Jaren geleden zat ik helemaal vast in mijn hoofd. Ik deed alles vanuit mijn hoofd, vanuit mijn denken. Piekeren, malen, alle mogelijke scenario’s doorredeneren, dat was heel normaal voor mij. Ik was mij niet bewust dat er een andere manier is. Mijn hoofd was mijn thuishaven, de plek waar ik het meeste was. Hele gesprekken leek ik te hebben in mijn denken. Het was de normaalste zaak van de wereld. Maar mijn hoofd had het helemaal overgenomen en ik raakte steeds verder verwijderd van mijn gevoel. Ik mistte de signalen die me lichaam me gaf of ik probeerde als ik iets voelde het mentaal op te lossen. Om weer te leren voelen en de reis van hoofd naar hart te maken heeft mij heel veel gebracht. Ik neem je graag mee in deze reis.

 

Leven in plaats van overleven

Ik LEEF nu weer in plaats van dat ik aan het overleven was. Ik kan genieten van de kleine en grote geluksmomentjes en voel ze ook écht. Leren voelen is de ingang. Ik kende de term “van hoofd naar hart” wel, maar het was een loze uitspraak. Een vaag en zweverig iets waar ik ver vandaan bleef. Totdat ik burn-out ging en ik ontwaakte uit de hypnose waar ik in zat. Ik ontdekte dat er nog een wereld was, mijn binnenwereld. En daar was nog zoveel in te ontdekken. Ik ging zien, voelen en ervaren wat het is om vanuit je hart te leven.

 

Leren voelen

 

Als je vooral vanuit je hoofd leeft ben je als het ware afgesneden van je gevoel. Zogauw er een emotie of gevoel merkbaar is, vlucht je je hoofd in. Je zegt bijvoorbeeld: “niet zo aanstellen, het zal wel goedkomen”. Of je rationaliseert het weg: “Iedereen doet dit dus dan moet ik het toch ook kunnen”. Je drukt de emoties keer op keer weg. Maar emoties willen gevoel worden, niet weggedrukt. Dat wegdrukken is als een bal die je onder water houdt, hij komt een keer terug. Iemand die burn-out gaat, heeft te lang en te veel ballen onder water gehouden. Je wordt er ziek van. Tijd dus om te gaan leren voelen.

 

leren voelen

 

Hoe je kunt gaan leren voelen

 

Leren voelen is iets wat prima te leren is. In het begin is het ongemakkelijk maar binnen de kortste keren wordt het heel normaal. Als je de muren die je hebt opgetrokken om jou heen gaat laten zakken, kan dat heel spannend zijn. Je gaat leren voelen en daarbij voel je ook de angst, het verdriet en de afwijzing. Je gaat het hele pakket aan emoties voelen en niet alleen de emoties die je wilt.

 

In kleine stapjes


Daarom is het goed om dit echt in kleine stapjes te gaan ervaren. Het leuke is dat als je angst en verdriet er weer laat zijn, dat blijdschap, geluk en dankbaarheid ook weer voelbaar worden. Want ook om die fijne emoties was een muur gekomen! Je leefde afgevlakt van je gevoel maar als je weer gaat voelen wordt alles intenser. Zowel de intens dankbare, gelukkige momenten als de diepe, verdrietige dalen.

 

Geen verdediging meer

Als je al je verdediging laat zakken, is dat heel kwetsbaar en naakt. Maar dit is de reis van hoofd naar hart. Je gaat het allemaal leren voelen, doorvoelen, ervaren. Je wordt sensitiever, gevoeliger voor wat je oppikt uit je omgeving. Dat maakt je warmer en empathischer, je kunt echt invoelen. Deze gave is heel fijn voor jezelf en voor anderen.

Uit de weg gaan

Als je vanuit je hart wilt leven, vanuit je gevoel, vanuit je passie en dienstbaar aan een groter geheel dan leer je om zelf uit de weg te gaan. Jouw zelfbeeld, de identificatie die je hebt over jezelf laat je niet meer jouw koers bepalen. Je gaat nu leren luisteren naar de fluisteringen van je hart. Je zult vaker nee gaan zeggen tegen dingen die je voorheen deed op de automatische piloot.

