Jaren geleden zat ik helemaal vast in mijn hoofd. Ik deed alles vanuit mijn hoofd, vanuit mijn denken. Piekeren, malen, alle mogelijke scenario’s doorredeneren, dat was heel normaal voor mij. Ik was mij niet bewust dat er een andere manier is. Mijn hoofd was mijn thuishaven, de plek waar ik het meeste was. Hele gesprekken leek ik te hebben in mijn denken. Het was de normaalste zaak van de wereld. Maar mijn hoofd had het helemaal overgenomen en ik raakte steeds verder verwijderd van mijn gevoel. Ik mistte de signalen die me lichaam me gaf of ik probeerde als ik iets voelde het mentaal op te lossen. Om weer te leren voelen en de reis van hoofd naar hart te maken heeft mij heel veel gebracht. Ik neem je graag mee in deze reis.

 

Leven in plaats van overleven

Ik LEEF nu weer in plaats van dat ik aan het overleven was. Ik kan genieten van de kleine en grote geluksmomentjes en voel ze ook écht. Leren voelen is de ingang. Ik kende de term “van hoofd naar hart” wel, maar het was een loze uitspraak. Een vaag en zweverig iets waar ik ver vandaan bleef. Totdat ik burn-out ging en ik ontwaakte uit de hypnose waar ik in zat. Ik ontdekte dat er nog een wereld was, mijn binnenwereld. En daar was nog zoveel in te ontdekken. Ik ging zien, voelen en ervaren wat het is om vanuit je hart te leven.

 

Leren voelen

 

Als je vooral vanuit je hoofd leeft ben je als het ware afgesneden van je gevoel. Zogauw er een emotie of gevoel merkbaar is, vlucht je je hoofd in. Je zegt bijvoorbeeld: “niet zo aanstellen, het zal wel goedkomen”. Of je rationaliseert het weg: “Iedereen doet dit dus dan moet ik het toch ook kunnen”. Je drukt de emoties keer op keer weg. Maar emoties willen gevoel worden, niet weggedrukt. Dat wegdrukken is als een bal die je onder water houdt, hij komt een keer terug. Iemand die burn-out gaat, heeft te lang en te veel ballen onder water gehouden. Je wordt er ziek van. Tijd dus om te gaan leren voelen.

 

leren voelen

 

Hoe je kunt gaan leren voelen

 

Leren voelen is iets wat prima te leren is. In het begin is het ongemakkelijk maar binnen de kortste keren wordt het heel normaal. Als je de muren die je hebt opgetrokken om jou heen gaat laten zakken, kan dat heel spannend zijn. Je gaat leren voelen en daarbij voel je ook de angst, het verdriet en de afwijzing. Je gaat het hele pakket aan emoties voelen en niet alleen de emoties die je wilt.

 

In kleine stapjes


Daarom is het goed om dit echt in kleine stapjes te gaan ervaren. Het leuke is dat als je angst en verdriet er weer laat zijn, dat blijdschap, geluk en dankbaarheid ook weer voelbaar worden. Want ook om die fijne emoties was een muur gekomen! Je leefde afgevlakt van je gevoel maar als je weer gaat voelen wordt alles intenser. Zowel de intens dankbare, gelukkige momenten als de diepe, verdrietige dalen.

 

Geen verdediging meer

Als je al je verdediging laat zakken, is dat heel kwetsbaar en naakt. Maar dit is de reis van hoofd naar hart. Je gaat het allemaal leren voelen, doorvoelen, ervaren. Je wordt sensitiever, gevoeliger voor wat je oppikt uit je omgeving. Dat maakt je warmer en empathischer, je kunt echt invoelen. Deze gave is heel fijn voor jezelf en voor anderen.

Uit de weg gaan

Als je vanuit je hart wilt leven, vanuit je gevoel, vanuit je passie en dienstbaar aan een groter geheel dan leer je om zelf uit de weg te gaan. Jouw zelfbeeld, de identificatie die je hebt over jezelf laat je niet meer jouw koers bepalen. Je gaat nu leren luisteren naar de fluisteringen van je hart. Je zult vaker nee gaan zeggen tegen dingen die je voorheen deed op de automatische piloot.

