen in plaats van je goed voelen.

 

Gedragsverandering

Als je geen leegte meer wilt voelen is er gedragsverandering nodig. Simpel gezegd bestaat gedragsverandering uit drie stappen.

1. Ben je bewust van wat je leegte is, wat het betekent en wat jouw huidige strategie is.

2. Maak in jezelf de keuze je strategie los te laten. Ben bereid te gaan voelen en laat de leegte er zijn. Neem je verantwoordelijkheid daar waar nodig.

3. Pas je gedrag aan. Kies vanuit liefde in plaats vanuit angst. Doen.

Doordat je zo bewust hiermee aan de slag gaat wordt de kans beduidend groter dat je je gedrag ook écht aanpast. In de coaching gebruik ik specifieke technieken waarmee we het echt oplossen. Denk aan:

– ACT-therapie
– Systemisch werk (opstelling)
– Feeding your Demons (oa mijn online programma)
– EFT (emotionale freedom techniques)
– Omnium Healing
– Tiny Habits (in mijn online programma
– Integrale coachtechnieken

 

Zelf aan de slag

 

Natuurlijk kun je met behulp van de tips in dit blog eerst zelf proberen met jouw leegte aan de slag te gaan. Het reikt te ver om de technieken hier nog verder uit te leggen, daar zijn ze niet voor bedoelt. De stap naar coaching is vaak erg moedig. Mensen ervaren vaak een drempel en blijven te lang aanmodderen met zelfhulptechnieken. Mijn ervaring is dat het alleen maar erger wordt. Hoe langer het duurt, hoe meer je erin zakt.

 

We vinden het leuk om met je in contact te komen!

Als de agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht ons gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plannen we ruimte in omdat we van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in de agenda. Of vul onderstaand contactformulier in, mail op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch zijn we moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter.

Spreekt onze manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met ons op voor het vinden van een passende match voor jou. We helpen je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen ons netwerk en team én begeleiden de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.