 

Leven uit je hart

Je zult gaan genieten van meer rust en stilte. Je zult behoefte voelen aan een authentieke verbinding met mensen, voorbij de oppervlakkigheid. Je voelt of het echt en puur is en dat is belangrijk voor je. Je leert goed voor jezelf te zorgen en bent er ook echt voor anderen. Het gaat niet meer om de “ik” maar om “wij”. Het gaat meer om sfeer en voelen dan om materiële dingen, het moet goed voelen. Je zult écht aandacht hebben voor de ander en een luisterend oor kunnen bieden. Daarbij ga jij zelf uit de weg. Dus je reageert niet terug met: “oh ja, dat heb ik ook altijd”- en gooit dan heel jouw verhaal eruit. Dit doe je enkel als het voor de ander van waarde is. Het draait dus niet meer om jou, maar je kunt echt ruimte maken voor de ander.

 

Puur en echt

 

Geluk leren voelen

Je gelukkig leren voelen is ook wat ontstaat als je de reis van hoofd naar hart maakt. Ookal zijn er moeilijke situaties in je leven, ookal gaat het niet zoals je dacht, daaronder is een gevoel van geluk. Een constant iets waar je contact mee kunt maken. Vanuit ACT-therapie noem ik dat de constante zelf of de I AM. Als alles van je af valt, je gedachtes, je emoties, je zelfbeeld, dan blijft dat over. Dan leef je de I AM en dat geeft veel vrijheid. Dan BEN je, dan leef je in het hier en nu, je wordt eigenlijk helemaal leeg.

 

authenticiteit

 

Zelf aan de slag

Natuurlijk kun je met behulp van dit blog eerst zelf gaan leren voelen. Het reikt te ver om de technieken hier verder uit te leggen, daar zijn ze niet voor bedoelt. De stap naar coaching is vaak erg moedig. Mensen ervaren vaak een drempel en blijven te lang aanmodderen met zelfhulptechnieken. Mijn ervaring is dat het alleen maar erger wordt. Hoe langer het duurt, hoe meer je erin zakt.

 

Ik vind het leuk om met je in contact te komen!

Als mijn agenda op korte termijn geen ruimte heeft, bericht me gerust. Zeker voor intakes en kennismakingen plan ik ruimte in omdat ik van mening ben dat je met stress- en burn-out klachten snel geholpen wilt worden. Natuurlijk ben je ook welkom ook voor leefstijl- of vitaliteitsvraagstukken. Of voor informatie over trainingen en workshops!

Je kunt meteen inplannen in mijn agenda.Of mail me op linda@lindahoogendoorn.nl. WhatsApp op (06) 29 58 10 81. Telefonisch ben ik moeilijk bereikbaar ivm workshops en coachsessies, dus laat een bericht of appje achter. Ik werk vanuit Plantloon bij restaurant de Galgenwiel in Waalwijk, of online.

Spreekt mijn manier van begeleiden je wel aan maar woon je niet in de buurt en wil je begeleiding in de natuur. Neem ook dan contact met me op voor het vinden van een passende match voor jou. Ik help je om de juiste coach of therapeut te vinden binnen mijn netwerk en team én ik begeleid de communicatie richting werkgever of bedrijfsarts als dat nodig is.

 

14 + 7 =

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij de 12 beste tips ontvangen voor een stressvrij en vitaal leven? En vind je het leuk af en toe een nieuwsbrief of nieuwe blog te ontvangen?

Download hier gratis de 12 beste tips voor een stressvrij en vitaal leven!

Je ontvangt naast de tips meteen praktische handvaten hoe je ze toe kunt passen.

 

Je ontvangt de tips in je mailbox. Het is belangrijk dat je via de e-mail nog akkoord geeft. Later kan je je ieder moment uitschrijven.