 

Leven uit je hart

Je zult gaan genieten van meer rust en stilte. Je zult behoefte voelen aan een authentieke verbinding met mensen, voorbij de oppervlakkigheid. Je voelt of het echt en puur is en dat is belangrijk voor je. Je leert goed voor jezelf te zorgen en bent er ook echt voor anderen. Het gaat niet meer om de “ik” maar om “wij”. Het gaat meer om sfeer en voelen dan om materiële dingen, het moet goed voelen. Je zult écht aandacht hebben voor de ander en een luisterend oor kunnen bieden. Daarbij ga jij zelf uit de weg. Dus je reageert niet terug met: “oh ja, dat heb ik ook altijd”- en gooit dan heel jouw verhaal eruit. Dit doe je enkel als het voor de ander van waarde is. Het draait dus niet meer om jou, maar je kunt echt ruimte maken voor de ander.

 

Puur en echt

 

Geluk leren voelen

Je gelukkig leren voelen is ook wat ontstaat als je de reis van hoofd naar hart maakt. Ookal zijn er moeilijke situaties in je leven, ookal gaat het niet zoals je dacht, daaronder is een gevoel van geluk. Een constant iets waar je contact mee kunt maken. Vanuit ACT-therapie noem ik dat de constante zelf of de I AM. Als alles van je af valt, je gedachtes, je emoties, je zelfbeeld, dan blijft dat over. Dan leef je de I AM en dat geeft veel vrijheid. Dan BEN je, dan leef je in het hier en nu, je wordt eigenlijk helemaal leeg.

 

authenticiteit

 

Zelf aan de slag

Natuurlijk kun je met behulp van dit blog eerst zelf gaan leren voelen. Het reikt te ver om de technieken hier verder uit te leggen, daar zijn ze niet voor bedoelt. De stap naar coaching is vaak erg moedig. Mensen ervaren vaak een drempel en blijven te lang aanmodderen met zelfhulptechnieken. Mijn ervaring is dat het alleen maar erger wordt. Hoe langer het duurt, hoe meer je erin zakt.

 

A new way of living

 

Het is mijn missie om iedereen te helpen met een nieuwe manier van leven. Een leven waarin jij de regisseur bent van jouw leven. Waarin je jezelf kunt zijn, en écht de regie hebt. Benieuwd hoe je daarmee kunt starten? Kijk dan eens naar mijn Vitaliteitsprogramma A new way of living. Dit is het meest complete en inspirerende vitaliteitsprogramma bij onrust, stress en burn-out. Het vergroot jouw authenticiteit, leiderschap en autonomie. En je gaat leren voelen! Je kunt dit programma online volgen, of gecombineerd met wandelcoaching met mij in het bos in Waalwijk. Enkel de wandelcoaching is natuurlijk ook mogelijk. Heb je hierover een vraag? Neem dan contact met mij op! Dit kan via Linda@lindahoogendoorn.nl, stuur mij gerust een mailtje.

Wil je een kennismaking inplannen om te kijken of de 1:1 coaching iets voor je is? Dat kun je meteen plannen in de agenda van Linda: agenda. Linda werkt vanuit Waalwijk in de Loonse en Drunense Duinen.
Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen bij vitaliteitscoach Mariëlle via haar agenda. Haar emailadres is Marielle@lindahoogendoorn.nl. Mariëlle werkt in de omgeving Vlijmen, Drunen, Den Bosch.
Voor ons beiden geldt dat online natuurlijk ook kan.

9 + 14 =

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of mij wilt spreken, neem dan gerust contact op.

Doe dat via mijn e-mail marielle@lindahoogendoorn.nl

Of stel je vragen door het contactformulier in te vullen.

Leefstijl Selfcare Vitaliteit Waalwijk

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.